Realtid

Europeisk jättebank under uppsegling

admin
admin
Uppdaterad: 18 mars 2019Publicerad: 18 mars 2019

En sammanslagning mellan Commerzbank och Deutsche Bank skulle skapa eurozonens näst största bank. Nu är samtalen i full gång. Samtidigt är balterna oroliga för att Swedbank och SEB ska dra sig ur regionen och i Sverige ökar bopriserna. Det framgår av måndagens morgonsvep.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Balter fruktar bankflykt
De finansiella regulatorerna i Estland och Lettland är oroliga över att de nu upprullade penningtvättskandalerna ska få de nordiska bankerna att lämna Baltikum. Danske Bank och Nordea har redan gjort det.
– Skulle fler banker lämna skulle det vara väldigt destabiliserande för alla de tre baltiska staterna, chef för den lettiska finansinspektionen, till Financial Times.
Swedbank och SEB har marknadsandelar på över 50 procent i Estland och Litauen och 42 procent i Lettland. Räknar man också in Luminor – ett samriskföretag mellan Nordea och norska DNB – kontrollerar utländska banker fyra femtedelar av marknaden i Baltikum.

Commerzbank och Deutsche närmare sammanslagning
De tyska bankerna Commerzbank och Deutsche Bank har nu officiellt börjat föra samtal om en sammanslagning. Skulle det bli verklighet blir det eurozonens näst största långivare mätt i tillgångar efter BNP Paribas, skriver Financial Times.
Under nästa vecka startar en mer genomgripande företagsbesiktning. 
Det tyska fackförbundet Verdi fruktar att 30 000 arbeten kommer att ryka om sammanslagningen blir verklighet.

Bopriserna stiger
I februari steg bostadspriserna i Sverige med i genomsnitt 0,4 procent, enligt Valueguard. Bostadsrätterna steg 0,3 procent och villapriserna 0,5 procent. Prisökningen var störst för villorna i Malmö, som steg 1,2 procent i februari jämfört med månaden innan. Borätterna i Stockholm ökade 0,7 procent.

Akelius säljer lägenheter för 7,2 miljarder kronor
Fastighetsbolaget Akelius säljer 2 839 lägenheter i Tyskland till det tyska fastighetsbolaget Deutsche Wohnen. Priset är 685 miljoner euro, motsvarande 7,2 miljarder kronor.
– Intäkterna från försäljningen kommer gå till att minska belåningen. Det är ett steg närmare i projektet förbättrat kreditbetyg från BBB till BBB+, kommenterar Pål Ahlsén, vd för Akelius, i ett pressmeddelande.

E-kronan lösningen på kronkrisen?
Staten måste stoppa affärsbankerna från att skapa pengar, anser Samuel Kazen Orrefur och Daniel Suhonen på det fackliga idé­institutet Katalys. I en debattartikel på DN skriver de att staten behöver återta kontrollen över kronan. Det kan ske genom att införa Riksbankens förslag om en kontobaserad e-krona och slopade banksubventioner.
Enligt debattörerna är bankernas privilegium att skapa pengar ”direkt samhällsfarlig”.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
Spela klippet

Svenskar rustar för ökat sparande inför ISK-reformen

När den sänkta skatten på investeringssparkonton (ISK) träder i kraft vid årsskiftet planerar många svenskar att öka sitt sparande. Fyra av tio svenskar planerar att öka sitt sparande – och särskilt stort intresse finns bland unga under 29 år. Hela sex av tio i den gruppen uppger att de vill spara mer, enligt en ny […]