Streaming av aktuell tv och film blir den miljardindustri som riktar alla kassaflöden mot Hollwood igen – oavsett vad hovrätten kommer fram till om fildelning. Men någon bromsar. Den skjuts musiktjänsten Spotify redan fått i Sverige syns inte till för video.
Filmlobbyn blundar för laglig piratstreaming
Mest läst i kategorin
570.000 svenskar tittade på illegalt utlagda filmer och tv-program över nätet i andra kvartalet 2010.
– Illegal streaming har ökat hela tiden, om än ganska lite, säger Jens Häger, analytiker på Mediavision som tagit fram siffrorna från en enkät.
Än så länge är det mest datorintresserade killar som håller på.
– Unga män i åldrarna 15 till 24 år har flyttat sitt illegala beteende från nedladdning till videostreaming, säger Jens Häger.
– Det kan man tolka som att de är väl medvetna om att det inte är olagligt att använda de här tjänsterna.
Fortfarande är det få som håller på i förhållande till hur många som laddar ner film och musik.
Men lovlig betal- och reklam-streaming av musik har exploderat och ingenting tyder på att inte film och tv kommer att gå samma väg den dag branschen kommer ikapp.
Alla stora tv-bolag i Sverige och USA streamar redan på sina webbplatser, men filmjättarna har inte lyckats erbjuda något som tittarna upplever som smidigt.
Den som kan tänka sig att pröva kanske väljer att titta gratis och lagligt på alla avsnitt genast på nätet, hellre än att vänta på att få betala för en skiva med bara några avsnitt. Då spelar det inte så stor roll
– Jag tror inte någon tycker att piratstreamingtjänsterna i sig är så fantastiska. Det är mer innehållsstyrt. Man vet vilket innehåll man vill åt, säger Jens Häger.
I Sverige är det de senaste avsnitten av amerikanska tv-serier som lockar, avsnitt som betalkanalerna sänder först när de legat på internet i något halvår.
Men fortfarande finns det skäl ladda ner.
– Jag skulle tro att det finns ett större utbud på illegal nedladdning än på illegal streaming. Men jag har inte gjort någon utbudsanalys, säger Jens Häger.
– Sedan tror jag att många upplever att det är en fördel att ha det nedladdat. Streamingtjänster är ju inte helt tillförlitliga, tekniskt sett.
– Man kan nog tänka sig att man laddar ner film i högre utsträckning än tv-innehåll. Med tv kan du chansa på att titta på ett avsnitt på 30 minuter. En film vill du se hela utan störning. Därför kanske du väljer att ladda ner den.
Vilka är de då, streaming-tjänsterna som illegalt sänder film och tv?
– Vi mäter dem inte på tjänstenivå utan som samlat begrepp, säger Jens Häger.
Han vill inte säga vilka tjänster som han uppfattar som stora.
Om Mediavision ogärna pratar om olovliga alternativ så är det närmast beröringsskräck hos Antipiratbyrån.
Antipiratbyrån är Sverigegrenen MPA som i sin tur sköter ”utlandet” åt den amerikanska lobbyorgganisationen MPAA som representerar filmjättarna Universal, Warner, Disney, Sony Pictures, Fox och Paramount. De har förstås upptäckt sina uppkäftiga konkurrenter, men pratar inte gärna om dem.
Vilka är de största olovliga streamingtjänsterna?
– Jag kommer inte ihåg, säger Sara Lindbäck på Antipiratbyrån.
Låter det trovärdigt?
– Alltså, det får du tolka som du vill.
Taktiken är densamma som i riksdagspartiernas hantering av Piratpartiet: sätt en egen agenda och gör deras fråga till en ickefråga. Den som tar initiativet över problemformuleringen vinner makt att marginalisera motståndarna.
Antipiratbyrån tolkar helt enkelt den lilla ökning för streamade piratkopierade videotjänster som Mediavision visat på kvartal för kvartal som en minskning.
– Senaste kvartalets siffror visar att illegala filmstreamingtjänster inte ökar. Så länge problemet inte ökar är det inte akut, säger Sara Lindbäck.
– I Sverige har vi inte så stort problem med streamade tjänster. Det finns väldigt få och de håller sig konstant.
– Det har funnits illegala streamingtjänster i Sverige. Då har det räckt att man informerat om hur lagstiftningen ser ut så har de försvunnit.
– Om det ökar ändå så får vi polisanmäla som med allt annat. Om ett problem växer så kommer vi att agera.
– Kan du inte skriva om de nya lagliga tjänsterna istället, som Film2home och Voddler.
Realtid.se har skrivit om Film2home och Voddler. De är inte nya längre och har inte slagit.
Voddler har begränsat utbud och mycket reklam, lite som musiktjänsten Spotify innan genombrottet. Allt handlar om avtal med de bolag som sitter på upphovsrätten – och där har även Spotify problem. Även om det flutit på i Sverige har Danmark och Norge sagt respektive försökt säga stopp.
Film2home och andra bland internets hyrfilmkiosker som Lovefilm och Headweb måste vänta på att filmerna släpps.
Lite vassare tv-tjänster som Hulu finns inte i Sverige.
Istället har utbudet av pirattjänster vuxit. I somras agerade så Barack Obamas administration – efter högljudda protester från MPAA.
Den 30 juni tog amerikanska myndigheter flera domännamn i beslag.
Sajterna hade uppemot sju miljoner besökare i månaden innan tillslaget enligt myndigheterna.
Nu gick thepiratecity.org, tvshack.net, movies-links.tv, filespump.com, now-movies.com, planetmoviez.com och zml.com ner.
Ledande Ninjavideo med sajterna ninjavideo.net och ninjathis.net gick ner.
Myndigheterna frös pengar på 15 konton hos banker och betaltjänsten Paypal och genomförde husrannsakan i fyra hem.
Movies-links dök upp igen under adressen watch-movies-tv.info och Tvshack flyttade till tvshack.cc. Båda använder operatören CB3ROB som hjälpt The Pirate Bay och tagit emot varningar från MPAA.