Realtid

Experten: "Samla dina argument och mod att våga"

admin
admin
Uppdaterad: 17 nov. 2016Publicerad: 17 nov. 2016

Mats tycker att han förtjänar högre lön men det påslag han väntar på kommer aldrig. Det här är en vanlig situation förklarar rekryterings- och karriärexperten Linus Zackrisson och uppmanar Mats att samla mod och börja löneförhandla.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Karriärdilemmat

Hur tar man lönesnacket med sin chef? Mats tycker att han förtjänar ett lönelyft. Han vet att han har gjort bra ifrån sig och att han är en tillgång på företaget, men han har väldigt svårt att argumentera för sin sak. Han tycker samtidigt att ett lönepåslag borde komma automatiskt med tanke på hans prestationer, men det har det inte gjort. Tiden har gått, men ändå tvekar han att ta upp saken med sin chef. Även om han vet att han har på fötterna är han rädd att chefen inte håller med.

(Mats heter egentligen något annat)

Expertens svar

Mats situation är vi nog många som kan känna igen oss i. Man tycker att man förtjänar mer lön och man tycker att chefen borde se det och komma med en rejäl löneförhöjning.

Tyvärr händer det alldeles för sällan och det kan ha två orsaker.

Dels kan du vara hur duktig som helst, men om inte din chef ser eller märker att du är det så hjälps det inte.

Dels har ju chefen en budget att få ihop och vill förvisso ge dig vettig lön, men hen har ju också intresse att hålla sina kostnader nere. Alltså får du din löneförhöjning först när du börjar förhandla!

ANNONS

För att man ska få högre lön är det tre nivåer som spelar in:

1. Du måste ha en realistiskt lönebild. Om du tjänar 28 000 och dina kollegor som har motsvarande bakgrund och arbetsuppgifter också tjänar ungefär samma så kommer du inte kunna få 40 000.

2. Du måste samla argumenten! Varför ska du ha högre lön? Hur ska du motivera det?

3. Du måste våga kommunicera dem. Du måste helt enkelt våga ta diskussionen med din chef så din chef ser vad du har presterat och sedan våga berätta att du vill ha betalt för det.

Mats verkar vara klar med första och andra bitarna. Det är den tredje som sitter långt in hos honom. Vi i Sverige är ofta ovana att berätta för andra hr duktiga vi är, men kom ihåg att ett lönesamtal är just ett lönesamtal. Det är inte konstigt att du i den kontexten berättar att du är duktig och visar på dina uppnådda resultat. Det är liksom det som förväntas. Han ska ha i åtanke att vill man ha högre lön så måste man förhandla. Den kommer inte av sig självt. Kommer inte hända.

ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Realtid Partner

Relevance Communication: Starkare journalistik tillsammans

23 dec. 2024

Så Mats: Samla argument, samla framför allt mod hos dig själv. Och PRATA med din chef och våga säg vad du förtjänar.

Lycka till!

linus_z.jpg

ANNONS

Linus Zackrisson

Linus Zackrisson har arbetat med rekrytering i 15 år och är numera rådgivare inom rekryterings- och karriärfrågor. Han är bosatt i Malmö och en av Sveriges mest efterfrågade föreläsare inom HR och Linkedin. Linus Zackrisson har även givit ut böcker om rekrytering och jobbsökande.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]