EU kommer nästa vecka presentera nya regler för övervakning av finansbranschen i Europa, men Storbritannien motsätter sig bestämt att ge mer makt till EU på detta område.
EU och Storbritannien oense om finansregler
Mest läst i kategorin
Det skriver Financial Times.
Planen är att förslaget ska presenteras nästa onsdag, den 27 maj, som ett ”arbetsdokument” från EU-kommissionen.
Initierade källor som FT talat med, pekar på att Storbritannien särskilt oroar sig över följande aspekter:
• Att EU ska få makten att medla i tvister mellan nationella finansinspektioner, och att EU får rätten att avgöra dessa tvister.
Storbritannien ifrågasätter att det på lagliga grunder går att överföra denna makt till EU.
• Att nya EU-organisationer får till uppgift att övervaka banker, men att det är respektive land där banken finns som tvingas pumpa in kapitaltillskott till en bank som hamnar i kris.
Britterna gillar inte att man på det sättet skiljer organisatoriskt på övervaknings-ansvaret och ansvaret för bankernas kapitalisering.
I EU:s förslag finns följande komponenter:
• Ett särskilt råd (European Systemic Risk Council, ”ESRC”) ska skapas för att kontinuerligt ska analysera och varna för hot mot EU:s finansiella stabilitet.
• Ett europeiskt system för finansiella övervakare ska skapas för att övervaka banker och andra finansiella institutioner.
• Tre befintliga EU-kommittéer ska uppgraderas till att bli övervakande myndigheter för banker, försäkringsbolag och värdepapper.
Organisationerna kan även få rollen att övervaka vissa övriga aktörer som finns i hela EU, såsom kreditratinginstitut och clearinghus.
Tanken är att de tre kommittéerna ska vara igång år 2010.
De ska utveckla gemensamma regler och arbetsformer för övervakningen av finansbranschen i EU, och hantera eventuella dispyter mellan respektive lands finansinspektion.
De nationella finansinspektionerna ska fortsätta att hantera dagliga ärenden.
Tills vidare sträcker sig Storbritannien officiellt till att säga att landet kommer att granska EU:s förslag när det kommer, och att det blir en startpunkt för fortsatt diskussion.
Det skriver FT.
Förslaget om ESRC-rådet anses mindre kontroversiellt även av britterna.
Tanken är att ESRC:s ordförande kan vara chefen för europeiska centralbanken, alternativt någon av EU-ländernas centralbankschefer.
ESRC i sig ska inte ha juridisk makt, utan ska rapportera till EU-länderna och EU-parlamentet.
När EU-kommissionens arbetsdokument lagts fram, är nästa steg att det ska diskuteras av EU-ländernas finansministrar i juni.
Därefter kan det bearbetas av EU-ländernas ledare när de ska träffas senare i juni.
Beroende på hur den politiska processen kring förslaget lyckas under sommaren, kan EU-kommissionen sedan upprätta mer detaljerad lagstiftning i saken till hösten skriver FT.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.