Realtid

Varning för bitcoin

Den mest kända virtuella valutan, eller kryptovalutan, är bitcoin. Andra större sådana valutor är Ethereum och Ripple.
Realtid.se
Uppdaterad: 12 feb. 2018Publicerad: 12 feb. 2018

Virtuella valutor är av flera skäl inte någon lämplig investering för konsumenter – varken på kort eller lång sikt, varnar Finansinspektionen, som avråder privatpersoner från att satsa pengar på bitcoin eller andra liknande kryptovalutor.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Nu varnar svenska Finansinspektionen och de europeiska tillsynsmyndigheterna konsumenter för att göra investeringar i bitcoin och andra kryptovalutor.

Ett utmärkande drag för virtuella valutor är att deras värde varierar kraftigt. Dessutom saknas konsumentskyddande regler för sådana investeringar och den information som lämnas vid försäljningen kan vara missvisande, skriver Finansinspektionen i ett pressmeddelande.

Det kan också vara svårt att sälja de virtuella valutor som köpts. Ett annat problem är att pristransparensen är bristfällig – både som köpare och säljare kan det vara svårt att veta om man har fått ett rättvisande pris när man handlar med en virtuell valuta. Slutligen är tekniken känslig för olika typer av avbrott.

Europeiska värdepappers- och marknadsmyndigheten (Esma), Europeiska bankmyndigheten (EBA) och Europeiska försäkrings- och tjänstepensionsmyndigheten (Eiopa) har nu publicerat en gemensam varning för de risker som är förknippade med att köpa virtuella valutor. Finansinspektionen har deltagit i arbetet med att ta fram denna varning.

FI har tidigare informerat om vissa risker med virtuella valutor i samband med en varning från Eba. FI har också tidigare varnat för risker med att delta i en så kallad Initial Coin Offering (ICO), vilket Realtid.se rapporterat om.

Begreppet ICO används som beteckning för en lansering av en ny så kallad token eller annan form av digital tillgång baserad på en virtuell valuta.

“Namnet till trots behöver virtuella valutor inte motsvaras av något underliggande värde eller klassas som en valuta rent juridiskt”, skriver Finansinspektionen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS