Realtid

Erik Selin – särklassig etta av fastighetskungar

Erik Paulsson, Erik Selin, Rutger Arnhult, Ilija Batljan
Erik Paulsson, Erik Selin, Rutger Arnhult, Ilija Batljan.
Torbjörn Isacson
Uppdaterad: 28 juli 2021Publicerad: 28 juli 2021

Ilija Batljan har gjort den på många sätt mest spektakulära karriären på kortast tid sedan fastighetskrisen i början på 1990-talet, men han har fortsatt en bra bit upp till de allra främsta fastighetskungarna. Realtids Torbjörn Isacson går igenom strategier och innehav.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Stockholmsbörsens tre främsta fastighetskungar äger tillsammans fastighetsaktier värda över 100 miljarder kronor och den kanske mest snabbfotade fastighets-vd de senaste åren, Ilija Batljan, köpte med sitt SBB 15 procent i Arlandastad Group för motsvarande 564 miljoner kronor på tisdagsmorgonen. 

Han slår där ihop sina påsar med annan rutinerad fastighetsinvesterare, Per Taube.

Aptiten på både risk och affärer är väldigt hög, och snart sagt varje vecka en plockas en ny storaffär in.

Ilija Batljan har gjort den på många sätt mest spektakulära karriären på kortast tid sedan fastighetskrisen i början på 1990-talet. Aptiten på både risk och affärer är väldigt hög, och snart sagt varje vecka en plockas en ny storaffär in. Det uttalade målet är att skapa ett av Europas absolut största fastighetsbolag.

På bara fem år har Batljan med SBB byggt upp ett av Sveriges största fastighetsbolag, samtidigt som han gett sig in i flera konkurrentbolag, både via SBB och vid sidan av. Även om det såg svajigt ut för Batljan i samband med att pandemin bröt ut för snart 1,5 år sedan, med kraftiga nedgångar i hans belånade fastighetsinnehav, så svängde det snabbt upp igen med nya rekordnivåer både på priser och antal transaktioner.

Men även om enbart Batljans två viktigaste aktieposter, SBB och Kungsleden, nu värderas till 7 miljarder kronor så har han fortsatt en bra bit upp till de allra främsta fastighetskungarna.

Enbart de tre största innehaven, i Balder, K-Fastigheter och Sagax, närmar sig nu 50 miljarder i värde.

Särklassig etta numera är göteborgaren Erik Selin, vars aktieportfölj nyligen sprängde 50-miljardersvallen. Och Selin var en av dem som närmast slogs ut av finanskrisen på 1990-talet.

ANNONS

Bredvid att samla på fastigheter både i Sverige och i övriga Norden, och synnerligen ogärna sälja något, så har han samlat på sig en aktieportfölj med över femtiotalet svenska och internationella aktier. Enbart de tre största innehaven, i Balder, K-Fastigheter och Sagax, närmar sig nu 50 miljarder i värde.

Efter Selin följer två västskåningar som både varit på god och betydligt sämre fot med varandra genom åren.

Under det senaste året har Sagax dessutom klivit fram som ett lika viktigt innehav genom en börskurs som mer än dubblats.

Rutger Arnhult, som startade sin karriär som fastighetsanalytiker på 1990-talet, har under senare år seglat förbi Erik Paulsson i portföljvärde. Hans metoder är många gånger långt ifrån okontroversiella, och i hans viktigaste innehav Castellum slutar exempelvis bland annat den mångårige vd:n Henrik Saxborn. Det näst viktigaste innehavet Corem slås samman med Klövern för att ta ytterligare något kliv uppåt i fastighetsbolagens storlekshierarki. Under det senaste året har Sagax dessutom klivit fram som ett lika viktigt innehav genom en börskurs som mer än dubblats.

Erik Paulsson, som under de senaste åren tagit det lugnare, var en av dem som klarade sig genom 1990-talskrisen genom stundtals riskfyllda affärer. Och medan flera av de andra största aktörerna fortsatt göra affärer i högt tempo där det verkar spela mindre roll var fastigheterna ligger, vad det är för typ av hus eller hur vitt man kan tänja begreppet samhällsfastigheter, eller för den delen vilka konkurrenter man köper in sig i, så har Paulsson sedan flera år strukturerat sina innehav både geografiskt och under det samlande holdingbolaget Backahill. Där finns även exempelvis storposten i Skistar.

Och det finns ytterligare några riktiga långvägare vars portföljer fortsatt håller sig en bit före Batljan.

Näst största innehavet är i just SBB, där Johanssons aktiepost är värd cirka 2,2 miljarder kronor.

Finansveteranen Sven-Olof Johansson, som blev rubrikernas man i samband med bråket med Wallenbergarna kring Saab-Scania på tidigt 1990-tal, äger exempelvis aktier värda 15,6 miljarder kronor bara i sitt huvudbolag Fastpartner. Därtill kommer en omfattande aktieportfölj med innehav i både andra fastighetsbolag och företag i helt andra branscher. Näst största innehavet är i just SBB, där Johanssons aktiepost är värd cirka 2,2 miljarder kronor.

ANNONS

Göteborgaren Hans Wallenstam med familj kontrollerar drygt en fjärdedel av aktierna i Wallenstam med ett börsvärde på totalt 48 miljarder kronor, vilket gör familjens innehav värt cirka 12 miljarder kronor. Wallenstam var också en av få överlevare under finanskraschen med husbanken Handelsbanken i ryggen.

Sedan är det stor skillnad i belåningen mellan de här olika aktörerna.

Dessutom ligger exempelvis lager- och logistikföretaget Sagax storägare, vd:n David Mindus och redarättlingen Staffan Salén, som numera är ordförande i Sagax, än så länge före Batjlan i miljardligan.

Sedan är det stor skillnad i belåningen mellan de här olika aktörerna. Även om alla under olika perioder tvingats ta stora risker, så har åtskilliga av dem haft gott om tid att konsolidera räkenskaperna och ”samla hö på loftet”, som Erik Paulsson brukar uttrycka det. Det lär inte minst märkas om det av någon anledning plötsligt skulle vika. Som syntes för snart 1,5 år sedan kan det i värsta fall trots allt gå snabbt även åt andra hållet.

Så här gick andra kvartalet för börsens stora fastighetsbolag

ANNONS

Fastighetskungar_tabell.jpg

 

ANNONS

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS