Realtid

Experter sågar idé om börshandlad bitcoin-fond

Efter Fed:s räntebesked – bitcoin föll med fem procent
Bitcoin föll med 5 procent till 56,837 dollar efter Fed:s besked om försenade räntesänkningar. (Foto: Pixabay)
admin
admin
Uppdaterad: 13 mars 2017Publicerad: 13 mars 2017

I fredags avslog den amerikanska finansinspektionen, SEC, en ansökan om en börshandlad bitcoin-fond. Den hade blivit den första i sitt slag i världen – och ett tecken på att kryptovalutan närmar sig ett erkännande inom den traditionella finansvärlden.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det 5 oktober 2015 lämnade de berömda internetentreprenörerna och tvillingarna Tyler och Cameron Winklevoss in en uppmärksammad ansökan till amerikanska finansinspektionen, SEC. Något bland andra New York Post rapporterat om.

Av ansökan framgår att de ville att SEC skulle godkänna deras bitcoin-ETF (Exchange Trade Fund) som hade gjort det möjligt att köpa och sälja bitcoin som en börshandlad fond.

SEC valde dock att avslå deras ansökan – den här gången. För än är inte sista ordet sagt, om vi får tro bröderna.

– Vi ser fram emot att fortsätta jobba med SEC. Vi började den här resan för nästan fyra år sedan och är inställda på att fortsätta, sa Tyler Winklevoss om beslutet, enligt Financial Times.

En bitcoin-ETF hade kunnat medföra ett stort kapitalinflöde till marknaden. På mindre än ett år har nämligen bitcoin-kursen fördubblats och en bitcoin var i fredags värd cirka 1.200 dollar.

År 2015 stod den och stampade på runt 250 kronor. Sedan dess har den haft en nästan obruten uppgång och fått extra skjuts av utfallet i Brexit-omröstningen och presidentvalet i USA.

Trygg hamn

I likhet med exempelvis guld betraktas bitcoin som en trygg hamn i oroliga tider. Samtidigt har valutan historiskt sett varit väldigt volatil och rasen har kommit plötsligt och många gånger varit bråddjupa.

ANNONS

Winklevoss-bröderna lär också få svårt att introducera sin bitcoin-ETF i Europa, om de skulle försöka. 

Carl-Christian Höeg Lyxors ETF-chef i Skandinavien säger att en börshandlad fond med bara ett underliggande så kallat tillgångsslag inte får kallas ETF inom EU.

– ETF:er trackar alla möjliga olika tillgångsslag. Bitcoin är en väldigt nischad produkt med ett volatilt underliggande instrument. För att få kalla sig ETF enligt EU-myndigheten ESMA måste man ha cirka 16 underliggande tillgångar. De flesta av våra ETF:er har minst 50 underliggande och flera har tusentals, säger Carl-Christian Höeg till Realtid.se.

"Inget för oss"

En börshandlad fond som är exponerad mot en tillgång är i regel en så kallad ETN (Exchange Trade Node) eller ETC (Exchange Trade Commodity) om tillgången är en råvara, till exempel guld. ETN utges därtill primärt av bankerna som står som motpart, vilket medför viss kreditrisk. ETC är däremot en mer renodlad och transparent börshandlad produkt. 

– Bitcoin-ETN är sannolikt inget för oss, eftersom vi bara erbjuder äkta ETF:er med väldiversifierade tillgångar, säger Carl-Christian Höeg.

Vad kan en börshandlad bitcoin-fond få för effekter på ETF-marknaden?

– Vi tror inte att ETF-marknaden kommer att påverkas nämnvärt på grund av detta. Det är en enorm marknad med mer än 500 miljarder euro i tillgångar bara i Europa, säger Carl-Christian Höeg.

ANNONS

Peter Lidblom, Nordenchef på analyshuset ETF Securities, är inte heller lockad av bitcoin i det här fallet.

– Vi är i dagsläget inte komfortabla med det underliggande tillgångsslaget (bitcoin) som reser frågor om likviditet och prissättning. För att få en effektiv prissättning krävs det flera priskällor och det är en detalj som behöver lösas

Hur menar du då?

– Det handlar om att det ska finnas en genomlyst marknad med effektiv prissättning. Det bygger på att ha man ska flera källor som kan ställa priser. Det är oklart i det här fallet.

Han funderar också kring hur en börshandlad bitcoin-fond ska kategorieras.

– Kanske kommer bitcoin betraktas som en underliggande råvara i likhet med guld eller en valuta? I så fall kanske det kan handlas som en ETC.

– Vi  byggde hela våran business på att ge ut guldprodukter som en ETC. Så visst går det att skapa en produkt på det. Men man ska komma ihåg att en ETF eller en ETC bara är ett instrument för att få exponering mot den underliggande tillgången och för att få en effektiv prissättning krävs en likvid andrahandsmarknad.  

Blockchain intressant

ANNONS

Han är desto mer intresserade av blockchain, teknologin bakom bitcoin. 

Realtid.se har tidigare berättat om att banker som storföretag är i färd med att försöker skapa gemensamma standarder för blockchain. Tekniken kan bland annat användas till sekundsnabba transaktioner mellan länder och för att lagra och spåra exempelvis värdepapperskontrakt.

– Vi tittar ständigt på alla möjliga olika typer av nya produkter och bitcoin har ju kommit upp i diskussionen hos oss vid ett flertal tillfällen. Men det har alltid varit lite frågetecken kring hur bitcoin kan användas. Det har ju också funnits viss osäkerhet kring till exempel "money laundring", säger Peter Lidblom.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]