Brexit-effekten gynnar fastighetsbranschen, enligt Catellas senaste kreditbarometer.
Fastighetsbranschen gynnas av Brexit
Mest läst i kategorin
Catellas senaste kreditbarometer Credi visar att fastighetsbranschen har klarat turbulensen efter Brexit-omröstningen väl.
”Det senaste kvartalet präglades av en oväntad Brexit med efterföljande volatilitet som mynnade ut i ett fortsatt starkt finansieringsklimat för fastighetsbolagen. En ökad riskvilja och fortsatt sökande efter avkastning banar väg för tilltagande finansiering utanför banksystemet. Det ser vi bland annat i fastighetsbolagen nyfunna intresse för obligationer och i lanseringen av nya instrument. På börsen som helhet syns nu få effekter av Brexit och fastighetsbranschen har gynnats av de fortsatt låga marknadsräntorna”, säger Martin Malhotra, projektledare på Catella i ett uttalande.
Fastighetsbolagens belåningsgrad ökade medan genomsnittsräntan sjönk och de börsnoterade fastighetsbolagen presterade bättre än Stockholmsbörsens index.
”Vi ser en utveckling där förväntningarna på ytterligare stimulanser från centralbankerna har gynnat fastighetsbranschen, men vi är på väg mot en brytpunkt. Historiskt har direktavkastningen på fastigheter tryckts ned av en hög BNP-tillväxt och en sänkt reporänta. Nu när BNP-tillväxten mattas av och reporäntan har nått botten förväntar vi oss en ökning av direktavkastningskraven på fastigheter i sekundära lägen och i mindre orter”, säger Arvid Lindqvist, analyschef på Catella i ett uttalande.
Den genomsnittliga belåningsgraden för fastighetsbolagen på Nasdaq OMX:s huvudlista ökade till 54,7 procent medan den genomsnittliga räntan sjönk till nuvarande 2,6 procent, enligt kreditbarometern.
Credi indikerar dessutom att fastighetsbolagen och bankerna fortfarande anser att det råder en åtstramning på lånefinansieringsmarknaden.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.