Realtid

Europas svaga ekonomi oroar Wall Street: "Strukturellt problem"

En bild på människor som åker utför i en berg-och dalbana. Bilden är tagen i skymningen. I bakgrunden syns Europeiska centralbankens mäktiga skyskrapa i Frankfurt. Skymningsljuset speglas i byggnadens stora glasfasad.
Det verkar gå utför med Europas ekonomi. På bilden syns Europeiska centralbankens huvudbyggnad i Frankfurt. (Foto: Michael Probst/AP/TT)
Joakim K E Johansson
Joakim K E Johansson
Uppdaterad: 30 okt. 2024Publicerad: 30 okt. 2024

USA:s ekonomi står stark, men Europas tillväxt haltar. Det var budskapet när Wall Streets finansjättar samlades för att diskutera världens ekonomiska framtid – mitt i en tid av politisk osäkerhet.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

På den internationella FII-konferensen i Saudiarabien betonade flera ledande Wall Street-profiler USA:s ekonomiska motståndskraft, samtidigt som de uttryckte oro över Europas svaga tillväxt.

Finanschefer som Goldman Sachs vd David Solomon, Citigroups vd Jane Fraser och Blackrocks vd Larry Fink var på plats för att diskutera världsekonomins utmaningar och framtidsutsikter, rapporterar Bloomberg.

Solomon framhöll att ”USA:s ekonomi klarar sig mycket bra, den har visat en otrolig motståndskraft”.

Missa inte: Kommer USA:s ekonomi att landa hårt, mjukt – eller inte alls? Realtid

”Växer inte särskilt snabbt”

Han beskrev också sin prognos för en ”mjuklandning” för den amerikanska ekonomin, vilket innebär en gradvis avmattning utan en recession. Detta är en markant förändring från de år då rädslan för en amerikansk recession dominerade diskussionerna på FII.

Samtidigt som USA:s ekonomi förväntas växa med 2,8 procent enligt Internationella valutafonden (IMF), ser utsikterna betydligt svagare ut för Europa med en prognos på 0,8 procent tillväxt.

”Europa växer inte särskilt snabbt”, säger Bill Winters, vd för Standard Chartered, och pekar på hur europeiska företagsvinster främst drivs av marknader utanför Europa.

ANNONS

Detta beskriver han som ett ”strukturellt problem.”

Läs även: Tunga spådomen: Bankkrasch och hyperinflation i USA 2025. Dagens PS

”Mycket oviss”

Dessutom uttrycker flera finanschefer oro inför de kommande presidentvalen i USA, som anses vara en av de största osäkerhetsfaktorerna för marknaden.

Citadels vd Ken Griffin beskriver valrörelsen som en ”mycket oviss” situation och påpekar att det just nu lutar mot en fördel för Donald Trump. Samtidigt noterar Solomon att det är svårt att förutse den amerikanska penningpolitiken för 2025 utan en klar bild av politiken efter valet.

Läs även: Förbluffande: USA:s ekonomi trotsar förväntningarna. Realtid

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS