Realtid

Fastators vd krävs på 31 miljoner

Fastighetsbolaget Fastators vd Knut Pousette stäms personligen på 31 miljoner kronor – skrev på en garanti som han nu säger inte gäller.
Annelie Östlund
Uppdaterad: 27 maj 2021Publicerad: 27 maj 2021

Fastighetsbolaget Fastators vd Knut Pousette stäms personligen på 31 miljoner kronor – skrev på en garanti som han nu säger inte gäller.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

I december 2020 meddelade kändistäta Fastators styrelse – med ledamoten Carl Bildt och ordförande Björn Rosengren – att bolaget rekryterat Knut Pousette som ny vd.

”… Knut är en kompetent ledare med lång erfarenhet från noterade entreprenöriella bolag inom fastighetsbranschen … ”, förklarade Björn Rosengren och fortsatte:

”… Genom rekryteringen av Knut tar vi också ytterligare ett viktigt steg mot huvudlistan.”

Knut Pousette kommer närmast från det privata fastighetsbolaget Kvalitena AB där han var vd fram till och med juni förra året. För bara några dagar sedan registrerades den äldre brodern Harald Pousette som vd för bolaget.

Bröderna har länge varit en dominerande duo i Kvalitena, men nu hävdar bolaget i ett dokument som lämnats in till Solna tingsrätt att Knut Pousette fick sparken därifrån.

”Knut Pousette entledigades som verkställande direktör i Kvalitena den 3 april 2020. Samma dag tillsatte Kvalitenas styrelse Jonas Vestin som tillförordnad verkställande direktör …”

Mycket tyder på att skälet till ”entledigandet” är en stämningsansökan som lämnats in till tingsrätten av Ingram Micro AB och Ingram Micro Mobility AB. I juni förra året stämde Ingram-bolagen Kvalitena på 31 miljoner kronor plus ränta på grund av att bolaget inte levt upp till garantier som Knut Pousette signerat i egenskap av vd.

Bakgrunden till tvisten

ANNONS

Våren 2019 blev Kvalitena ny huvudägare i Ambia Trading, noterat på Spotlight. Men Ambia hade problem med ett dotterbolag – den krisande Apple-kedjan Digital Inn.

Samma år som Kvalitena blev ny storägare i Ambia hotade Digital Inns leverantör Ingram Micro att skruva åt kranarna eftersom Digital Inn släpade efter med betalningarna.

”Medan slutnotan växte, meddelade Ingram-bolagen att de inte kunde fortsätta att leverera produkter till Digital Inn, om inte Digital Inn betalade sina förfallna fakturor eller ställde en säkerhet”, skriver Ingram-bolagens ombud, Stefan Bessman och Anina Lienbkin vid Baker McKenzie, i stämningsansökan.

Digital Inn ska då ha kommit med förslaget att ett närstående bolag till Digital Inn, Kvalitena, skulle ställa ut en garanti för betalning till Ingrambolagen.

”Mot att leveranserna skulle fortgå, förslog representanterna för Kvalitena, Digital Inn och Ambia att Kvalitena skulle ställa ut en garanti till Ingrambolagen. Ingrambolagen godtog förslaget”, fortsätter Ingram-bolagens ombud.

I november 2019 och januari 2020 signerade Kvalitenas dåvarande vd Knut Pousette två garantiförbindelser på totalt 40 miljoner kronor.

I februari mejlade Ingram-bolagen till Knut Pousette och bad att Kvalitena skulle infria sina borgensåtagande. Digital Inn kunde inte betala.

Men Knut Pousette och Kvalitena vägrade. Och när Digital Inn gick i konkurs i april 2020 var distributören Ingram Micro det bolag som drabbades allra hårdast med fordringar på cirka 41 miljoner kronor.

ANNONS

Hade inte behörighet

Kvalitena hävdar i sitt svaromål att garantierna inte gäller – därför att Knut Pousette inte hade behörighet att signera några sådana garantier:

”En verkställande direktörs behörighet är enligt lag begränsad till att sköta den löpande förvaltningen i bolaget… ”, skriver Kvalitenas ombud och hävdar att borgensåtaganden på 40 miljoner inte kan kategoriseras som ”löpande förvaltning”.

Och detta borde Ingram-bolagen ha förstått enligt Kvalitenas ombud: ”I detta fall är det tydligt att Ingram-bolagen i vart fall borde inse att den verkställande direktören saknade behörighet att ingå borgensåtaganden av det slag som Ingram-bolagen gör gällande. De påstådda borgensåtagandena kan därför inte göras gällande mot Kvalitena.”

Ingram-bolagen borde alltså inte ha litat på att Knut Pousette visste vad han gjorde när han skrev under garantiförbindelserna.

Knut Pousette krävs på miljonbelopp

Vid det beskedet bestämde sig Ingram-bolagen för att gå vidare och stämma Knut Pousette personligen på 31 miljoner kronor plus ränta:

”För det fall Kvalitenas invändning om att Knut Pousette saknat behörighet att ingå garantiförbindelserna å Kvalitenas vägnar vinner framgång, har Knut Pousette överskridit sin behörighet och utan fog uppträtt såsom fullmäktig för Kvalitena gentemot Ingrambolagen i enlighet med 25 § avtalslagen (falsus procurator).”

ANNONS

I detta fall hävdar Knut Pousettes ombud att Ingram-bolagen är ”medvållande” till sin egen skada och därför bör få noll kronor i ersättning:

”Ingrambolagen har vid garantiernas ingående med enkelhet kunnat kontrollera eller begära bekräftelse från Kvalitena såvitt avsåg Pousettes behörighet. Sådan kontroll har inte gjorts och sådan bekräftelse har inte heller begärts. Hade detta skett skulle påstådd skada inte ha uppstått. Ingrambolagen har därmed fullt ut medverkat till den angivna skadans uppkomst.”

Att lita på Knut Pousette – sittande vd på Fastator – var alltså fel beslut i det här läget.

Ingrambolagen kontrar med att Kvalitenas påstående om att Knut Pousette handlat utanför sin behörighet ”framstår som konstruerat”.

Inte minst för att Harald Pousette, som alltså nu efterträtt sin bror på vd-posten, har bekräftat garantierna via mejl.

Kvalitenas sittande vd var alltså både medveten om, och godkände aktivt, garantiåtagandena.

Realtid har sökt Fastators vd Knut Pousette och brodern Harald Pousette men båda har avböjt att kommentera.

”Dessvärre kan vi inte föregå en ev rättslig process med information”, skriver Harald Pousette i ett SMS. 

ANNONS
Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annelie Östlund
Annelie Östlund
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]