Realtid

Fler utländska fastighetsköpare till Sverige

Rikshems fastighet Försommaren 1 i Stockholm. Foto: Åke Gunnarsson/Rikshem.
Realtid.se
Uppdaterad: 31 mars 2016Publicerad: 31 mars 2016

Transaktionsvolymerna på fastighetsmarknaden var den näst högsta för ett första kvartal på de senaste tio åren. Fler utländska investerarnas förvärv har blivit fler under de senaste månaderna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fastighetstransaktioner fortsätter öka och i år har affärerna i genomsnitt varit större och haft ett större inslag av utländska köpare, enligt en marknadskommentar från Cushman & Wakefields svenska kontor.

Transaktionsvolymen under första kvartalet uppgår till 28,5 miljarder kronor, vilket även är fem miljarder kronor mer än under samma period förra året.

Medan svenska och nordiska aktörer var nettosäljare var tyska investerare samt flera utanför Europa de som köpte mest. Andelen affärer inom intervallet mellan en till två miljarder kronor dominerade och täckte 27 procent av totalvolymen.

De större portföljaffärerna täckte 40 procent av totalvolymen och det största segmentet var kontor, enligt Cushman & Wakefield. Bostäder var näst största segmentet med en andel av de totala affärerna som uppgick till 17 procent.

Marknaderna som lockade investerarna mest under kvartalet var Stockholm med 38,6 procent av investeringsvolymen och platser utanför storastadsregionerna med 17,5 procent. Den höga transaktionsaktiviteten väntas fortsätta, enligt

Cushman & Wakefields chef för investeringsstrategi Daniel Anderbring.

– De förutsättningar som drivit marknaden under 2014 och 2015 är fortfarande intakta. Låg ränta, stark tillväxt i ekonomin och många olika typer av motiverade köpare. En positiv skillnad jämfört med 2015 är att de utländska investerarnas förvärv ökat under de senaste månaderna, en negativ skillnad är att bankerna har blivit något mer restriktiva i sin syn på utlåningen till kommersiella fastigheter, säger han i en kommentar.

Fastigheter blir attraktiva i en orolig värld och det gynnar först och främst stora och likvida marknader, menar Sverie- och Nordenchefen Agneta Jacobsson.

ANNONS

– Brexit har dock påverkat aktiviteten i Storbritannien, där både köpare och säljare blivit alltmer avvaktande inför folkomröstningen i juni. Visst kan den svenska marknaden påverkas av osäkerheten i världen just nu men samtidigt är vår marknad fundamentalt stark och kan bidra till den diversifiering många internationella investerare söker, när de vill sprida risker, säger hon.

Realtid.se söker Jacobsson och Anderbring för ytterligare kommentarer.
 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS