Efter LVMH:s och Kerings rekordkvartal redovisade ännu en fransk lyxjätte, Hermes, en rekordökning av intäkter för det första halvåret 2021.
Explosionsartad tillväxt av lyxkonsumtion i pandemins spår
Mest läst i kategorin
Lyxkonsumtionen har fått en rejält skjuts i pandemins spår med flera lyxjättar som slagit rekord under det senaste kvartalet. Det rapporterar Bloomberg.
Senast ute var det franska lyxmärket Hermes som för det andra kvartalet redovisar en ökning av intäkterna med 127 procent till 2 151 miljoner euro, jämfört med motsvarande kvartal i fjol (982,5 miljoner euro). Det framgår av Hermes delårsrapport för det första halvåret 2021. Under första halvåret ökade Hermes omsättning med 77 procent till 4 235 miljoner euro, jämfört med första halvåret 2020. Nettoresultat blev 1 174 miljoner euro, motsvarande en marginal om 28 procent.
Hermes försäljning i USA mer än femdubblades under kvartalet. Försäljningen ökade på alla marknader förutom i Frankrike där turism står för merparten av försäljningen.
Plus 55 miljarder dollar för LVMH-ägaren Bernard Arnault sedan årsskiftet
Även Louis Vuitton-ägaren LVMH rapporterade tidigare i veckan en intäktsökning med 40 procent under andra kvartalet.
LVMH Moët Hennessy Louis Vuittons omsättning uppgick till 28,7 miljarder euro för det första halvåret 2021, motsvarande en ökning med 56 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Även för LVMH stod tillväxten i USA, men även i Asien, bakom merparten av ökningen. Resultatet blev 7 632 miljoner euro för det första halvåret, vilket är fyra gånger så mycket som under första halvåret 2020 men även 44 procent högre jämfört med första halvåret 2019, det vill säga före pandemin. Den operationella marginalen uppgick till 26,6 procent, vilket är 5,5 procentenheter högre jämfört med 2019.
Som Realtid tidigare skrivit är LVMH-ägaren Bernard Arnault, tillsammans med finanslegendaren Warren Buffet, de enda miljardärer på Bloomberg Billionaires Index-topp-tio inom andra sektorer än teknologi. Bernard Arnault. Arnaults enorma värdeökning handlar till stor del om att tillgångar och avkastning inom konsumentsegmentet ökat mest under de senaste tolv månaderna, följt av handelsvaror och industri, medan technologi-sektorn landade på en fjärde plats. För Bernard Arnault innebär detta en placering som världens tredje rikaste miljardär på Bloombergs lista, med tillgångar om 175 miljarder dollar, motsvarande en ökning med över 60 miljarder dollar sedan årsskiftet.
Läs även >> Jeff Bezos har ökat sina tillgångar med nästan en Stefan Persson-förmögenhet sedan årsskiftet
Francois Pinault, huvudägare och vd för ett annat Frankrike-baserat lyximperium, Kering, finns även han på Bloomberg Billionaires Index, på plats 23, med tillgångar om 57,9 miljarder dollar, en ökning med över 10 miljarder dollar sedan årsskiftet.
Kering, som bland annat äger Gucci och Yves Saint Laurent, redovisade i veckan en omsättning om 7 708 miljoner euro för det första halvåret, motsvarande en ökning med 48,9 procent jämfört med första halvåret 2020, och 7,7 procent jämfört med 2019. Det operationella resultatet blev 2 296 miljoner euro och marginalen 29,8 procent, en ökning med hela 9,3 procentenheter jämfört med första halvåret 2020.
Hermes-arvingarna Pierre-Alexis och Axel Dumas förmögenhet uppskattades till 49,2 miljarder dollar år 2018. Trots detta återfinns ingen av dem på årets utgåva av Bloombergs lista.
Även brittiska Capri Holdings, som äger Versace, Michael Kors och Jimmy Choo, redovisar en högre omsättning än väntat i det första kvartalet, rapporterar Finwire. Omsättningen steg 178 procent till 1,25 miljoner dollar (0,45), jämfört med Refinitivs sammanställda analytikerkonsensus som låg på 1,12.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.