Realtid

Finansbranschens ansvar för klimatet

Sara Johansson
Johan Såthe
Miriam Istner-Byman
Uppdaterad: 05 okt. 2019Publicerad: 05 okt. 2019

Finansbranschens ansvar för klimatet, ett intellektuellt haveri och vikten av att ha ”skin in the game”. Det är innehållet i chefredaktör Johan Såthes krönika.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

”Folk dör. Hela ekosystem kollapsar. Vi är i början av ett massutdöende – och allt ni kan prata om är pengar och sagoberättelser om ständig ekonomisk tillväxt. Hur vågar ni?!”

Jag får fortfarande rysningar av Greta Tunbergs känslosamma och retoriskt perfekta tal under FN:s klimattoppmöte förra veckan.

Och sitt i båten nu – den här krönikan handlar inte om Greta Thunberg har rätt eller fel eller om att hon borde skickas tillbaka till skolan.

Hon har rätt i att mänskligheten just nu inte tar sitt ansvar för att hantera faktumet att klimatet riskerar att allvarligt försämras om inte mänskligheten gör stora förändringar i sättet att leva.

Det är inte åsikt, det är fakta.

Har hon också rätt i att finansbranschens ständiga jakt på tillväxt är en saga? Finns det en olösbar motsättning mellan konsumtionssamhället och kapitalismen och ett ansvar för att göra det möjligt att leva på jorden på för kommande generationer?

Är det så att nästan ingen vill eller orkar att tänka den tanken fullt ut? Vi som är lite äldre tenderar att bli lite pragmatiska i vårt sätt att se på världen.

Eller är det så att människan som art alltid har utvecklats av innovationer? Och dessa innovationer behöver en fri marknad för att både kunna utvecklas och bli lönsamma?

ANNONS

Ska människors frihet och självbestämmande starkt komma att begränsas av de gemensamma uppoffringar som krävs för att rädda klimatet, är något av en grundfråga i den här diskussionen.

Ja – det är lite lättare att rada upp massa svåra frågor än att leverera tvärsäkra svar.

Greta Thunberg har rätt i att hittills har ökad ekonomisk tillväxt betytt ökade koldioxidutsläpp.

Jag tror att vi måste – och här kan finansbranschen spela en viktig roll – förnya synen på vad som egentligen är en ”hållbar tillväxt”. Jag tror inte att vi kommer att ”bromsa” oss ur den knipan och backa bandet till en tid som vi tror gjorde mindre skada på miljön. Det är en nostalgisk dröm, både samhället och vi som individer måste ständigt utvecklas.

Det har på senare tid kommit flera exempel vad finansbranschen kan göra. Ett färskt exempel är försäkringsbolaget Folksam som har beslutat att man ska vara klimatneutralt till år 2050. Folksam arbetar med att försöka få bolagen att förändra sig i en klimatsmart riktning. De bolag som inte vill anpassa sig kommer Folksam att avyttra. Nyligen sålde Folksam alla aktier i Lundin Oil.

Ett annat exempel på att debatten om klimatet nått finansbranschen är att Goldman Sachs nyligen publicerat en rapport på 34 sidor om klimatförändringarnas påverkan på värdens städer. Goldman Sachs ser ”tydliga risker” (”the results are terrifying”) för världens städer, där hälften av världens alla människor bor. 80 procent av världens BNP produceras i städer.

Nyligen avslöjade Göteborgs-Posten att Andra AP-fonden placerade en hel del pengar i gas- och oljeindustrin.

– Så länge kapitalet går till fossilindustrin så eldar vi oss till undergången, menade Joakim Sandberg, professor vid Göteborgs universitet.

ANNONS

De här frågeställningarna, om finansbranschen och miljön, vrider och vänder redaktionschef Sverker Brundin på i veckans panel.

***

Finansnestorn Sven Hagströmer verkar förstå den affärsmässiga potentialen i att göra klimatsmarta investeringar.

Alectas vd Magnus Billing poängterar även han vikten av ägarstyrning med klimatet i fokus.

***

Realtids krönikör Per Lindvall förklarar här mycket pedagogiskt varför överskottsmålet är ett ”intellektuellt haveri”.

***

I vår förra fredagspanel fick placeringsformen strukturerade placeringar en hel del kritik. Den här veckan lät vi Mikael Axelsson, vd för Garantum Fondkommission, bemöta kritiken. Ämnet väcker engagerar verkligen branschen – artikeln blev den mest lästa i veckan.

ANNONS

Vill du tillföra något i den här debatten? Hör av dig till mig eller debattredaktör Camilla Jonsson!

***

Ett helt gäng hoppade av Hamiltons advokatbyrå för att gå till konkurrenten Setterwalls. Bra nyhet från Realtids reporter Miriam Istner-Byman.

***

En av Realtids mest citerade artiklar den här veckan handlade om Avanzas framtid med tanke på att konkurrenterna i USA planerar att skippa courtaget.

***

På nattygsbordet: Skin in the game av ”Nassim Nicholas Taleb”. Bokens budskap är tänkvärt i en tid med svajiga börser. Hur många av de ”rådgivare” som ständigt upprepar rådet att inte sälja aktier i börsnedgångar har själva ett motsatt intresse?

***

ANNONS

I söndagens karriärintervju har reporter Sara Johansson träffat aktieentreprenören Andra Farhad, mer känd som ”Börshajen”. Läs och inspireras av en annorlunda karriär och väg in i finansbranschen. Och ta det lugnt med elsparkcyklarna framöver.

***

Trevlig helg!

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Johan Såthe
Miriam Istner-Byman
Sara Johansson
Johan Såthe
Miriam Istner-Byman
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

AI förändrar advokatrollen: "Höga förväntningar"

Automatiserade processer effektiviserar redan det juridiska arbetet samtidigt som klienternas krav ökar. Men jurister behöver inte oroas för att förlora sina jobb. Artificiell intelligens revolutionerar bransch efter bransch, sägs det. Då bör ju även advokatyrket stå inför stora förändringar, kan man ju tro. Enligt Niklas Sinander, counsel på advokatbyrån Harvest, handlar det dock snarare om […]