Frågan om fildelare ska kunna stängas av från internet utan rättslig prövning orsakar bråk i EU.
EU-bråk om hantering av fildelare
Mest läst i kategorin
I kväll röstar EU-parlamentets ansvariga utskott.
EU:s medlemsländer vill inte att internetanvändares rättigheter ska blandas in i det omfattande och komplicerade telekompaketet som nu håller på att slutbehandlas.
Anmäl dig till Realtid.ses nyhetsbrev Teknik, Media och Telekom som skickas ut varje tisdag.
Men EU-parlamentet är av annan uppfattning. Inför kvällens omröstning i industriutskottet pågår mobilisering.
En enda artikel i metervis av lagtext orsakar konflikten. I höstas lyckades en majoritet i parlamentet att få in artikel 138 som ska se till att operatörer inte tvingas stänga av någon från internet utan rättslig prövning.
Flera svenska EU-parlamentariker var pådrivande och de vill inte att skrivningarna göms undan eller försvagas.
– Det handlar om rätten till en rättvis rättegång, om tillgång till viktiga samhällsfunktioner och om yttrandefrihet, säger EU-parlamentariker Lena Ek (C).
Hon är beredd att fälla hela telekompaketet om medlemsländerna står på sig. Det skulle vara ett bakslag för dem som vill att den nya lagstiftningen ska öka konkurrensen på telekom- och bredbandsmarknaden och stärka konsumenternas rätt.
I höstas stoppade parlamentet ett franskt förslag, som innebar att det skulle räcka att bryta mot upphovsrättsreglerna tre gånger för att stängas av från internet, till exempel genom att ladda upp filmer och musik.
Det förslaget är nu på väg att bli fransk lag, men stoppades snöpligt i den sista omröstningen precis före påsk. Allt för många av president Nicolas Sarkozys partikamrater var på påsklov så motståndarsidan var plötsligt i majoritet.
Sarkozy sägs dock vara mycket angelägen om att få igenom sin nya fildelningslag. Efter EU-parlamentets omröstning i höstas gjorde han, som dåvarande EU-ordförande, ett fräckt försök att få EU-kommissionen att helt bortse från det demokratiskt fattade beslutet, men hans initiativ fick inget stöd.
Telekompaketet innehåller dock mycket mer än den kontroversiella internetartikeln. Till exempel ska det bli lättare att jämföra priser, snabbare att byta operatör och lika tillgång till nätet för alla operatörer.
I maj väntas hela EU-parlamentet rösta om förslaget.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.