Realtid

FI vill inte ändra flyttregler – "Bara branschens perspektiv"

FI att det är för tidigt att avgöra om fler åtgärder i lagstiftningen kring flytträtt av tjänstepensioner är nödvändiga. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, hade hoppats på mer från FI. Foto (bakgrundsbild): TT
FI att det är för tidigt att avgöra om fler åtgärder i lagstiftningen kring flytträtt av tjänstepensioner är nödvändiga. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, hade hoppats på mer från FI. Foto (bakgrundsbild): TT
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 15 sep. 2023Publicerad: 15 sep. 2023

Det är inte motiverat att ändra nuvarande lagstiftning för att ytterligare underlätta flytt av individuell tjänstepensionsförsäkring. Det konstaterar Finansinspektionen (FI) i en ny kartläggning. Frida Bratt, sparekonom på Nordnet, är besviken.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

FI har på uppdrag av regeringen undersökt hur möjligheterna till flytt av individuell tjänstepensionsförsäkring ser ut mellan och inom försäkringsföretag och tjänstepensionsföretag. I uppdraget har ingått att undersöka vilka åtgärder som kan vara relevanta för att ytterligare undanröja hinder för flytt. Kartläggningen visar att flytt av individuell tjänstepensionsförsäkring successivt har ökat under de senaste fem åren. År 2022 flyttades försäkringar till ett värde av 37,6 miljarder kronor.

Den 1 juli 2022 trädde den senaste lagändringen i syfte att underlätta flytt av individuell tjänstepensionsförsäkring i kraft. Det är den senaste av flera ändringar över åren. Mot bakgrund av den relativt korta tid som förflutit sedan lagstiftningen ändrades anser FI att det är för tidigt att avgöra om fler åtgärder i lagstiftningen är nödvändiga, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

– Tjänstepension är ett långsiktigt sparande som kräver förutsägbarhet för alla aktörer. Flytträtten kan innebära ökade risker för de försäkrade, till exempel att en flytt av pensionspengarna sker av andra skäl än att den försäkrade ska få en bättre pension. Vi ser därför att förändringar i regelverken behöver föregås av en grundläggande analys och noggranna överväganden av hur fler lättnader kan påverka den försäkrade, säger Åsa Larson, chef för FI:s verksamhetsområde Försäkring i en skriftlig kommentar.

FI tycker ändå att det finns ett fortsatt behov av att förenkla och digitalisera hanteringen av flytt, som till stor del görs manuellt. FI vill därför att försäkringsbranschen ska ta fram gemensamma lösningar för digitala signaturer och andra formaliakrav. FI tycker också försäkringsföretagen borde föra statistik över vilka handläggningstider de har för flytt.

– Jag hade väntat mig mer av Finansinspektionen, som har en historia av att ofta och tydligt anta ett konsumentperspektiv.  Men i den här utredningen är det branschens perspektiv som är centralt och det är synd, säger Frida Bratt, sparekonom på Nordnet och sedan länge väldigt engagerad i flytträttsfrågan, till Realtid.

– Vi har haft en positiv utveckling på flytträttsområdet under ett antal år nu, och förhoppningen var givetvis att Finansinspektionen och sedan Finansdepartementet skulle ta chansen att ta bort de praktiska hinder som man själv konstaterar kvarstår. Som vi har sett tidigare räcker det inte att, som myndigheten nu gör, uppmana branschen att själv komma överens om åtgärder för att underlätta handläggningen av pensionsflyttar. Viljan och incitamenten hos pensionsbolagen saknas, tyvärr.

FI skriver att de med anledning av uppdragets tidsbegränsning inte haft möjlighet att undersöka hur de försäkrade upplever eller uppfattar flytt, men lägger till att ett sådant underlag skulle vara ett värdefullt komplement till en framtida diskussion om flytträtten.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]