I veckan samlas EU-ledarna i Bryssel för att inleda diskussioner om hur de ska ta itu med EU:s ekonomiska situation. Alla är överens om problemen men är helt oense om hur problemen ska lösas.
EU långt efter omvärlden – ledarna oeniga om vägen framåt
Mest läst i kategorin
Medan vissa nordliga medlemmar vill koncentrera sig på att göra den inre marknaden mer effektiv, pekar Frankrike och Italien på bristen på investeringar.
Öststaterna vill fokusera på försvaret och Italien vill ha en gemensam hantering av EU-ländernas lån. Det senare avfärdas helt av Tyskland.
”EU:s ekonomisk-politiska diskussioner har hittills inte stått i proportion till de utmaningar som länderna står inför”, konstaterar Paschal Donohoe, som leder mötena mellan euroområdets finansministrar, enligt Bloomberg.
Läs mer: Östländerna: Svidande EU-rapporten ett misslyckande. Realtid
Långt efter Brasilien och Sydkorea
Samtidigt kastar EU:s ledare sina blickar utanför unionens gränser.
Medan tillväxten i euroområdet kanske endast kommer upp till 1,2 procent år 2029 går ekonomin på högvarv både i Brasilien och Sydkorea.
Brasiliens och Sydkoreas ekonomier väntas växa dubbelt så snabbt som inom eurozonen – och för den saudiska ekonomin till och med tre gånger så snabbt.
”Att höra Saudiarabien, Brasilien och Sydkorea tala om sina tillväxtutsikter är mycket tillnyktrande”, säger Donohoe.
EU:s rädsla att misslyckas
Utöver tillväxtländerna sneglar unionens ledare även på USA och Kina. Men oavsett beslut vet de att det kan blir tufft att få igenom åtaganden i sina respektive länder.
Bakom alla diskussioner finns det en rädsla, eftersom ministrarna är medvetna om konsekvenserna av ett misslyckande, skriver Bloomberg.
I dag regerar flera bräckliga koalitioner inom EU-området och behovet av stöd från högerextrema partier gör ledarna nervösa.
De kan tvingas presentera förslag för sina väljare som kanske enbart kan ge fördelar på mycket lång sikt.
Läs mer: Draghi: Europa måste göra som USA för att överleva. Realtid