Realtid

Finansbranschen storsatsar på blockchain

admin
admin
Uppdaterad: 17 sep. 2018Publicerad: 17 sep. 2018

Nästan hälften av alla blockchain-satsningar återfinns i finanssektorn – som därmed är aktivast på området, enligt ny PwC-rapport. "Ingen vill hamna på efterkälken", skriver rapportförfattarna.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Blockchain, tekniken bakom kryptovalutan, bitcoin, men med en rad användningsområden har beskrivits som lika revolutionerande som internet. Många experimenterar med blockchain, inte minst inom finansbranschen, men det har ännu inte fått ett brett genomslag.

Undersökningsföretaget Gartner, bedömer att blockchain år 2030 kommer att generera ett affärsvärde på över 3 triljoner dollar. Och 10-20 procent av den globala ekonomiska infrastrukturen utgörs av blockchain-baserade system samma år.

Hittills har främst USA, men också Europa, varit ledande på blockchain-området. Kina är dock hack i häl och går om USA om 3-5 år. I en färsk PWC-undersökning på temat blockchain, tekniken bakom kryptovalutan bitcoin, har 600 personer i beslutsfattande ställning från 15 regioner i världen enkätintervjuats.

Teknikkamp

84 procent svarar att de arbetar med blockchain i någon form i sin dagliga verksamhet, men att det oftast är på experimentstadiet.

”Alla pratar om blockchain och ingen vill hamna på efterkälken”, skriver rapportförfattarna.

Samtidigt har 14 procent inga blockchain-projekt alls igång, 32 procent är i färd med att utveckla sådana lösningar, medan 15 procent redan släppt färdiga sådana produkter.

Finanssektorn har kommit längst med blockchain och har, hittills i år, lanserat flest piloter, 46 procent av totalen. Men många ser också stor blockchain-potential för detaljhandeln och på sjukvårdsområdet.

ANNONS

PwC bedömer att många processer kopplade till kärnaffärer blir blockchain-baserade. Tekniken hjälper organisationer att strömlinje forma processer, underlätta datadelning och stärka datasäkerheten, menar revisions- och rådgivningsbolaget.

Tillitsproblem

För att lyckas med en blockchain-baserad affärsmodell måste man först och främst skapa förtroende för tekniken bland sina kunder. Ett blockchain-nätverk måste också skräddarsys för sitt särskilda syfte – och ska följa en snabbföränderlig lagstiftning.

Samtidigt finns det i dagsläget många hinder för implementering. 48 procent uppger, i PwC:s undersökning, att de är osäkra på vilka lagar och regler som gäller på blockchain-området, vilket är förståeligt. De flesta regleringar har hittills varit inriktade mot kryptomarknaden, och bara indirekt berört blockchain.

45 procent ser också problem med att deras kunder inte litar på tekniken, vilket är lite paradoxalt. Blockchain är nämligen per se ett tillitsbaserat nätverkssystem som låter alla godkänna användare att verifiera och ta del de transaktioner, lagringar och andra processer som sker i blockckedjan.

Stor okunskap

Blockchain kan liknas vid en nätverksbaserad databas med maximal transparens för behöriga användare. Inget kontrakt, monetärt värde eller annan data kan ändras eller på något sätt modifieras i blockkedjan. Det medger inte algoritmen. Inlagrad data sparas för evigt.

Men problemet är att många chefer inte förstår vad blockchain är och hur det fungerar. Många förknippar fortfarande tekniken, med kryptovalutan bitcoin, som den designades för från början – trots att själva tekniken i säg är applicerbar på en mängd olika processer i snart sett alla branscher.

ANNONS

Men bristen på förståelse försvåras också av att blockchain är väldigt abstrakt. Det är ett algoritmsbaserat uppbyggt av programmeringskod baseras på avancerad matematik.

Blockchain är något som kör i bakgrunden. Det syns. Därför är det lättare att blunda för och vifta blockchain, än andra mer konkreta techfenomen som självkörande bilar, drönare och VR-glasögon.

Samtidigt satsnar nu plattformsjättar på blockchain-lösningar inom finans, HR och kundhantering. Däribland Microsoft, Oracle, SAP och Salesforce som alla har egna sådana satsningar.

Svårt sammankoppla

Men rent tekniskt finns det också frågetecken. Många är osäkra på hur man kopplar samman flera blockchain-nätverk, på ett säkert och överblickbart sett.

”Samtidigt blir nyttan med blockchain mycket större när det kopplas ihop och även tar in så kallade tredjeparter, eller externa aktörer, via datadelande plattformar, så kallade API:er. Det är först då blockchain på allvar kan effektivisera processer och system”, framgår det av rapporten.

Många saknar också standardiserade plattformar som underlättar ihopkoppling. Andra ifrågasätter om tekniken är skalbar och huruvida den levererar när det väl gäller.

Kanske är till exempel blockchain-tekniken för långsam för överföringar? Hastigheten i bitcoin-överföringar är processkrävande. Det finns av delvis säkerhetsmässiga skäl en inbyggd tröghet i bitcoin-nätverket.

ANNONS

För att verifiera en överföringar krävs stora mängder datakraft för att lösa svårknäckta krypteringar.  Samtidigt är andra blockchain-protokoll betydligt snabbare. Bitocin-nätverket är ett särfall.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]