Realtid

Finrummet: På upptäcktsresa bland svenska vingårdar

admin
admin
Uppdaterad: 22 juli 2021Publicerad: 22 juli 2021

I veckan beger sig Realtids kock Lisa Lönner till Skåne. När solen skinner över Sverige gör sig klimatomställningen påmind och Lisa tipsar om hur du kan resa hållbart. Mer sol innebär även att svenska vingårdar växlar upp.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Sol från Skåne – res med gott samvete

Falsterbo strand FinrummetFalsterbo strand. Foto: Lisa Lönner

Denna tredje vecka i juli är så härlig här i Skåne, vädret fint, vi besöker konstutställningar, restauranger, vita stränder och blir bjudna på middagar hos vänner. Som matlagare uppskattar man verkligen så mycket detta att få sitta ner och äta andras fina sommarmenyer – har njutit av koreanska tacos, grillrökt lax, och vackert lamm. Samtidigt har det ösregnat nere i Europa och ofattbart många har dött. Klimatkrisen gör sig påmind och tankarna blir lätt mörka. Då känner jag mig stolt över hur många svenska företag jag mött med hållbara innovationer för att vi inte ska tära på planetens resurser, allt från lagring av energi till återvinning av textilier. Visst är det i grevens tid men jag har en skön framtidskänsla.

FinrummetHärlig drink med crostini. Foto: Lisa Lönner

Resandet är något människan ägnat sig åt sedan hon kom till. Genom att korsa kontinenter (i början per fot) och lära oss nya seder, inspireras av andra kulturer och uppleva olika perspektiv utvecklas vi. Jag har blivit präglad att tänka hållbart sedan uppväxten, men aldrig på det där domedagssättet – att vi ska sluta leva. Det känns viktigt att vi hittar nya metoder med vilka vi kan fortsätta leva våra liv. Jag tror inte på skam och ångest utan utveckling. 

Turistindustrin är en viktig bransch som sysselsätter många, och dessutom dem som kanske inte får jobb på andra ställen – unga, sjukpensionerade, invandrade med fler. Jag reser vidare, har köpt aktier i SAS och idag bjuder jag på några högst personliga hållbarhetstips för den moderna semestern! Jag hoppas också på de ingenjörer som utvecklar flygplan på alternativa flygbränslen som arbetar hårt just nu. 

Wanås slott FinrummetEtt måste i Skåne – konst och mat på Wanås slott. Foto: Lisa Lönner

Hållbarhet är svårt, vad som ger mest resultat är en balans mellan olika faktorer och var och en gör sin avvägning. Här är några av mina små vardagstips vid resa. Använd dina pengar som styrmedel mot en framtida hållbar planet.

ANNONS

Tänker också att det är hållbart att ta hand om kropp och själ för att vara en trevlig person med dina medmänniskor. 

Lisas hållbarhetstips på semestern

På restaurangen, fråga alltid var huvudråvaran kommer från – om det inte står. På minsta lilla sylta. Varje gång du frågar sätter du griller i huvudet på den kock som väljer att köpa billigare, importerat kött, fågel och fisk. Vi har råvaror så det räcker i vårt land. Det finns inga märkningstvång på en meny vilket gör att det bara är när du frågar och det inte står något som det blir skillnad.

Ager på Östangård FinrummetLokal kyckling på Ager på Östangård Foto: Lisa Lönner

Stanna lite längre på varje ställe – jag älskar variation och åker gärna runt och upplever olika saker. Men att hänga lite extra blir naturligtvis bättre. Då hinner vi utvärdera, uppleva och lära känna platsen. Vi kan lättare påverka lokala aktörer.

Fyll i utvärderingen – det gör jag alltid. Flera hotell jag bott på har faktiskt ändrat i utbud när jag återvänt. Det är nog få som tar sig den tiden men i hållbarhetsfrågan innebär det ju att just dina idéer och önskemål ger resultat. Saker jag alltid påpekar är exempelvis att jag vill ha naturliga tvättprodukter, städning utan kemikalier, nya energilösningar, bättre utbud av lokala och ekologiska varor på frukosten, mindre plast med mera. 

Bor du på spa – välj ett med naturlig uppvärmning samt vattentillförsel. Spa är underbart och avkopplande, men i vissa regioner råder ju brist på vatten. Mina barn minns fortfarande ett besök i ett vulkanspa i Toscana med naturligt varma källor – bästa spa de varit på. Det finns flera spa-anläggningar i Sverige som arbetar med havsvatten, kretsloppsinriktad uppvärmning och naturliga behandlingar på lokala råvaror. Gör lite research hur spa-anläggningen arbetar innan du bokar.

Handla lokalt – på semestern lockar många små butiker med ett turistigt utbud av inredningsprylar, marmelader, olja, konst och mycket annat. Man är ju ”in the shopping mood”. Se till att du köper de lokala förmågornas produkter, inte importerat krimskrams. Numera finns det alltid lokala syltkokerskor, mejerier, godisproducenter, örtkvinnor, konstnärer och producenter av skönhetsprodukter. Var kräsen. Och betala bra.

ANNONS

FinrummetHandla på gårdsbutik. Foto: Lisa Lönner

Köp blommor – har du lantställe eller villa, understöd den lokala plantskolan. En blommande trädgård är något av det bästa vi kan göra för planetens försörjning. Bin och andra insekter minskar i antal och de behöver blommor. Sätt perenna blommande örter som håller i många år och håller länge utan gödsel – exempelvis lavendel, vädd, malva, kattmynta, nepeta, pioner, vildbasilika, oregano, fänkål. 

Sofiero FinrummetBidragande blommor på Sofiero. Foto: Lisa Lönner

Svenska vingårdar växlar upp

Vi har en helt ny, växande vinbransch i Sverige, det har ni säkerligen läst om. Jag måste säga att då jag har lite lätt klassisk smak vad gäller vin så har jag nog varit skeptisk. Men egentligen, viner i Sverige nu när klimatet ändrar sig är ju helt logiskt. Vi dricker mycket vin och självklart ska vi dricka lokalt. Vinerna har inte haft toppenkvalitet och våra vinbönder har mycket kvar att lära. Fördelen är att svensk vinbransch utvecklas under en hållbarhetsperiod och använder naturliga och skonsamma metoder redan från början.  

Jag älskar vingårdsbesök och har många gånger både förbokat besök och hoppat in på mindre gårdar i Frankrike och Italien. Jag tycker om de lite spontana besöken i den mindre skalan eftersom den historia som berättas oftast blir mer genuin och man får träffa ägaren. Jag glömmer aldrig ett vin jag hittade när vi hoppade in hos en bonde i vackra Beaume de Venises, enkelt och billigt rödvin som sedan tålde över tio år i källaren. Och jag har en flaska kvar.

FinrummetSvenska vinrankor. Foto: Lisa Lönner

På Österlen gjorde vi nu ett sådant besök. Vårt värdpar i vackra Haga Skillinge på Österlen kände Percy Mårtensson och vi fick en intressant visning av hans domän Sålana. Percy är över 80 år och var först i Sverige att plantera vin på friland för 27 år sedan. Han driver fortfarande sin vingård och odlar sju olika sorter med intressanta metoder, bland annat vattnar han aldrig plantorna utan luckrar när det regnar så de kan ta upp mer fukt. Han satsar som andra svenska bönder på nya sorter från vininstitutet i Fribourg framtagna för att tåla kyla och angrepp.

ANNONS

FinrummetMousserande på rad, Percy visar vinodlingen Foto Lisa Lönner

2018 års skörd skulle bli torrt vitt men eftersom det fortsatte regna växte skörden sig väldigt stor och med en för hög syra. Percy bestämde sig spontant för att köra ripasso på vitt och sedan blev det att köpa in utrustning för mousserande. Vi fick prova resultatet och detta var en överraskning, så gott! Hög syra, fina små bubblor och underbar smak. De få flaskorna kommer att finnas på Systembolaget från november och jag har bokat några lådor till min restaurang. Vilken upplevelse. Nu tror jag att vi har flertalet fina mousserande viner igång i Sverige.

Domän Sålana FinrummetDomän Sålana, Siramé schweizisk druva. Foto Lisa Lönner

Jag rekommenderar Mikael Mölstads reportage i White Guide med 20 svenska vingårdar att besöka när du är ute och reser. Och det roliga är, det finns fler!

Systembolaget hänger inte med. I det fasta sortimentet finns inget, men i det tillfälliga just nu blott två viner. Det finns desto fler fruktviner. Och någon gårdsförsäljning har vi ju inte. Men håll utkik i beställningssortimentet. Jag avser nu på min fortsatta färd besöka fler gårdar på Kullahalvön och Bjäre. Och i nästa Finrummet fortsätter Skånetemat.

Eftersom vi var i Bästekille (otroligt kul namn) och såg en fantastisk utställning på Fabriken med coola Herta Hillfon så rekommenderar jag också ett moussernade äppelvin därifrån, Bedstekilde.

Herta FinrummetHerta. Foto: Lisa Lönner

Immelen 2019, Kullabergs vingård

ANNONS

Immelen

Nyanserad, aromatisk, mycket frisk smak med inslag av fat, krusbär, marsipan, svartvinbärsblad, päron, persika, örter och lime. 

Nr 91216, 449 kr

Pegasus Prestige 2018

PegasusPegasus

Fruktig, nyanserad, mycket frisk smak med inslag av gula äpplen, bivax, ananas, örter, päron och citron. 

Nr 91108, 395 kr

ANNONS

Bedstekilde1000 Extra Brut

ANNONS

BedstekildeBedstekilde

Eftersom Nyanserad, fruktig, mycket frisk smak med inslag av äpplen, marsipan, färska örter, äppelblommor, citrus och nötter.

Nr 90110, 195 kr

Finrummet @Realtid finns även på Instagram: Följ oss här >> 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS