Realtid

Finrummet: Lätt att njuta av skördetid

Lisa Lönner, Finrummet
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 12 aug. 2021Publicerad: 12 aug. 2021

Sommaren är på upphällningen, men än finns det massor att njuta av. Realtids Lisa Lönner tipsar om äpplen, oaser och magnifika restauranger.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Augusti är skördetid och i helgen var min restaurang fylld med gamla vänner och studiekamrater från Handels. Det kändes bra att gå ut och plocka råvarorna och skapa mat på rotselleriar, bondbönor, krasseblommor, svarta chili, tomater och min ljusgula äppelgurka…

På tal om äpplen så börjar äppelträden digna av frukt. Skulle du lida av att sommaren i city börjar ta slut så tipsar jag om trädgårdsoaser där jag brukar njuta av blomsterprakt.

Finrummet_Tosterup.jpg

Tosterup, cider

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Tosterup – äppelodlingar i världsklass

Jan Ehrensvärd gick samtidigt som mig på Handelshögskolan och bor och driver med sin familj Tosterup slott, ett välbevarat slott med spännande historia sedan 1300-talet och som kom i familjen Ehrensvärds ägo för över tvåhundra år sedan.

Tosterup ser vi ju i Kockarnas kamp där mången kock-kompisar kämpat och mött nära vänner för livet så det var på många sätt ett intressant besök. När Jan och hans fru Catherine tog över ville de ha ett levande slott. Äppelodlingarna, som verkar ha kommit till viss del av en slump då en lokal expert tyckte att marken lämpade sig perfekt för ändamålet, omfattar snart 75 000 välorganiserade träd.

Hela historien är spännande och musten har vunnit pris efter pris. Tosterup gör välsmakande drycker med olika karaktär och smak från de sju olika sorter de odlar, och en av få i Sverige som gör torr cider både med och utan alkohol. På den 700 hektar stora gården producerar de också maltkorn till öl, betor, vete och gräsfrö. Med halm och solceller är Tosterup självförsörjande på el. Tosterup är imponernade, både en hållbar och kommersiell gård.

Ta hand om ditt äppelträd

ANNONS

Bild_5_Applen.jpg

Äpplen är en av Sveriges största grödor och finns i nästan varje villaträdgård. Det blir lätt ett stort härke av skadade äpplen. Min pappa jägmästaren har lärt mig, det är så lätt att ta hand om sitt träd och få en fin skörd samt bidra till kretsloppet. Här är mina äppeltips:

  • Klipp grenar som står uppåt och inåt så det är luftigt i kronan, lämpligen Juni-juli-augusti
  • Sprid ut en cirkel lika stor som kronan av kalk på våren så står trädet bättre emot angrepp
  • Gallra frukten i juni och ta bort alla små och de som växer nära varandra – om äpplena hänger fritt så sprids inte skadedjuren som gör svarta fläckar

Äppelgrenarna använder jag för att röka fisk, det är väldigt gott.

Bild_7_Ocenstiernsn_mat_26.jpg

Oxenstiernan

Restaurangtips – Oxenstiernan

Många gånger har jag gått förbi området kring Malmgården på Östermalm och tänkt att det borde finnas en restaurang där. Och nu finns Oxenstiernan, ett kärt tillskott på Östermalm, det känns lite som att sitta på en gårdsrestaurang i Italien. Smakerna är eldat, grillat, sotat och rökt. Fina upplägg med vackert porslin, samtidigt så enkelt och stilrent. Ett plus för smårätter och pizza så barnen kan hänga med. Vinerna är naturliga och många jag känner igen. Trädgården med vedeldad ugn är vacker och även interiören som för tankarna till London. Bakom restaurangen står Sebastian Schildt, silversmed och juvelerare och kreativ ledare är Elvira Lindqvist. Det här blir definitivt mitt nya stamställe.

ANNONS

Nu blommar det i stan

Det finns undangömda skatter i våra städer, platser där tiden stannar och en trädgårdsmästare fria händer. Det är nu i augusti som det blommar som mest och ibland undrar jag varför inte fler väljer att strosa runt i de här trädgårdarna – det är så bra för tanke, själ och hjärta. Stora blommor är också välbehövliga nu när våra pollinerare blir allt färre.

Bild_8_bergianska.jpg

Bergianska trädgården, Stockholm – här finns alla sorters träd, buskar, perenner och ettåringar du kan tänka dig i en stor experimentträdgård. Kaféet i 1700-talsväxthuset är underbart och har en stor köksträdgård utanför med inspiration för alla odlingssugna.

Prins Eugens Waldemarsudde, Stockholm – bra trädgårdsmästare där vackra blommor varvas med skulpturer av bland andra Rodin och Carl Eldh. Utsikten en kväll i solnedgången adderar till upplevelsen. Lite längre bort finns en utomhusrestaurang där det är utsökt trevligt att exempelvis ta ett glas rosé.

Rosendals slott, Stockholm – bakom det lilla slottet i gustaviansk stil finns en bortglömd, otroligt vacker trädgård med sommarblommor. Den som kan odling ser hur mycket arbete som ligger bakom. Numera går det också att handla grönsaker i slottskafféts stora köksträdgård nedanför.

Botaniska trädgården, Göteborg – ett besök här gör jag ofta. Sveriges största kollektion av rosor. Det lilla orangeriet är en gömd skatt, bland annat vackra kamelior och fina skulpturer där vattnet porlar. En plats att pausa livet på och bli lite filosofisk.

ANNONS

Bild_12_knivar.jpg

Kock-knep – ta väl hand om dina knivar

Många köper fina knivar med ambitionen att laga avancerad mat. Det är ju en investering och det känns bäst att ta hand om dem, annars blir de rätt snabbt slöa och du kunde lika gärna köpt en billig kniv. I ett professionellt kök håller sig alla med egna knivar och vi vårdar dem kärt.

Nummer ett är att inte diska knivarna i maskinen, det ser jag alltför ofta tyvärr. Knivarna slits och blir snabbt slöa. Diska dina knivar för hand och torka av dem omedelbart med papper. Häng gärna upp dem eller förvara dem separat från andra bestick. Dra dem varje gång på ett slipjärn innan du använder dem. Då räcker det att lämna in nivarna årligen för slipning på klinik. Vassa knivar är ett måste för att kunna skära vackra bitar.

Några förslag på svenska äpplen

Tosterup Verjus
Mycket fruktig smak med liten sötma och tydlig karaktär av äpplen, inslag av honung, kryddor och citrus. Finns också med alkohol –  men till restaurang – så beställ när du ser denna. Produktnummer: Nr 11967 47:-
 

Brännland Iscider Fatlagrad, 2018
Ett dessertvin som passar utmärkt med höstens äppeldesserter. Fruktig, mycket söt och påtagligt frisk smak med fatkaraktär, inslag av röda äpplen, torkade aprikoser, kryddor, marsipan och apelsinskal. Produktnummer: Nr 76345 159:

Apelåker Ädeldestillat Äpple
Sprit med äpplen. Fruktig smak med inslag av äpplen, färska örter, mandel och citrus.
Produktnummer: Nr 34545 495:- (beställning).

ANNONS

Finrummet @Realtid  finns även på Instagram: Följ oss här >> 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]