Nordnet är inte ensamt om att se ett intresse för kapitalförsäkringar för onoterade värdepapper. “Att utdelningar, vinster och ränteintäkter är skattefria är något som våra kunder uppskattar” säger Mikael Näslund, vice vd för Aktieinvest.
Fler aktörer vill lansera kapitalförsäkring för onoterade värdepapper
Mest läst i kategorin
Nodnet har i veckan lanserat en kapitalförsäkring för onoterade värdepapper i samarbete med Kaptena, ett bolag som värderar onoterade aktier. Syftet är att göra det möjligt för entreprenörer och investerare i startup-företag att undvika traditionell beskattning på vinst och utdelning.
– Investerare som går in tidigt i bolag anser att skattedelen kan bli rätt tung för dem. Med den här tjänsten har vi hittat en lösning som gör att de slipper den 30-procentiga skatten vid försäljning efter en notering, och istället betalar en låg årlig schablonskatt, säger Martin Ringberg, Sverigechef på Nordnet i en intervju med Realtid.
Även Aktieinvest har märkt ett ökat intresse från kunderna avseende onoterade värdepapper. Inte minst efter att Pareto Securities förvärvade Aktieinvest vid årsskiftet. Nu ser aktie- och fondmäklaren över möjligheten att erbjuda en kapitalförsäkring för onoterade värdepapper.
– Aktieinvest har tidigare erbjudit kapitalförsäkring för noterade värdepapper, men tillsammans med Pareto Securities ser vi över möjligheterna att erbjuda detta till ett rimligt pris även för onoterade värdepapper. Detta är ett av många initiativ som kommer att lanseras framöver, säger Mikael Näslund, vice vd för Aktieinvest.
Fördelarna med en kapitalförsäkring för onoterade värdepapper är enligt honom att kundernas valmöjlighet utökas.
– Många kunder vill att sparande och investeringar ska vara enkelt. De vill inte behöva deklarera för sina försäljningar. Att utdelningar, vinster och ränteintäkter är skattefria är därför något som våra kunder, speciellt i detta ränteläge, uppskattar.
Samtidigt finns det klara skattemässiga tveksamheter med att tillhandahålla kapitalförsäkring för onoterade värdepapper. Som Realtids Claes Folkmar kunde konstatera i en krönika igår är värderingen en knäckfråga. Avanzas vd Rikard Josefson tar upp samma problematik:
– Värderingen av aktien är känslig eftersom det har att göra med att det inte finns något officiellt marknadsvärde på aktierna och kunden kan drabbas av en skattemässig nackdel om Skatteverket anser att aktierna har värderats för lågt. Att hitta ett sätt att värdera tillgångarna i kapitalförsäkringar har alltid varit den historiska utmaningen. Det viktiga är att värderingen blir rätt i det onoterade innehavet.
Avanza har inte någon liknande produkt idag som den Nordnet nu har gått ut med.
– Vi noterar att Nordnet har gjort den här lanseringen och vi bevakar ständigt våra konkurrenter samtidigt som vi försöker hitta vår egen väg, säger Rickard Josefson som inte vill kommentera kommande lanseringar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.