Finansinspektionens beslut att dra in Exceeds tillstånd i tisdags överraskar bolagets ledning – som kommer att ansöka om inhibition.
Exceed: "Det är ett mycket högt pris för oss att betala"
– Vi har alltid upplevt att vår dialog med dem varit god och skett i konstruktiv anda, varför vi finner deras beslut om att dra in våra tillstånd som mycket förvånande. Vi upplever att de faktiska konsekvenserna för oss, våra anställda och våra kunder inte står i rimlig proportion till de brister Finansinspektionen påstår sig finna, skriver bolaget i ett pressmeddelande som är undertecknat av styrelsens ordförande Gunnar Lindberg.
– En iakttagelse i beslutet som vi vänder oss starkt emot är att vi skulle ha försvårat Finansinspektionens tillsyn. Vi upplever tvärtom att vi har försett Finansinspektionen med allt de har begärt, och de har även haft kontakt med och fått information från företagets externa revisor.
Bolaget motsätter sig också Finansinspektionens påstående om dålig ordning vad avser klienters medel på klientmedelskonton.
– Exceed har också varit noga med att följa branschpraxis i alla delar som rör verksamheten. Finansinspektionen menar dock att branschpraxis inte spelar någon roll i deras bedömning.
– Finansinspektionen har i flertalet medieframträdande gett sig på just vår bransch. Finansinspektionens generaldirektör menar själv att beslutet skall skicka en viktig signal till branschen. Vår bedömning är att vi därför på väldigt vaga grunder får statuera exempel för hela branschen. Det är ett mycket högt pris för oss att betala.
– I brist på ett tydligt regelverk ger generaldirektören istället subjektiva moralbaserade riktlinjer om att man borde investera i ”enkla och billiga produkter”. Vi vet att det finns många komplicerade produkter som kräver aktiv förvaltning, som har högre avgifter, men framförallt mycket högre avkastning än produkter med lägre procentuella förvaltningsavgifter. Exceed tillhandahåller finansiella produkter av olika komplexitet och på olika prisnivåer. En stor del av kundernas kapital är investerat i traditionella fondplaceringar.
– Finansinspektionen använder väldigt starka ord och lyfter fram många hypotetiska händelseförlopp. Det Finansinspektionen varnar för skulle kunna hända har de facto inte hänt. Historiskt har vi, i de fall där kunder har klagat, alltid följt exempelvis Allmänna reklamationsnämndens rekommendationer.
Exceed har därför beslutat att ansöka om inhibition, det vill säga uppskjutande, av verkställighet av Finansinspektionens beslut.