Realtid

Fintechbolagen får en tung röst

Elisabeth Thand Ringqvist som är ordförande för Riskkapitalföreningen och verksam hos fintechinvesterarna NFT Ventures är en av initiativtagarna till den nya organisationen.
admin
admin
Uppdaterad: 24 jan. 2017Publicerad: 24 jan. 2017

Swefintech. Där har ni namnet på den nya branschorganisationen i den svenska finansvärlden. Det är fintechbolagen som nu fått en egen etablerad röst efter en idé som kläcktes under Almedalsveckan i fjol.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Tisdagen den 17 januari tog svenska fintechbolag ett ordentligt kliv framåt för att bli en etablerad aktör med en egen gemensam plattform och röst i den svenska finansbranschen. 

På ett konstituerande möte i Stockholmsbörsens (Nasdaq Stockholm) lokaler i frihamnen i Stockholm samlades på kvällen en grupp representanter för den nya branschföreningen Swedish Financial Technology Association, som förkortas Swefintech, för att spika organisationens ramverk och välja en styrelse.

En av idégivarna och grundarna till den nya branschorganisationen är Svenska Riskkapitalföreningens ordförande Elisabeth Thand Ringqvist, som också tar plats i den nyvalda styrelsen. 

Varför behöver de svenska fintechföretagen en egen branschorganisation?

– De behöver den för att de inte hade någon tidigare, enkelt uttryckt, säger Elisabeth Thand Ringqvist.

– Redan under min tid på Företagarna pratade jag med folk på crowdfundingbolag och diskuterade deras behov av att bland annat föra en dialog med Finansinspektionen på ett organiserat sätt. De behövde sluta sig samman helt enkelt. Men den gången rann det ut i sanden.

Till vardags är Thand Ringqvist verksam som rådgivare på NFT Ventures, ett bolag som investerar i startups och andra nya aktörer i norra Europa som är verksamma i den bransch som sysslar med digital finansiell teknologi, fintech. Hon har dessförinnan en bakgrund som bland annat vd på Företagarna. Idén till föreningen kläcktes under en informell liten träff under Almedalsveckan på Gotland i fjol somras, där Thand Ringqvist deltog berättar hon.

Vilken slags verksamhet ska ni bedriva?

ANNONS

– Organisationen ska vara en neutral mötesplats mellan beslutsfattare, myndigheter och branschen. Vi ska dessutom vara remissinstans och en röst för vår egen bransch.

Hur stor är den svenska fintechbranschen enligt din bedömning?

– Jag skulle säga att det i dagsläget finns ett hundratal svenska bolag som är mer än ett projekt, det vill säga ett bolag med egen resultat- och balansräkning.

Medlemsavgiften för ett företag i Swefintech kommer ligga på mellan 5 000 – 80 000 kronor, en summa som är baserad på respektive företags omsättning. Det är alltså företag och inte enskilda personer verksamma i branschen som kan ansöka om medlemsskap.

Ni släpper inte in banker i den nya organisationen. Hur har ni resonerat där?

– Bankerna har den stora delen av sin verksamhet och omsättning utanför fintechområdet. För att kunna bli medlem hos oss har har vi satt som krav att huvuddelen av företagets verksamhet ska ligga inom fintech. Därmot kommer vi säkert samarbeta med Bankföreningen, som är deras röst, när vi kan hitta gemensamma ståndpunkter och intressen att driva.

Bland medlemmarna i Swefintech återfinns bland andra företagen Collector, Tink, Izettle, Tessin, Klarna, Nasdaq och Lendify.

Branchens kanske enskilt tyngsta beslutsfattare, finansmarknadsminister Per Bolund (MP), gästade mötet kvällen när föreningen bildades och höll invigningstalet. Han välkomnar att den svenska fintechbranschen nu får en samlad röst.

ANNONS

– Det är ett utmärkt initiativ. Sverige har ett mycket starkt fintechkluster i Stockholm och jag är imponerad av den kreativitet som finns där, säger Per Bolund (MP). 

Hur ser du på organisationen sett ur ditt perspektiv som branschens tyngsta politiska beslutsfattare?

– Det är utmärkt att få ett bollplank som vi kan diskutera med. Det handlar om att vi tillsammans kan driva arbetet som för branschen framåt på ett konstruktivt sätt.

Finansmarknadsministern ser positivt på den svenska fintechbranschen och dess framtid. Han tycker att positionen som de svenska företagen tagit är mycket god vid en internationell jämförelse. Konkurrensfördelarna är starka och det finns en bra marknad att pröva nya produkter och tjänster på, enligt hans bedömning.

– Svenska fintechbranschen har världens ögon på sig på ett positivt sätt. Det här är ingen fluga som kommer att blåsa över, utan det dyker hela tiden upp nya bolag med kreativa idéer.

I den första styrelsen för Swefintech ingår följande personer:
Lena Apler (ordförande), grundare av och styrelseordförande för nischbanken Collector
Elisabeth Thand Ringqvist, ordförande, Svenska Riskkapitalföreningen
Knut Frängsmyr, vice vd och operativ chef, Klarna
Adam Kostyál, vice vd, Nasdaq
John-Christian Eriksson, vd, Lendify
Rikard Hjelm, vd, Nordkap
Magnus Oskarsson, senior associate, DLA Piper

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS