Realtid

Finansbranschen i IT-topp

Finansbranschen ökar sina IT-investeringar stort jämfört med andra branscher, dock mindre än förra året. Det konstaterar Hans Werner på analysföretaget Radar.
Finansbranschen ökar sina IT-investeringar stort jämfört med andra branscher, dock mindre än föregående. Det konstaterar Hans Werner på analysföretaget Radar.
admin
admin
Uppdaterad: 21 feb. 2019Publicerad: 21 feb. 2019

Finansbranschen har de näst största ökningarna av IT-investeringarna, bara breddad av handeln. Samtidigt ökar IT-investeringarna betydligt snabbare utanför IT-budgeten, visar en ny rapport från IT-analysföretaget Radar Ecosystem Specialists.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

Förra året ökade finansbranschens IT-budget med 3 procent, mest av alla undersökta branscher i Radars färska rapport IT-Radar 2019. I år ökar den med 2,3 procent. Även om det innebär en inbromsning med 0,7 procentenheter jämfört med året före ökar IT-budgeten inom finansbranschen procentuellt sett näst mest av alla verksamhetsområden.

Handeln är den bransch som i år ökar allra mest, här stiger IT-budgeten 2,7 procent, vilket är 1,6 procentenheter mer än året före.

– IT-budgeten ökar mest i de branscher där man är mest konkurrensutsatt – bank, finans, försäkring, tillverkande industri och handeln, säger Hans Werner, vd på Radar.

Den genomsnittliga tillväxten i IT-budgeten för alla branscher i Sverige är 1,2 procent. Det är en nedgång från föregående års 1,6 procent.

Samtidigt ökar den andel av IT-investeringarna som ligger utanför CIO:ns (IT-chefens) budget. Den typen av investeringar stiger i år 4,4 procent, jämfört med föregående års 4,6 procent. Radars slutsats är att strategisk IT i snabb takt flyttas från IT-avdelningen.

– En svårighet är att man får en lite missvisande bild när man bara tittar på IT-budgeten, säger Hans Werner.

Vid sidan finns trenden med att operativ teknik konvergerar med IT. Den är extra tydlig inom tillverkande industri, men även inom bank, finans och försäkring där man har branschunika system.

– Tillverkande industri lägger tre gånger så mycket på forskning och utveckling som man lägger på IT. Om andelen av den budgeten kraftigt börjar handla om IoT, industri 4.0, blockkedja, konnektivitet med mera, då ökar marknadsmöjligheten för IT kanske med det dubbla. Det är en jättepotential. Sedan är det inte säkert att det är IT-tjänsteföretagen som får vara där och leka. Det kan istället vara teknikkonsulter som ÅF eller Prevas.

ANNONS

Radar konstaterar också att den förutspådda stora konsolideringen av svensk IT-marknad fortsätter. 82 procent av de största IT-bolagen i Sverige har förvärvat eller förvärvats sedan 2017.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS