Realtid

Experten: "Arbetsgivaren kan skjuta på ledigheten"

Chefen kan inte vägra Jonas ledighet för studier, men däremot skjuta på den under max två år.
admin
admin
Uppdaterad: 22 sep. 2016Publicerad: 22 sep. 2016

Jonas vill börja plugga men arbetsgivaren säger nej. Är det verkligen rätt undrar han? Rekryterings- och karriärexperten Linus Zackrisson förklarar att arbetsgivaren inte kan neka studieledighet, men däremot skjuta på den.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Karriärdilemmat

Ta tjänstledigt för att studera till läkare? Det är något som Jonas länge gått och funderat på.

Han har jobbat med ekonomi i tio år. Under de åren har han tjänat bra och sparat och investerat en stor del av sina inkomster med framgång. "Jag vantrivs inte med jobbet", säger han, "men allra helst skulle jag vilja bli läkare". Tack vare de pengar han nu har skulle det vara möjligt att realisera den drömmen.

Nyligen tog han upp frågan med sin chef och bad om att få tjänstledigt, men till hans förvåning sa chefen nej med hänvisning till att det närmsta halvåret-året kommer bli väldigt intensivt på företaget med mycket jobb.

Nu undrar han om chefen verkligen har rätt att neka honom tjänstledighet?

(Jonas heter egentligen något annat)

Expertens svar

"Jonas har enligt studieledighetslagen rätt att vara tjänstledig för att studera. En förutsättning för att han ska få tjänstledigt är att han varit anställd hos arbetsgivaren i minst sex månader i följd, eller i sammanlagt minst tolv månader under de senaste två åren.

ANNONS

Arbetsgivaren kan inte neka ledighet, men kan däremot skjuta på ledigheten i max två år och måste ge skäl för varför ledigheten uppskjuts. Om Jonas arbetsgivare har kollektivavtal kan finnas bestämmelser om rätten till tjänstledighet där. Han har rätt att vara tjänstledig så länge studierna pågår och kan ansöka om det terminsvis om han hellre önskar det.

Om detta är hans dröm så tycker jag absolut att han ska satsa på att bli läkare!"

linus_z.jpg

Linus Zackrisson

Linus Zackrisson har arbetat med rekrytering i 15 år och är numera rådgivare inom rekryterings- och karriärfrågor. Han är bosatt i Malmö och en av Sveriges mest efterfrågade föreläsare inom HR och Linkedin. Linus Zackrisson har även givit ut böcker om rekrytering och jobbsökande.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS