Realtid

Esmaeilzadehs Hidden Dreams ska låta fem starta fem techbolag på fem månader

Hidden Dreams partnerteam
Hidden Dreams partnerteam: Maria Norberg, COO, Fabian Assarsson, vd, Johan Lindblad, CTO. Foto: Hidden Dreams
Marlene Sellebraten
Uppdaterad: 19 maj 2021Publicerad: 19 maj 2021

Via ett nytt entreprenörsprogram fortsätter Hidden Dreams starta techbolag i accelererande fart.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Investeringsbolaget Hidden Dreams lanserar nu Dream Catcher Academy, ett entreprenörsprogram som går ut på att fem personer startar fem bolag på fem månader. 

Hidden Dreams startades 2019 av serieentreprenören Saeid Esmaeilzadeh och KTH-studenterna Fabian Assarsson, Maria Norberg och Johan Lindblad. Bolaget utvecklar B2B-orienterade Software-as-a-Service som löser dolda problem, vilka bolaget definierar som manuella processer och arbetsområden, med målet att starta 50 bolag på fem år.

Varför just fem bolag på fem månader?
– Hidden Dreams målsättning är att vi ska starta 50 bolag de kommande fem åren. Satsningen vi gör nu är ett experiment som vi verkligen tror kommer ta oss närmare målet. En tydlig lärdom från de senaste åren är också att enkelhet och tydlighet i modeller underlättar för alla som är med och jag tycker att just fem bolag på fem månader med fem personer är ett väldigt bra exempel på det, säger Maria Norberg, COO & partner på Hidden Dreams, till Realtid.

Hur många bolag har Hiddens Dreams hittills startat och med vilka resultat?
– Vi har startat och investerat i sex verksamheter som tillsammans idag anställer ett tjugotal personer. De har förstås kommit varierande långt i sina kommersialiseringsresor men under föregående år reste vi 12 miljoner kronor i bolagen och utan att säga för mycket så kommer vi att öka antal bolag och åtminstone dubbla mängden pengar vi rest innan sommaren över, säger Fabian Assarsson, vd för Hidden Dreams.

Bolagen inom Hidden Dreams är idag ChainTraced (tillverkande industri), VivoLogica (medicinsk forskning), Wirba (byggindustrin), Vivium (vård och omsorg), Procuro (foodservice) och NewCo1 (miljö-och energi, vars namn snart ska ändras).

Startkapital och utbildning

Varje person som handplockas till Dream Catcher Academy kommer få en budget om 300 000 kronor som de fritt får disponera, och ytterligare en miljon kronor i kapital när ett bolag väl startas. Även en utbildning i entreprenörskap, affärsutveckling och inom övriga affärskritiska områden ingår i programmet.

Hur finansierar ni hela satsningen, det vill säga utbildningen, startkapitalet och tilläggskapitalet?
– Satsningen finansieras av Hidden Dreams genom det kapital som ska investera under de kommande åren. Hidden Dreams ägare, som satsat 75 miljoner kronor, består av Saeid Esmaeilzadeh, som också är medgrundare av företaget, Christer Hellström, som också är styrelseordförande, Andreas Rutili, Fredrik Holmström och Robin Rutili.

ANNONS

Äger entreprenörerna bolagen/andelar i bolagen de startar?
– Ja, entreprenörerna får andelar i bolagen vi startar tillsammans. Vi tycker att det är viktigt att alla parter som är med och bygger företagen har incitament att arbeta åt samma riktning. Det underlättar när beslut ska fattas, att alla kan fira tillsammans när det går bra och kämpa lite extra när det blåser, säger Maria Norberg.

Sista ansökningsdagen till Dream Catcher Academy är 31 maj.

Vilka typer av entreprenörer söker ni? Ska de redan ha en idé de vill förverkliga?
– En entreprenör för oss är en person som är smart, driven, nyfiken och prestigelös. En person som är intresserad av att bygga något från grunden, intresserad av människor och som trivs i en miljö där det händer mycket samt där saker och ting ändras och utvecklas hela tiden. För oss är personligheten viktigare än den specifika erfarenheten, speciellt eftersom vi har en organisation och nätverk med otroligt duktiga specialister med olika erfarenheter som en kan lära sig av. Entreprenörerna behöver inte ha en idé som de vill förverkliga, en del av programmet är att just hitta den.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS