Fastighetsbolaget Fastator, med Carl Bildt och Björn Rosengren i styrelsen, har hamnat i blåsväder. Detta efter att medgrundaren och nuvarande vd Joachim Kuylenstierna i ett avlyssnat telefonsamtal berättat för en svensk affärsbekant i Schweiz hur man kan skapa en företagsstruktur för att tvätta pengar. En nyckelkomponent i pengatvätten är, enligt Kuylenstierna, att ”stoppa in politiker och folk från Finansinspektionen i styrelsen”. Det avslöjas i en ny bok, vilket får Fastator att tillsätta en intern utredning.
Fastators vd i blåsväder efter avlyssnat telefonsamtal - tillsätter utredning
Mest läst i kategorin
Nyligen kom en ny bok ut, skriven av journalisten och författaren Rikard Anderson. ”Operation Playa: kokainets väg till Sverige” handlar om ett stort knarkmål där huvudmannen Jonas Falk dömdes i tingsrätten men friades i hovrätten. I utredningen förekom även Joachim Kuylenstierna – finansman och medgrundare av fastighetsbolaget Fastator. Han levde under flera år tillsammans med Jonas Falks medåtalade moster Harriette Broman, som misstänktes tvätta pengar åt Jonas Falk. Det skriver Aftonbladet, som även berättar att ”Operation Playa” avslöjar att polisen avlyssnade Joachim Kuylenstiernas telefon under utredningen.
I ett av de samtal som avlyssnades under 2009, och som Aftonbladet har publicerat, hörs Kuylenstierna berätta för en svensk affärsbekant i Schweiz om hur man skapar en struktur av företag som underlättar penningtvätt. Det inkluderar bland annat ett uppköp av ett redan börsnoterat bolag. Dessutom berättar han hur man minskar risken för insyn:
– Sen kan vi stoppa in… du vet. Jag har ju folk som sitter, jag stoppar in politiker och folk från Finansinspektionen i styrelsen för det här börsbolaget. Så då innebär det att det är helt vattentätt, det är aldrig någon som kommer att titta på det här bolaget, säger Kuylenstierna i samtalet, enligt Aftonbladet.
När Joachim Kuylenstierna några år senare startade Fastator tillsammans med Mats Lundberg så ser han ut att följa sina egna instruktioner genom att Fastator köper den börsnoterade energiteknikbolaget Rehact AB, och därmed övertar Rehacts plats på Nasdaq First North. Dessutom tillsätter han namnkunniga personer i styrelsen. För närvarande är S-toppen Björn Rosengren styrelseordförande, och den tidigare statsministern Carl Bildt är styrelseledamot. Björn Rosengren menar dock att Fastator inte är involverat i något trixande:
– Fastator har startats med kapital som är hundra procent cleant. Det har inte gått till på det sättet som han säger i avlyssningen. Det har vi gjort en noggrann kontroll på. Men i övrigt vad Joachim har sagt och gjort 2009, så har jag ingen aning om det, men det är en fråga jag får ta upp, säger Björn Rosengren till Aftonbladet.
Nu tillsätter Fastator en intern utredning för att gå till botten med vad som har hänt. Uppgifter till DN gör också gällande att Rawa Majids nätverk Foxtrot ska ha hotat Joachim Kuylenstierna att betala en påstådd skult på 100 miljoner kronor. Hotet kom kort före det att Fastator presenterade försäljningen av Åregården.
I december 2020 lämnade Joachim Kuylenstierna över vd-posten för Fastator till Knut Pousette, men i augusti i år återgick Joachim Kuylenstierna som nygammal vd.
I Realtids arkiv finns en lång rad artiklar om Joachim Kuylenstierna genom åren, bland annat:
- När han fick sparken som vd på Diös & Kyulenstierna och talar ut i Realtid
- När han sålde sin Ferrarri och sa till Realtid att konkurrenterna måste passa sig.
- När han utreds för svartbygge norr om Visby på Gotland.
- När han fälls för misshandel och för att ha tagit kokain.
- När han sålde sina aktier till Hemfosa och talar ut efter att han fått sparken som vd från DK Properties
- När han 2016 tar över som vd för Fastator efter Daniel Hummel
- När Fastator gjorde sitt i särklass bästa kvartal, andra kvartalet 2018.
- När Fastator och SBB planerar att ta Studentbostäder till börsen.
- När han hyllar Ilija Batljan och ångrar att Fastator inte tog en större andel SBB-aktier jämfört med kontanter när bolaget sålde aktierna i Offentliga Hus.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.