En lång rad firmor i Stockholms finansvärld riskerar stora förluster om Amarantsfären kraschar.
Finansbolag under press i Amaranthärvan
Mest läst i kategorin
Realtid.se har i en rad artiklar det senaste året rapporterat om finansieringsupplägg, närståendeband och de många affärerna i sfären kring Mineral Invest, IGE Resources, Amarant Mining och Alluvia Mining.
Klart är att aktiemarknaden långt ifrån har haft en fullständig bild av alla uppgörelser och kopplingar som gjorts i det dolda. Nya uppgifter framkommer hela tiden.
Mineral Invests aktie är handelsstoppad på Aktietorget sedan i början av juli. Det senaste beskedet är att handelsstoppet pågår fram till den 1 november. Det ger en viss respit för nyckelpersonerna kring bolaget att försöka rädda det som räddas kan.
För en rad bolag i finansbranschen är det avgörande att Mineral Invest åter får en handlad aktie och inte hamnar på obestånd eller i värsta fall begärs i konkurs.
Det handlar främst om Active Asset Management, Contender/Intacta, GKL Growth Capital, JRS Group och Mangold fondkommission. Realtid.se har kartlagt vad som står på spel för de olika aktörerna i härvan.
JRS och Sentat
Mineral Invests ordförande Lars Guldstrand uppgav i en intervju med Dagens Industri, som publicerades på tisdagen, att JRS Group, vid sidan av att vara storägare i Mineral Invest under 2012 gått med på att finansiera bolagets nya huvudägare Amarant Mining.
– Vad jag har förstått så har inte överenskommelsen från JRS sida fullföljts fullt ut, säger Guldstrand till DI som en förklaring till den akuta pengabristen.
Men JRS-grundarna Peter Nygren och Mats Ekström avfärdar uppgiften helt i en kommentar till DI.
Enligt flera källor till Realtid.se finns dock ett låneupplägg med Amarant som ingicks våren 2012. Det är däremot inte känt exakt vilket bolag i JRS-sfären som är inblandat. JRS ska också ha gjort utfästelser om ytterligare finansiering, något som dock stoppats i sista stund. JRS förnekar alltså uppgifterna.
Peter Nygren har personligen gjort avancerade affärer i Mineral Invest-aktier parallellt med att Amarant klev in som ny huvudägare. Det gäller det optionsupplägg med fondbolaget Sentat som blev känt i maj i år. Enligt DI pågår nu en tvist mellan Sentat och Nygren kring optionen som ger Nygren rätt att sälja tillbaka Mineral Invest-aktier som han köpte till högt pris i december innan kursraset.
Enligt DI ska Sentat också ha polisanmält en förvaltare samt Peter Nygren, uppgifter som Mineral Invest gick ut med redan i maj, men som Sentats grundare Inge Heydorn då förnekade i en intervju med Realtid.se.
Mangold Fondkommission
First North-listade Mangold har fungerat som "husbank" för Amarantsfären under flera år. Det är ofta via Mangold som pengarna flödar när sfären hämtar in pengar, betalar ut räntor och gör andra transaktioner. När IGE:s kassa tömdes i januari gick pengarna till ett konto hos Mangold innan de fördes vidare.
Flera av aktierna och obligationerna i sfären har också handlats via Mangoldlistan fram till maj i år, då instrumenten plötsligt slängdes ut. Kurserna hos Mangold har bland annat motiverat värderingen på GKL Growth Capitals innehav i Alluvia (se nedan).
Mangold står idag som en av huvudägarna till Mineral Invest, förmodat som depåhållare åt klienter.
När Amarant gick in som ny huvudägare i november 2012 fördelades nämligen aktierna omedelbart ut på andra personer och bolag. Amarant syntes därför inte som ägare vid årsskiftet. Under våren har därefter Mangold seglat upp som ägare.
Enligt uppgift till Realtid.se var Mangold involverad i finansieringen av Amarant hösten 2012. Man ska bland annat ha ställt ut krediter till personer som i sin tur gett lån till Amarant mot löften om hög ränta och säkerhet i Mineral Invest-aktier.
Efter kursraset under våren har Mangold i åtminstone ett fall riktat krav mot en av dessa finansiärer. Det gäller Bengt Hemmingsson som är en av personerna som varit involverad i finansieringsarbetet i sfären och jobbat nära Johan Ulander. Under en period stod han formellt som CFO på Alluvia Mining.
Mangold skickade nyligen ett krav på 2,2 miljoner mot Bengt Hemmingsson till kronofogden. Fordran är tvistig.
Mangold ska också har varit inblandade när Amarant ordnade en kredit från Altro Invest i december 2012 på 60,5 miljoner kronor. Pengar som gick till att köpa in sig i IGE Resources. Altro tog under sommaren över aktieposten efter en pantrealisation och är nu involverad i arbetet med att kräva återbetalning av pengar från Amarant/Alluvia.
Mangolds vd Per-Anders Tammerlöv vill i nuläget inte kommentera händelserna i Amarant-sfären och Mangolds roll.
Contender och GKL
Fredrik Rodger på dåvarande Contender kapital, numera Intacta kapital, har under flera år hjälpt Amarantsfärens huvudperson Johan Ulander med finansiering.
Av allt att döma möttes de i samband med fastighetsaffärer i Dubai åren runt krisen 2008. Fredrik Rodger drev då Stella Polaris som hade flera beröringspunkter med Johan Ulanders egna fastighetsprojekt i emiratet. I Dubai-nätverket ingick också namn som Tom Dalton, Kai Karttunen och Lise Gottlieb.
Contender Management Ltd kom från och med 2010 att ställa ut fyra obligationsserier – Contender High Yield 1-4. Pengarna gick i till verksamheter som Johan Ulander stod bakom bland annat Ducom DMCC. Den första obligationen är återbetald men av de övriga tre har åtminstone två förfallit utan full återbetalning.
Realtid.se har talat med flera privatpersoner som investerat via Contender som berättar om försenade räntebetalningar och förfallna fordringar sedan årsskiftet.
Contender-kunderna har senare erbjudits att byta obligationerna mot aktier i Alluvia Mining, ett bolag som under vintern talade om en nära förestående börsnotering men som i somras hotades av tvångslikvidation av bolagsverket på Jersey på grund av obetalda avgifter (likvidationshotet kvarstår dock inte idag).
Även Amarant Mining har tagit in flera rundor med högräntefinansiering. Enligt uppgift har bolaget missat flera räntebetalningar under året. Pengar har dock utlovats nu i oktober.
I vissa av Contender-produkterna har aktier i GKL Growth Capital lagts in som underliggande säkerhet. GKL drivs bland annat av Lars Guldstrand som haft flera roller i Amarant och Alluvia och nu alltså också är ordförande i Mineral Invest.
Johan Ulander uppges via bolag vara en större investerare i GKL. GKL:s portfölj består i sin tur till större delen av innehav i Amarant och Alluvia, med försvarade värderingar från handeln på Mangold. Rundgången av ägande och garantier är alltså total.
GKL har också tagit upp egna krediter i form av konvertibler.
Active Allocation Fund
Mineral Invests största ägare vid halvårsskiftet är Active Allocation Fund, en fond som drivs av bland andra Fredrik Rodger och Tom Olander på Jool Capital. Jool var också inbland i finansieringen av Amarants intåg i Mineral Invest hösten 2012.
Active Allocation innehar 17,16 procent av aktierna i Mineral Invest, återigen är det oklart om det är ett direkt ägande eller en säkerhetsöverföring för givna krediter.
Noterbart är att fonden hade krav på GKL Growth Capital i våras, en fordran som dock drogs tillbaks från kronofogden. Därefter seglade man upp som största ägare i Mineral Invest.
Active Allocation ser därmed ut att vara den part i sfären som just nu har störst fallhöjd vid en Mineral Invest-krasch.
Interna strider och pengajakt
Det är inte känt hur stora investeringar som faktiskt har gjorts i Amarantsfären de senaste åren. Men utifrån de dokument och uppgifter som Realtid.se ha tillgång till rör det sig om flera hundra miljoner kronor. Räknar man på värderingsunderlaget i de affärer och transaktioner som gjorts så handlar det om miljardbelopp.
Idag ligger flera av de personer som samarbetade nära så sent som för ett år sedan i mer eller mindre öppen konflikt med varandra. Förklaringen är den akuta pengabristen.
Ironiskt nog skulle samtliga inblandade tjäna på en ordnad och gemensam lösning där skulder betalas av och Mineral Invest, IGE Resources och Alluvia Mining kan få ny finansiering.
Lars Guldstrand säger till Dagens Industri att planen hela tiden har varit att slå ihop de tre bolagen. Återigen ny information till marknaden och något som går stick i stäv med vinterns transaktioner mellan de tre bolagen där Lars Guldstrand spelade en viktig roll som ordförande i Mineral Invest.
Johan Ulander är den enskilda person som fortfarande skulle kunna lösa situationen. Men då måste han ordna en ny stor finansiär och det snabbt.
Men sfären måste också hålla myndigheter och marknadsplatser stången. Händelserna i bolagen de senaste åren har redan lett till åtgärder från Ekobrottsmyndigheten, Finansinspektionen, Aktietorget och Oslobörsen. Tål verkligen marknaden att härvan sopas under mattan?