Hemma i sitt professionella kök i villan på Resarö i Stockholms skärgård skapar Lisa Lönner välsmakande anrättningar och bjuder in företag och privatpersoner på fine home dining samt mat- och vinprovningar. Varje vecka ger hon här i Finrummet några restaurang- och resetips, veckans kockknep för att lyckas i köket, recept, vinrekommendationer och mycket annat.
Finrummet: Nu öppnar Sverige upp – vi går ut och äter
Mest läst i kategorin
Från och med 1 juni får restaurangerna ha öppet till 22.30. Det vill vi fira med att gå ut och äta. Dags att stötta restaurangnäringen som är en småföretagarbransch som länge lidit av Coronarestriktionerna. Branschen står redo att ge toppservice och servera god mat. Nu är det sommar och grönt så naturligt nog tar jag er denna vecka ut i skärgården och i trädgården där ni kan hitta mycket att lägga på tallriken utan att odla själva.
Välkomna in i Finrummet!
Restauranger med båt
Tillhör du dem som är ute och åker båt på sommaren? Kanske har du precis skaffat båt? Det är faktiskt lite svårt att hitta pärlorna i Stockholms skärgård, faktum är att västkuststräckan är mycket mer frekvent befolkad av ambitiösa restauranger. Förutom välkända Grinda Värdshus, Fjäderholmarna och Sandhamn ger jag här några tips på restauranger med brygga och mat av högre klass.
Svartsö krog – enligt mig skärgårdens bästa restaurang och den jag hänvisar till om jag har stängt. Lite längre upp i skärgården mellan Möja och Ljusterö hittar du denna restaurang med höga ambitioner. Här finns övernattningsmöjligheter och numera Glamping (som dock måste bokas lång tid i förväg). De lokala råvarorna och säsongen styr matlagningen, som kryddas med lite spetsiga sydliga inslag. Restaurangen har egna båtplatser. Du kan också åka dit med Waxholmsbolaget.
Rindö hamn – På ön utanför Vaxholm, är Rindö hamn byggts i det vackra gamla militärområdet. Här har du ett litet matkluster som passar att besöka en solig sommardag, både med båt eller bil. På kajen kan ni äta på den glassiga bryggan på Batteriet på Rindö. Lite längre upp ligger triss i besöksmål – Waxholms Bryggeri och den nya lite enklare restaurangen Syrran och jag på Rindö. Absolut bäst är förstås min egen ostleverantör, trevliga Ostmakeriet – där mejerskan Anna skapar hantverksmässiga ostar på mjölk från kor som vandrar på Värmdölandet. Missa inte att prova hennes gräddiga Eldost, en ost att grilla eller steka. Hos mig får du den alltid i den rökta versionen.
Fejan Krog – den fina restaurangen som brann ner. Nu har Pelle Lydmar tagit över restaurangen som är sista utposten för en översegling mot Åland och driver en restaurang med god mat, bra drinkar och toppservice. En bit att åka från Stockholm men verkligen värt besväret.
Båtshaket – på Ålö med egen rök tas i år över av Jim & Jacob, detta har vi stora förväntningar på. Nyrökt fisk från eget rökeri intas på trädäck bland kobbar och skär. Mer sånt i Stockholms skärgård!
sparris.jpg
Veckans vin – och en sparris-utläggning
Nu vill vi naturligtvis äta den fina svenska spänstiga sparrisen som finns i allt fler välsorterade butiker. Den är inte längre bara en råvara för de bästa restaurangerna, Sverige ser nu så många fler sparrisodlare att vi även kan köpa svensk sparris i butiken. Och har du tid i juni, besök gärna en odling i Skåne, Gotland, vid Vättern eller till och med på Gällnö.
Ett tips från kocken är att använda skalaren och skala med lätt hand längst ner på den gröna sparrisen. Det blir både gott och snyggt då skalet kan vara lite beskt och det kan ha fastnat sand under skotten som sitter på stjälken. Den vita sparrisen ska skalas två varv. Var alltid lätt på handen så du inte bryter sparrisen. Koka den vita i tio minuter med aningen socker och någon syra. Den gröna är godast att steka eller grilla.
Vin till sparris
Vad vill du dricka till din sparris? Det finns många viner som passar. Beroende på tillbehören så är jag förtjust i Riesling så klart, gärna en klassisk tysk riesling av högsta kvalitet från Phalz eller Mosel från de bästa lägena, helt utan ekfat och med en mogen härlig syra. Kanske lite av den kända petroelumsmaken också. Annars har du ju Alsace förstås.
Många vill ha Sauvignon Blanc. Jag är lite skeptisk till den intensiva smaken av krusbär och nässla men ett tips är att välja ett naturvin eller ett ekfatlagrat, då blir det mjukare. Alternativt om du skulle råka ha tillgång till detta är en lagrad vit Bordeaux. Gott är också en Gruner Veltliner Terrassen från Österrike.
Min vintips:
En Pfalzriesling av hög kvalitet skulle jag säga passar bäst till en mustig sparrisrätt med krämig sås. Här är en med rökig mineral som jag är förtjust i.
A ChristmannRiesling, 2019
Tyskland, Pfalz
Ett naturligt Sauvignon Blanc som är mer återhållsamt i svarta vinbären och mer mustigt på grund av den naturliga processen. Lite mer kräm och kraft samt avrundad syra. Jättefint till sparris, finns på bland annat Vivino och WineFinder:
Nr 5882
Flaska 750 ml
Alkoholhalt 12 %
Sockerhalt <3 g/l145:-
Mindre rökig är denna fantastiska Riesling med den där petroleumtonen:
WittmannRiesling Trocken, 2020
Nr 75059
Flaska 750 ml
Alkoholhalt 12 %
Sockerhalt 3 g/l
Ordervara, längre leveranstid
Tyskland, Rheinhessen
Fruktig, mycket frisk smak med inslag av gröna äpplen, nektarin, mineral, örter och citron.
Clos du Tue-BoeufLe P’tit Blanc du Tue-Boeuf 2016
Vad kan du plocka i naturen just nu – tips från vår kock Lisa
Varje vecka tipsar vi om växter som är fina att använda i maten och som finns på varje villatomt eller park i staden. Gratis och exklusivt, lär dig vad du kan äta utan att odla. Se till att tvätta noga.
Syréner – syrenerna blommar och dem kan du använda till många olika ändamål. Dra av blommorna från kvisten, skölj noga och lägg på glass och jordgubbar. Mixa med citron och socker till en vacker saft. Eller leta fram ett recept på syrénsirap. Den är grym i drinkar och med pannkakorna.
Veckans kockknep – låt dina grönsaker simma
Hur sköljer du grönsaker och örter? Lägger du dem i ett durkslag? Partiklar är tyngre än grönsaken. Minns också osmosen i kemin. Lägg dem en stund i en bunke med kallt vatten och is. Låt dem flyta på ytan. Ta upp och lägg på papper. Se i bunken… där ser du partiklarna. Detta håller formen och färgen bättre på grönsaken än att den blir massakrerad i en kraftig stråle vatten.
Årets kock-finalisterna uttagna
Efter totalt fyra dagars intensiva tävlingar mitt i vackraste juni är 8 finalister uttagna att tävla i Årets kock-finalen den 16 september – grattis. Så roligt att följa dessa sju herrar och en kvinna.
Arets_kock.jpg
Tidigare låg uttagningarna i november och råvarumässigt är det naturligtvis så mycket bättre att tävla i maj/juni. Det är adrenalin men också extremt detaljfokus och en exceptionell planering som ligger bakom en årets kock-inlämning. Jag vet och jag har ändå bara gjort en liten del av resan. Det är nog egentligen svårt att föreställa sig hur många detaljer som måste bli rätt och hur mycket man måste vara förberedd för att komma vidare till final. En liten miss i en ugn eller liknande har fällt många grymma kockar. Därför tycker jag det är en seger för alla som tagit sig till och igenom kvalet. Grattis till alla som lämnat in, det är en bragd. Så kul, och jag känner alltid att jag vill prova igen. Mitt bidrag till den här tävlingen ligger också alltid i att uppmuntra och peppa fler kvinnor att tävla!