Realtid

Experten om kryptovalutorna efter corona: ”Mot nya rekordhöjder”

Eric Wall, Arcane Assets, bitcoin
Eric Wall från Arcane Assets tror på en stark höst för kryptovalutor, inte minst på grund av coronakrisen.
Anders Frick
Uppdaterad: 12 okt. 2021Publicerad: 12 okt. 2021

Enligt Marketwatch var bitcoin på måndagskvällen upp 3,9 procent till 57 600 dollar och har nu stigit omkring 28 procent under den senaste månaden. Kryptoexperten Eric Wall från Arcane Assets på en stark höst, inte minst på grund av coronakrisen.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Coronakrisen har givit ökad legitimitet för kryptobranschen i den traditionella finansmarknaden och givit blodad tand bland småsparare. Priserna har hämtat sig från sommaren och intresset i kryptosektorn på bred front är bland det högsta vi någonsin sett, säger Eric Wall till Realtid.

Trots svängningarna på börsen och toppnivåerna för bitcoin i april och maj i år tror han att året kan komma att sluta ännu starkare för kryptovalutorna.

– Läget är inte helt självklart då marknaden inte hunnit svalka av sig totalt från en del av hysterin i våras, men det skulle inte vara jätteförvånande om vi går mot nya rekordhöjder inför slutet av 2021, säger han.

Hur påverkas kryptovalutorna när det är snålblåst på börsen?
– Kryptovalutamarknaden och börsen har haft en förhöjd korrelation ända sen coronakraschen i mars förra året. I dagsläget är korrelationen betydligt lägre än extremnivåerna vi såg då, men på grund av intåget av traditionella kapitalförvaltare, fonder och institutionella investerare i kryptoekonomin har kryptotillgångar kommit att bli en tillräckligt etablerad tillgångsklass för att bete sig i stil med andra tillgångsslag, säger Eric Wall.

Han säger att kryptovalutor fortfarande har extremt spekulativa karaktärsdrag och exemplifierar med krisen i Evergrande i september som minskade riskaptiten på både börsen och kryptotillgångar.

– Dessa korrelationer är inte så tydliga för dem som inte konstant övervakar krypto och de traditionella marknaderna, eftersom de på månadsbasis ibland inte ens syns. Det beror på att det finns många andra faktorer som påverkar kryptomarknaden specifikt. På nersidan finns reglering, i huvudsak från Kina och USA, medan det på uppsidan finns global användning och intresse, exempelvis genom El Salvadors omfamnande av bitcoin. Det gör att signalerna från börsen ibland inte syns, men de finns där, säger han.

Vilka kryptovalutor är bäst respektive sämst i detta avseende?
– Det finns en ganska klassisk dynamik här. Större och äldre kryptovalutor såsom bitcoin påverkas mindre av hur risksentimentet svänger, medan mindre och yngre kryptovalutor som till exempel Solana och Avalanche påverkas mer. Men skillnaderna är inte kopiösa. Det finns dagar då bitcoin faller 15 procent och de mellanstora faller 20-25 procent, säger Eric Wall.

Vad tror du om hösten för kryptovalutor?
– Det fanns en teori om att allt eftersom coronarestriktioner lättas globalt så skulle intresset för kryptovalutor och småspararspekulation i aktier försvagas och därmed leda till prisfall. Vi ser inte den trenden alls idag, säger han.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Anders Frick
Anders Frick
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

Har du koll på årets bästa Sverigefonder?

Med en avkastning på över 20 procent ligger den här Sverigefonden i täten för att bli årets mest framgångsrika. Nu återstår bara några få handelsdagar innan vinnaren kan koras. Årets fondresultat visar på en imponerande utveckling där flera Sverigefonder har överträffat förväntningarna med en uppgång på över 20 procent, vilket är bättre än de breda […]