Realtid

FI inleder granskning av Swedbank

FI:s generaldirektör Erik Thedéen.
Sara Johansson
Uppdaterad: 21 feb. 2019Publicerad: 21 feb. 2019

UPPDATERAD Finansinspektionen inleder tillsammans med den estniska finansinspektionen en granskning av misstänkt penningtvätt i Swedbank.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den estniska tillsynsmyndigheten och FI har i dag enats om att starta en gemensam utredning i syfte att noggrannare undersöka den information som rapporterats i SVT. Även Litauens centralbank har meddelat att de kommer att bistå i undersökningen i den mån svenska och estländska myndigheter önskar, enligt ett pressmeddelande från Finansinspektionen.

Kilvar Kessler (ordförande i estniska finansinpektionen): ”Åtgärder mot allvarliga penningtvättsrisker har varit vår prioritet sedan 2014, och vi har sedan dess markant minskat den så kallade ”non-resident”-affären genom att avveckla större risker och få bankerna att höja nivån på sin riskkontroll. Vi uppskattar det nära samarbetet med Sverige och andra länder för att hantera detta fall.”

Finansinspektionen, FI, som också mött en del kritik i samband med penningtvättsmisstankarna mot Swedbank, kommenterar uppgifterna i samma pressmeddelande.

– Den information som framkommit i SVT är allvarlig och tillsammans med våra estniska kollegor kommer vi noga att undersöka fakta för att kunna göra en omfattande och djupgående analys, säger FI:s generaldirektör Erik Thedéen i ett pressmeddelande.

FI konstaterar även att Erik Thedéen tidigare har gjort bedömningen att det inte kan uteslutas att det finns penningtvätt även i svenska banker, men att omfattningen rimligtvis är lägre än vad som framkommit i Danske Bank.

”Uppgifterna i SVT bekräftar att det finns risker för penningtvätt i svenska banker, framförallt för de som har verksamhet i Baltikum. Även om omfattningen av misstänkta transaktioner i Swedbank hittills synes vara väsentligt lägre jämfört med Danske Bank är uppgifterna viktiga”, skriver myndigheten.

Vad kommer ni göra nu? 
 

– Jag har haft en dialog med min kollega i Estland och vi har kommit överens om att gå till botten med detta. Men hur och i vilken form får vi återkomma till, säger Erik Thedéen till Sveriges Radio.

ANNONS

Han säger att Finansinspektionen inte kunnat kontrollera uppgifterna från SVT:s Uppdrag granskning. 
– Det är allvarliga uppgifter som kommit fram men vi har inte haft möjligheter på att kontrollera dem. Vi vill försöka få tillgång till uppgifterna.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS