Realtid

"Fat-finger" friar daytrader

Sara Johansson
Uppdaterad: 29 nov. 2011Publicerad: 29 nov. 2011

Daytrader vinner mot EBM i ett mål om transaktioner till ett värde om 11,4 miljoner kronor. En oenig rätt friar mannen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Kursriggning. ”Rena feltryck”. På ena sidan Ekobrottsmyndigheten på andra sidan en 50-årig daytrader.

Mannen är utbildad ingenjör men försörjer sig numera som daytrader. I måndags friades han från Ekobrottsmyndighetens anklagelser om otillbörlig marknadspåverkan.

EBM:s utredning startades efter en anmälan från Finansinspektionen.

Enligt åtalet ska mannen vid 57 tillfällen ha köpt och sålt aktier på Nasdaq OMX under perioden 12 juni – 21 december 2009.

Vid fem av dessa tillfällen har mannens handel utgjort mer än 5 procent av den totala dagsvolymen. Vid övriga tillfällen har hans handel utgjort 4,11 procent som högst.

Handeln ska, enligt åklagaren, ha skett mellan hans aktiedepå hos E-trade och hans kapitalförsäkringsdepå hos Avanza Bank.

Mannen ska även vid ett tillfälle ha genomfört en transaktion med kapitalförsäkringsdepån som både köpare och säljare.

Totalt handlar det om en omsättning av aktier till ett värde av nära 11,4 miljoner kronor.

ANNONS

Ekobrottsmyndigheten menar att handeln har utgjorts av skentransaktioner utan kommersiellt syfte.

– Det finns ingen som helst belägg för det, säger daytradern till Realtid.se.

Åklagaren pekar även på att handeln varit ägnad att påverka marknadspriset på aktierna, vilket har vilselett andra köpare och säljare på marknadsplatsen.

Daytradern försvarar sin handel och menar att det handlar om feltryckningar på tangentbordet, så kallade fat-finger positioner, dels transaktioner i den så kallade slutcellen, alltså vid dagens sista handel.

– Jag handlar i oerhört stora volymer och då händer det, helt enkelt, att man trycker fel. Det är precis som när man skriver i ett word-dokument när man trycker på fel bokstav ibland, säger daytradern till Realtid.se.

Daytradern har förklarat för rätten att han gör ett oerhört stort antal köp- och säljtransaktioner dagligen, vilket kan resultera i att omsättningen kan uppgå till miljardbelopp enbart under en månad.

Om de aktuella transaktionerna säger daytradern till Realtid.se:

– Det handlar om en så oerhört liten del av min omsättning och det finns ingen struktur i affärerna på något sätt. Om man tittar på dem kan man se att det är rena feltryck.

ANNONS

Den största ifrågasatta transaktionen handlar om ett förvärv och en försäljning av aktier i Malka Oil den 7 juli 2009.

Daytradern förklarar att han lade en köporder på 5 miljoner kronor i hopp om att aktien skulle gå upp.

Men då hände något på marknaden. Enligt domen rör det sig antagligen om att ”någon lagt en säljorder avseende en väldigt stor post som gjorde att aktien sannolikt skulle komma att gå ner”.

I ren desperation försökte daytradern att ta bort köpordern men det gick inte av någon anledning, har han förklarat för rätten.

– Det går sedan inte att korrigera. Trycker man in ett felaktigt pris och skickar iväg den till börsen så är det försent. Den går inte att stoppa.

Alternativet var att lägga en säljorder på 10 miljoner kronor från en annan depå.

Stockholms tingsrätt anser att eftersom daytraderns handel understigt 5 procent av den totala dagsvolymen så har den ”varit för blygsam” för att marknaden skulle vilseledas.

Vid de övriga fem tillfällen då transaktionerna utgjorde mer än 5 procent av den totala dagsvolymen var rätten mer osäker.

ANNONS

Tingsrätten menar att mannen ”i egenskap av daytrader” borde ha insett att dennes transaktioner skulle vilseleda marknaden.

Men tingsrätten har samtidigt köpt daytraderns resonemang att han inte har haft någon egen vinning av affärerna utan att det rört sig om rena förlustaffärer.

Men rätten var inte enig.

En av nämndemännen anser att brottet inte är ringa och att han borde tvingas betala böter då ”handlandet haft sådan volym att det typiskt sett gett upphov till fara för att marknaden vilseleds”.

Realtid.se söker Ekobrottsmyndighetens kammaråklagare Anne-Marie Helander.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Sara Johansson
Sara Johansson
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS