Från succé till fiasko. Realtid kan avslöja att Jon Jonssons investeringsfond SSE Opportunities är stängd efter omfattande förluster. Nu rasar den svenska finanseliten som investerat miljontals kronor i fonden – pengar de riskerar att förlora. – 2016 har varit ett katastrofår för mig, säger Jon Jonsson.
Finanselitens fond tvingas stänga
Efter en framgångsrik karriär på Goldman Sachs, Lehman Brothers och Carnegie gick Jon Jonsson över till att driva den privata investeringsfonden SSE Opportunities i New York. I fonden har han förvaltat sammanlagt 1.2 miljarder kronor.
Gräddan av den svenska finanseliten och kändisar som Oscar Engelbert, huvudägare i Oscar Properties, och modemärket Acnes vd Michael Schiller har satsat miljontals kronor i fonden. Bland investerarna i fonden finns även Staffan Gestrelius, grundaren av Qliktech, som numera heter Qlik, läkaren Ulf Lillkrona som är en av männen bakom företaget Executive health som Jon Jonsson varit involverad i och finansmannen Per Josefsson på Brummer & Partners.
Finansmannen Mats Qviberg har genom sitt bolag Öresund investerat en miljon dollar i fonden – nu riskerar han att förlora stora pengar.
Fonden har Jon Jonsson drivit avgiftsfritt mot att han erhållit 40 procent av eventuella överskott. Fonden har gått mycket bra i perioder men det har också varit turbulens kring den. För ett år sedan ansåg Finansinspektionen att SSE Opportunities gjort sig skyldigt till en allvarlig överträdelse av blankningsreglerna och påförde investeringsfonden en bot på hela 2 miljoner kronor. Det var andra gången på bara några år som SSE Opportunities åkte på en FI-bot. 2012 krävdes fonden på 1,5 miljoner kronor för en missad flaggning.
Nu är flera investerare är oroliga över sina tillgångar i fonden som drabbats av stora problem. Realtid.se har tillgång till mejlkonversationer mellan Jon Jonsson och investerare.
Jon Jonsson skriver bland annat:
"Jag meddelade alla investerare den sista juni att fonden skulle stängas. Fonden är stängd sedan dess och gör inga nya investeringar, bara avvecklar. Sedan dess har 2 brev skickats till alla investerare samt jag har haft ett generellt update conference call med alla investerare och calls och möten med alla investerare som bett om det. Fonden har innehav som är illikvida och som har hamnat under press under avveckligen, det är därför det tar tid. Jag är ansvarig för att ha fattat extremt dåliga investeringsbeslut under 2016 och det kostar er och mig mycket pengar. Även min karrirär. Om det hade varit något annat än dåliga affärer så hade jag varit stämd för länge sedan, givet att jag har US investors som följer allt. Jon"
Det mejlet från Jon Jonsson renderar ett kort men upprört svar:
"Du har aldrig meddelat oss att du inte skulle stänga fonden. Det får ju Ola Rollén att framstå som en ängel!"
SSE Opportunities gjorde i början flera lyckade affärer. Enligt Finansinspektionens lista över korta positioner blankade SSE Opportunities motsvarande en halv procent av Dannemora Minerals börsvärde i november 2012. Då stod aktien i 30 kronor men kursen vek och i februari 2013 stod den i 17 kronor.
SSE Opportunities gick även in i en företrädesemissionen i modeföretaget Wesc i augusti 2013.
En lite sämre affär var när SSE Opportunities köpte 1 miljon aktier i Oniva i en riktad emission i början av juli 2014 för 24 kronor styck. Men veckor senare halverades kursen när Onivas styrelse berättade om felaktiga intäkter i räkenskaperna. SSE Opportunities ska ha kompenserats för den höga teckningskursen genom beslut om en ny riktad emission till den lägre kursen om 1,50 kronor i syfte att uppnå en teckningskurs om 12 kronor per aktie.
Realtid.se har varit i kontakt med Jon Jonsson per telefon.
Vi har uppgifter om att du avvecklar din fond SSE Opportunities. Stämmer det?
– Det stämmer att jag avvecklar fonden.
Har du någon allmän kommentar kring detta faktum?
– Jag drivit min fond i sju år, eller fond, det är egentligen ett investeringsbolag. Jag har haft positivt tvåsiffrig performance varje år fram till i år 2016. 2016 har varit ett katastrofår för mig, jag förlorade pengar varje månad de första sex månaderna. Fonden var ner tio procent vid halvårsskiftet, då bestämde jag mig för att stänga fonden. Det är bakgrunden.
Jag har fått uppgifter från lite olika investerare som är ganska uppbragta, de hävdar att de inte fått information som de ska, bland annat det faktum att du inledde avvecklingen av fonden den sista juni. Vad är din kommentar till det?
– Fondens administrator har skickat ut information vid tre tillfällen om nedläggningen av fonden och sedan har vi uppdaterat investerarna ett antal gånger under sommaren kring processen kring nedläggningen.
Överraskar det dig att investerarna är upprörda?
– Jag vet att ett fåtal hört av sig och är besvikna och upprörda över perfomance det här året och över att det tar lång tid att stänga ner fonden. Men den absoluta majoriteten av investerare är förstående.
Kommer investerarna få tillbaka sina pengar?
– Investerarna kommer få tillbaka sina pengar sedan är inte alla positioner stängda ännu så exakt hur det slutar vet vi inte idag, men det finns inget scenario där man inte får några pengar.
Det krävs minst en miljon dollar för att gå med i fonden så det föreligger ju en risk att man förlorar rätt mycket pengar.
– Förra året var fonden upp 32 procent och fonden har inte backat så mycket som den steg 2015. Om man har gått in i fonden 1 januari 2016 så förlorar man pengar men har man gått med tidigare så är inte sannolikheten att man förlorar pengar så stor.
Är det några som gått med i januari 2016?
– Det är några få som som har investerat under 2016 och därmed bara förlorat pengar.