Realtid

Fingerprint-åtalet: Två döms till fängelse

Ekobrottsmyndigheten, EBM, lägger ned förundersökning om otillbörlig marknadspåverkan i Fingerprint-aktien. Foto: Ekobrottsmyndigheten & Fingerprint
Realtid.se
Uppdaterad: 05 juli 2017Publicerad: 05 juli 2017

Två tidigare styrelsemedlemmar i Fingerprint Cards döms båda till ett år och sex månaders fängelse för grovt insiderbrott genom handel med värdepapper. Även en tredje person döms till villkorlig dom och 100 dagsböter á 50 kronor för insiderbrott.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det framgår av ett pressmeddelande från Ekobrottsmyndigheten (EBM).

Därmed döms tre av fyra i åtalet för insiderbrott respektive grovt insiderbrott. Och tingsrätten fäller de tilltalade på samtliga sju åtalspunkter som varit uppe till prövning.

Det rör sig dels om två personer i målet kring Fingerprint Cards som nu döms av Stockholms tingsrätt till fängelse och näringsförbud. De två, som är tidigare styrelsemedlemmar i bolaget, döms till ett år och sex månaders fängelse för grovt insiderbrott genom handel med värdepapper.

De åläggs också näringsförbud under fem år och skyldighet att betala tillbaka vinsterna från affärerna. Samtidigt döms en tredje person till villkorlig dom och 100 dagsböter á 50 kronor för insiderbrott.

Enligt åtalet har de tagit del av information som ännu inte offentliggjorts och gjort betydande vinster på sina värdepappersaffärer. Handeln ska ha pågått vid ett flertal tillfällen mellan 2012–2014. Tillsammans ska de ha tjänat omkring 10 miljoner kronor på den otillåtna insiderhandeln, enligt åtalet.

– Detta är en viktig dom, den skickar signaler till finansmarknaden att man måste vara ytterst försiktig när man som insynsperson handlar i egen aktie. Om man regelmässigt gör detta och försöker utnyttja tillfälliga kursrörelser, ja då är risken betydande att man förr eller senare kommer göra sig skyldig till insiderbrott eftersom man som regel har direkt åtkomst till kurspåverkande information, säger kammaråklagare Olof Kronlund, i ett pressmeddelande.

Åtalet omfattar även Fingerprint Cards huvudägare och tidigare vd Johan Carlström. Men då han även misstänks för ytterligare ett grovt insiderbrott har rättegången mot honom flyttats fram. Något Realtid.se tidigare rapporterat om.

Målet innehåller mycket juridik, skriver EBM, särskilt när det kommer till bedömningen av insiderinformation. För att det ska vara fråga om insiderinformation krävs det att den är:

ANNONS
  • Specifik
  • Icke offentliggjord
  • Ägnad att väsentligen påverka kursen.

Realtid.se har tidigare rapporterat om att Ekobrottsmyndigheten den 29 beslutade att lägga ner en annan anmälan mot Fingerprints Cards.

Den avsåg perioden januari-december 2016 och påstod bland annat att fem utländska hedgefonder agerat klandervärt i sin handel med Fingerprint-aktien. Men chefsåklagaren Jan Tibbling valde alltså att lägga ned den förundersökningen.

Några av de transaktioner som nämns i anmälan ureds dock fortfarande i andra förundersökningar gällande Fingerprint Cards. Det gäller till exempel en händelse den 26 oktober förra året då en fantomorder som makulerats innan avslut ska lagts, enligt anmälan. Den gör också gällande att en säljorder på totalt 956.265 aktier på 82 kronor styck lades i samband slutcallen den dagen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]