Realtid

FI granskar samtliga svenska storbanker

admin
admin
Uppdaterad: 08 apr. 2016Publicerad: 08 apr. 2016

Finansinspektionen  ska utöver Nordea även inkludera Handelsbanken, SEB och Swedbank i sin undersökning av Panama-dokumenten. Det skriver Di.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– De omnämndes också i dokumenten och då är det naturligt att kolla det, säger Victoria Ericsson, pressekreterare på Finansinspektionen, till Dagens Industri.

En enorm mängd läckta dokument från advokatbyrån Mossack Fonseca i Panama avslöjade i söndags att Nordea hjälpt kunder att etablera brevlådeföretag i skatteparadis.

Därmed har kunderna kunnat gömma pengar – till exempel från skattemyndigheter. FI har därför inlett en granskning av Nordea.

Men nu ska alltså även Handelsbanken, SEB och Swedbank undersökas av FI. Mer än så vill inte myndigheten berätta.

Nordeas vd Casper von Koskull meddelade under en presskonferens på torsdagen med anledning av avslöjandena att banken avslutat alla samarbeten med Mossack Fonseca och att Nordea inlett en internutredning med fokus på dess verksamhet i Luxemburg.

Koncernledningen medgav att banken använder sig av "offshore-strukturer i vissa komplexa situationer" och att Nordea bistått kunder med administrativ hjälp, men aldrig uppmanat eller rekommenderat någon att sätta upp brevlådeföretag i skatteparadis.

– Hittar vi något som inte lever upp till skattelagar eller andra regler så tar vi det vidare till ansvariga myndigheter, sa Wealth Managemen-chefen Snorre Storset under presskonferensen.

von Koskull inledde också med att säga att han ser "extremt allvarligt på anklagelserna" och att banken inte accepterar att den "används som plattform för skatteflykt".

ANNONS

Han försökte dock vid ett annat tillfälle att tona ned Nordeas inblandning i Panama-läckan.

– Vår roll i det här överdriven om man jämför vår förekomst i dokumenten med andra internationella storbanker, sa han.

Runt 4.000 kunder, främst i Luxemburg, ska ha lämnat banken som en direkt följd av Panama-avslöjandena, enligt koncernledningen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

ECB överväger en djärv räntesänkning att ge eurozonen ny ekonomisk fart. Samtidigt hotar flera externa faktorer – tajmingen blir avgörande. Inflationen i eurozonen ser ut att vara under kontroll. Europeiska centralbanken, ECB, kan därför dra till med ett djärvt drag för att kickstarta ekonomin – nämligen sänka styrräntan hela vägen ner från dagens 3,5 procent […]