Realtid

”Marknaden för high yield fortfarande öppen”

Fredrik Tauson, Nordic Cross
Anders Frick
Uppdaterad: 25 jan. 2022Publicerad: 25 jan. 2022

Gårdagens börsras följs idag av en svag uppgång – men det är svårt att säga om nedgången nu är över. Mycket talar dock för att raset nu stannar av, det säger experten Fredrik Tauson till Realtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fredrik Tauson är Founding Partner på fondbolaget Nordic Cross Asset Management och har ett stort fokus på företagsobligationer. För att bedöma vart marknaden är på väg så tittar han bland annat på emissionsmarknaden för högavkastastande obligationer, high yield, som ges ut av företag med låg kreditvärdighet.

– Det första som händer när marknaden vänder är att det saknas riskaptit, men faktum är att emissionsmarknaden för high yield fortfarande är öppen och det har emitterats senaste veckan. Om den däremot stänger, då kan det vara en första signal att dra öronen åt sig, säger Fredrik Tauson.

Företagsobligationsmarknaden i Sverige domineras av dagligt handlade fonder. Många har liknande strategier med samma typ av innehav och bakomliggande placerare som beter sig på liknande sätt.

– Det innebär att utflöden från fonderna kommer unisont och många fonder vill sälja samma obligationer utan att det finns naturliga köpare. I en sådan marknad uppkommer attraktiva felprissättningar som vi försöker dra nytta av. Det är en fördel med en fondstrategi som också kan agera under mer turbulenta förhållanden, säger han.

”Just nordiska företagsobligationer har en fördel då det finns ett stort utbud av obligationer med rörlig räntekupong vilket gör dem mindre räntekänsliga. Samtidigt bör man kanske inte gå all in i high yield utan söka efter fonder som kombinerar high yield med likvidare positioner.”

Fredrik Tauson konstaterar att många investerare söker sig till säkrare tillgångsslag som kan leverera avkastning också i tider av stigande räntor. Då kan företagsobligationer vara ett alternativ.

– Blickar man tillbaka historiskt har high yield-obligationer levererat tillfredsställande avkastning även under perioder när marknadsräntorna stiger. Just nordiska företagsobligationer har en fördel då det finns ett stort utbud av obligationer med rörlig räntekupong vilket gör dem mindre räntekänsliga. Samtidigt bör man kanske inte gå all in i high yield utan söka efter fonder som kombinerar high yield med likvidare positioner, säger han.

På samma sätt som kryptovalutor alltmer korrelerar med aktiemarknaden finns det en samvarians mellan aktieutvecklingen och utvecklingen för high yield-obligationer men med helt olika magnitud.

ANNONS

– Båda är riskfyllda tillgångar, men på aktiesidan har det stora momentet egentligen varit att tillväxtbolag drabbats hårt av stigande marknadsräntor. Det har man däremot inte kunnat se samma tecken på i high yield-obligationer där tyngdpunkten i analysen ligger mer på bolagens kassaflöde och balansräkning, säger Fredrik Tauson.

Till skillnad från de flesta andra fondbolag har Nordic Cross bara en mindre del, 12-13 procent, i fastighetssektorn.

– Vi försöker diversifiera så långt som möjligt och ligger, jämfört med marknaden, underviktade i fastigheter. De fastigheter som vi har är dessutom i stor utsträckning stabila samhällsfastigheter och bostäder, säger han.

Är fastigheter något problem, eller varför undviker ni dem?
– I Sverige är nästan 55 procent av företagsobligationerna emitterade från fastighetssektorn och det innebär en risk så fort det blir volatilt i marknaden. Vi ser dock inga signaler om att det skulle vara något bekymmer annat än att många fastighetsbolag är högt värderade, men det påverkar inte deras betalningsförmåga. Samtidigt kan det vara turbulent på aktiesidan men inte på företagsobligationssidan för fastigheterna. Att fastighetsbolagen inte skulle kunna betala sina räntekuponger eller förlänga sin skuldportfölj ser vi inga signaler på alls just nu, säger Fredrik Tauson.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Frick
Anders Frick
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]