Northmill bedömer att koden är av hög kvalitet, men betalar under 10 miljoner. Konkursförvaltaren räknade med ett högre pris.
Fintech-bolag köper Trustbuddys plattform
Mest läst i kategorin
I mitten av december berättade Di Digital att tre budgivare visade intresse för att köpa Trustbuddys peer-to-peer-teknik (p2p).
Intressenterna var sms-bolaget 4Finance, Northmill och kontroversiella Solid Venture Capital som gav ett stort nödlån till Trustbuddy strax före konkursen. Nu bekräftar Northmill för sajten att de köper plattformen.
– Vi kan tyvärr inte gå ut med exakt hur mycket vi har investerat i tekniken men jag kan säga att priset hamnade under 10 miljoner kronor, säger Markus Eriksson, presschef på Northmill, till Di Digital.
Trustbuddys konkursförvaltare hade dock räknat med att få in mellan 10-15 miljoner kronor på försäljningen.
Northmill grundades 2006 och är under Finansinspektionens tillsyn. Bolaget erbjuder lån via dator och mobil i Sverige och Finland, samt företagstjänster inom factoring, inkasso och kreditupplysning.
Northmill bedömer att plattformens kod är av "hög kvalitet" och ser ingen risk för bristande förtroende för tekniken i ljuset av Trustbuddys skandalösa konkurs.
Presschefen menar att "det inte finns någon koppling mellan tekniken och utfallet i tidigare ägares affärsmodeller.
Han tillägger också att Northmill inte ska börja med p2p-lån i dagsläget.
– Men det är inte ett omöjligt scenario ifall förutsättningarna är optimala, säger Markus Eriksson.
Nu återstår det bara för konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson att sälja de aktier som Trustbuddys holländska dotterbolag Geldvoorelkaar (GVK) fortfarande har pant i.
GVK har i sin tur anlitat holländska konsultbolaget AenF som finansiell rådgivare och som ska hjälpa till med försäljningen.
– Aktierna i dotterbolaget säljs i samråd med de personer som grundat Geldvoorelkaar och som också har pant i aktierna i dotterbolaget för sin fordran, säger konkursförvaltaren Lars-Henrik Andersson till Realtid.se.
Han ska framöver göra veckovisa avstämningar med rådgivaren och Geldvoorelkaar för att se hur säljprocessen utvecklar sig.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.