Realtid

FI: Koncentrationen mot fastighetssektorn en tydlig sårbarhet

Finansinspektionen, Erik Thedéen
Foto: TT
Finwire
Uppdaterad: 23 nov. 2021Publicerad: 23 nov. 2021

Sverige bygger upp risker i takt med återhämtningen av ekonomin efter pandemin. Det skriver Finansinspektionen (FI) i årets andra stabilitetsrapport.  

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

− Det är hög tid att åter bygga motståndskraft så att vi kan motverka nästa kris. Risktagandet på finansmarknaden är fortsatt högt och vi ser att fastighetsföretagen har blivit mer sårbara. Det är därför dags att flytta fokus från stöd till riskhantering, säger generaldirektör Erik Thedéen i en kommentar. 

FI vidtog i början av pandemin åtgärder för att motverka den ekonomiska nedgången i Sverige, bland annat slapp hushållen amorteringar. FI har därför tagit bort den generella möjligheten till undantag från amorteringskravet och åter aktiverat den kontracykliska kapitalbufferten för bankerna. FI har satt nivån på bufferten till 1 procent från och med september nästa år. Det är en första höjning av en planerad gradvis höjning till vad myndigheten betecknar som en normal nivå.

FI uppger också att fastighetssektorn är en sårbarhet för Sverige. 

”FI bedömer därför att det finansiella systemets koncentration mot fastighetssektorn utgör en tydlig sårbarhet. Denna koncentrationsrisk har ökat ytterligare under pandemin. Potentiella strukturella förändringar till följd av nya arbets- och konsumtionsmönster efter pandemin bidrar dessutom till en förhöjd osäkerhet om den kommersiella fastighetsmarknadens framtidsutsikter”, skriver myndigheten.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Finwire
Finwire
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]