Realtid

ETF Securities släpper tre nya börshandlade techfonder

Richard Lightbound och Peter Lidblom. Foto: Pressbilder
Realtid.se
Uppdaterad: 26 jan. 2018Publicerad: 26 jan. 2018

ETF Securities, med huvudkontor i London, släpper tre nya börshandlade fonder inom sitt techsortiment. En är exponerad mot batteriteknik. "Innovativa elektrokemiska lagringsteknologier revolutionerar sättet vi använder ström, från elbilar till att belysa hela städer", säger Howie Li, vd för ETF Securities produktplattform, till Realtid.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

ETF Securities är en av världens största ETF-bolag och deras börshandlade fonder, så kallade ETF:er, finns att köpa på flera svenska handelsplattformar. Nu släpper bolaget tre nya techprodukter.

Howie Li är vd för
ETF Securities
produktplattform.
Foto: Pressbild

En av dem är ”ETFS Battery Value-Chain”, exponerad mot bolag inom batteriteknik-segmentet. ETF:en ska jämföras med indexet Solactive Battery Value-Chain – som följer företag inom elektrokemiska energilagringstekniker. Det följer även gruvföretag som producerar metaller för batteritillverkning. ETF Securities ser stor tillväxtpotential i sektorn.

– Innovativa elektrokemiska lagringsteknologier revolutionerar sättet vi använder ström, från elbilar till att belysa hela städer och innovation sker längs hela värdekedjan. Betydande framsteg har gjorts för att förbättra energitäthet, pris, livslängd och säkerhet för batterier samtidigt som miljöpåverkan mildras. Från applikationer riktade mot elektriska fordon och konsumentelektronik till stationära enheter, som exempelvis nätförvaring, upplever vi nu en boom inom batterilagringsteknologi gällande investeringar, forskning och produktion, säger Howie Li, vd för bolagets produktplattform, till Realtid.se.

Den globala marknaden för batteriteknik och bränslecellsmaterial uppgick till 22,7 miljarder dollar 2016 – och väntas nå 32,8 miljarder dollar år 2022. Delsegmentet litiumjonbatterier väntas få den högsta genomsnittliga årliga tillväxten på 13,7 procent mellan 2017-2022, spår bolaget.

Den andra produkten kallas ”ETFS Ecommerce Logistics” som är exponerad mot företag som erbjuder logistik inom e-handel. ETF:en ska jämföras med indexet Solactive Ecommerce Logistics Index som följer utvecklingen av logistikleverantörer och teknologiföretag inom e-handel. Den globala marknaden för e-handelslogistik värderades till 176 miljarder euro 2016, och väntas öka med en CAGR motsvarande 15,6 procent från 2016 till 2020, motsvarande 314 miljarder euro.

– Enkelheten och bekvämligheten med e-handel har lett till en förändring utan motstycke inom detaljhandeln det senaste decenniet. En växande e-handel i kombination med bättre och snabbare  internet har drivit försäljningsvolymer och intäkter till rekordnivåer. Som ett resultat har traditionella leverantörskedjor utmanats och företag har blivit tvungna att ompröva sin logistikverksamhet för att möta den växande efterfrågan. Resultatet är stora investeringar i teknik och infrastruktur för att möjliggöra för logistikleverantörer att konkurrera i en alltmer digital värld.  Dessa investeringar kommer troligtvis skapa hög tillväxt under de närmaste åren medan sektorn fortsätter att expandera, säger Howie Li till Realtid.se.

Tredje produkten benämns ”ETFS Pharma Breakthrough” och följer bolag inom forskning och utveckling av läkemedel som ”bekämpar sällsynta sjukdomar”, heter det. Den är främst biotech-inriktad och ska jämföras med indexet Solactive Pharma Breakthrough Value Index. Indexet följer företag som aktivt engagerar sig i forskning och utveckling och/eller tillverkning av så kallade särläkemedel. Intäkterna för särläkemedel steg med 9,4 procent per år (CAGR) mellan 2011 och 2016 och förväntas stiga med 11 procent per år (CAGR) från 2017 till 2022.

ANNONS

– Tillväxten inom läkemedelsindustrin har historiskt sett karakteriserats av större forskningsgenombrott och av utvecklingen av läkemedel. Men med ökad internationell konkurrens och patent som löper ut har marginalerna pressats för generiska läkemedel. Samtidigt har både regleringar och kommersiella krafter drivit på investeringar av särläkemedel som används för att bota ovanliga sjukdomar som till exempel muskulär atrofi, myelom och B-cellslymfom. Läkemedelsbolag som bedriver forskning och utveckling av särläkemedel kan utgöra en intressant investeringsmöjlighet för investerare som letar efter långsiktig tillväxt inom sektorn, säger Howie Li.

De tre börshandlade produkterna beskrivs som ”innovativa” och uppges ge exponering mot ”snabbväxande teknologier”. Samtliga ska till att börja med noteras på Londonbörsen. Därefter listas dem på Deutsche Börse, Borsa Italiana samt NYSE Euronext.

De kommer att ingå i bolagets så kallade Future Present-sortiment. Sortimentet introducerades i oktober 2014 i samband med lanseringen av ETF:en ”Robo Global Robotics & Automation” som är exponerad mot robot-, automations- och AI-marknaden. Den har hittills haft kapitalinflöden som överstiger 1 miljard dollar. Den steg med närmare 47 procent under förra året, och slog därmed sitt jämförelseindex MSCI All-Country World IMI med råge. Indexet ökade bara med 21,7 procent.

Future Present-sortimentet består även av ”ETFS ISE Cyber Security” som släpptes i oktober 2015 – och som nu har 378 miljoner dollar i tillgångar.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Realtid.se
Realtid.se
ANNONS
Jämför courtage

Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.

Jämför här
ANNONS
Spela klippet

De spås bli vinnande aktier under 2025

Efter ett utmanande år för biltillverkare ser 2025 desto ljusare ut för fordonssektorn, åtminstone om du frågar Deutsche Bank. Storbanken pekar nämligen ut Tesla och svenska Autoliv (börskurs Autoliv) som nyckelaktier att satsa på. Deutsche Banks analytiker ser särskilt positivt på Teslas position inom självkörande teknik, som väntas bli en avgörande konkurrensfördel under 2025. Missa […]