Nära 2 miljarder misstänks ha försvunnit.
Falcon Funds polisanmäld
Pensionsmyndigheten har kallat till presskonferens och ger sin bild av utvecklingen kring det skandalomsusade fondbolaget Falcon Funds.
Under presskonferensen framgår det att en stämningsansökan har skickats in till Ekobrottsmyndigheten och det är sedan tidigare känt att ett mål finns i tingsrätten där förhandlingar ska starta i december.
Fondbolaget Falcon Funds beordras av Pensionsmyndigheten att betala tillbaka de belopp som 22.000 sparare stoppat in i fonderna, mostvarande 2,7 miljarder kronor. Fondbolaget meddelade i juni att värdet sjunkit till 2,4 miljarder kronor.
Hittills har Falcon Funds betalat tillbaka cirka 650 miljoner kronor, pengar som har kommit in den senaste veckan, uppgav chefsjuristen Mikael Westberg under presskonferensen.
I inledningen av presskonferensen gav Westberg en snabb uppdatering om det som hänt i härvan de senaste månaderna och uppgav att Falcon Funds agerande enbart handlat om att dölja faktum att pengarna investerats i tvivelaktiga tillgångar och att fondbolaget dessutom vägrat följa den maltesiska finansinspektionens krav på att bolaget ska göra upp en tydlig inlösenplan tillsammans med Pensionsmyndigheten.
Det framgick även att fallet är det klart allvarligaste som någonsin drabbat premiepensionssparare. Majoriteten av de 22.000 drabbade pensionsspararna har hela sin premiepension i Falcons fonder och i värsta fall kanske de enbart får tillbaka 20 procent av sina tillgångar.
– Det har aldrig hänt tidigare och visar hur allvarlig och sorglig situationen är, säger Westberg.
Nya uppgifter som Pensionsmyndigheten fått in pekar på att det här rör sig om "ekonomisk brottslighet av stora mått", enligt generaldirektören Katrin Westling Palm.
– Det här är inte dåliga investeringar, det följer en förslagen plan som pågått enl längre tid, sade chefsjuristen Mikael Westberg senare under presskonferensen.
Fondbolaget har enligt Westberg även fortsatt placera tillgångarna i tveksamma tillgångar de senaste fyra månaderna.
Anledningen till att mycket av pensionsspararnas kapital kan gått förlorat är att det inte går att fastställa det exakta värdet på alla innehav pengarna är placerade. Detta för att Falcon enligt Pensionsmyndigheten investerat pengarna i "mycket illikvida och tveksamma tillgångar". Det rör sig om ETI:er och strukturerade produkter och ETF:er.
Falcon har uppgett till Pensionsmyndigheten att de fortsätter med inlösen men har konsekvent vägrat att sätta upp en plan för processen. Bolaget har även vägrat öppna upp sina böcker för Pensionsmyndigheten och visa var de här pengarna ligger, vilket Westberg kallar för mycket oroväckande.
Pensionsmyndigheten har nu inlett en omfattande utredning med förslag på förbättringar för premiepensionssystemet. Vissa av åtgärderna kräver rena lagändringar för att träda i kraft.
– Det handlar till exempel om att förhindra ombudsförfarande, det vill säga att någon annan än spararen själv gör fondbyten. Men vi tror också att svenska pensionssparare förväntar sig att svenska myndigheter ansvarar för tillsynen för fonderna på premiepensionens fondtorg, även det är en fråga vi tittar på, säger Westberg.
Generaldirektör Palm har även sagt att processen kan utgöra vissa frågeställningar för det europeiska UCITS-regelverket.
Enligt regelverket som även är implementerat i maltesisk lagstiftning, är man skyldig att respektera en säljorder. Avtalet med Pensionsmyndigheten säger samma sak.