Realtid

Erik Selin om investeringen i Fingerprints konkurrent: ”Finns en enorm uppsida” 

Erik Selin, Hope, Zwipe, Balder, Castellum, Entra
Camilla Jonsson
Camilla Jonsson
Uppdaterad: 31 aug. 2021Publicerad: 31 aug. 2021

Att Erik Selin investerar 104 norska miljoner kronor i en norsk teknikstartup som utvecklar biometriska lösningar för id-, access- och betalkort fick många att höja på ögonbrynen – men förklaringen är enkel: Bolaget har stor potential att lyckas, och då väntar en gigantisk marknad. Det säger Erik Selin till Realtid. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

– Zwipe är en ovanlig investering för att vara mig, men här finns en stor avkastningspotential i förhållande till risken. Sannolikheten att bolaget lyckas är hög och då finns det en enorm uppsida, säger Erik Selin. 

”Även om corona-pandemin förhoppningsvis är tillfällig så ser jag en stor fördel i kontaktlösa betalningar.”

Zwipe utvecklar lösningar för kontaktlösa betalningar, biometriska betalkort samt wearables som gör det möjligt för konsumenter att godkänna transaktioner med sina fingeravtryck. Bolaget är en direkt konkurrent till Göteborgsbaserade Fingerprint Cards och Zwipes styrelseordförande Jörgen Lantto är dessutom Fingerprints tidigare vd. Paradoxgrundaren Fredrik Wester är en annan av storägarna.  

Erik Selin medger att han själv inte är teknikkunnig, men att han både attraheras av tekniken och teamet bakom Zwipe.  

– Även om coronapandemin förhoppningsvis är tillfällig så ser jag en stor fördel i kontaktlösa betalningar, genom att du inte behöver ta på terminaler och andra grejer. Dessutom gillar jag att tekniken använder igenkänning istället för att användaren ska behöva knappa in sin kod. Personerna bakom bolaget har jobbat länge med utvecklingen och jag har fått en god känsla för dem och tror att de kommer att lyckas. Sedan är ju visserligen teknik alltid teknik, med allt vad det innebär, säger Erik Selin. 

En annan investering som Erik Selin nyligen har gjort är köpet av varumärket Hope. Genom bolaget IWA Garments har han, tillsammans med nöjesprofilen Lili Assefa Wolf, köpt Hope från den konkursade koncernen Gotoga. Prislappen för Hope är något som inte ännu har kommunicerats. 

– Nej, vi kommenterar inte hur mycket vi köpte Hope för, men det handlar i alla fall inte om så hiskeligt mycket pengar. Det finns heller inga andra förpliktelser kring köpet, för då skulle det vara svårare att bedöma ekonomin, säger Erik Selin. 

”Jag kan ingenting om själva området, men när man vet att man inte kan någonting om något så innebär det samtidigt mycket mindre problem.”

ANNONS

Liksom i fallet med Zwipe är det personerna bakom satsningen som är en stor förklaring till varför Erik Selin väljer att göra investeringen. 

– Ja, vi har pratat ett tag om olika tänkbara affärer, och när moderbolaget gick i konkurs så fick jag frågan om jag kan vara med på ett hörn. Hela upplägget i affären bygger på att Lili och teamet sköter det hela. Jag kan ingenting om själva området, men när man vet att man inte kan någonting om något så innebär det samtidigt mycket mindre problem, säger Erik Selin. 

Lili Assefa Wolf blir styrelseordförande och Jonas Nyström får uppdraget som vd, men då bläcket på kontraktet knappt har hunnit att torka så är de officiella planerna framåt inte ännu helt spikade. 

För Realtid kommenterar Erik Selin även de senaste händelserna i kampen kring den norska fastighetskoncernen Entra. Den 27 augusti köpte Castellum 21 miljoner aktier, motsvarande 11,7 procent av aktierna och rösterna i bolaget av norska Folketrygdfondet. Det gör att Castellum nu äger nästan 31 procent av Entra, medan Balder äger knappt 33 procent. 

– Det var inte så jätteoväntat, faktiskt. De gillar bolaget, precis som jag, säger Erik Selin. 

Se gärna Realtids tv-intervju med Erik Selin från förra året, då han berättar mer om Balders nordiska strategi: 

https://www.youtube.com/watch?v=rDcnuT3t2Bs 

 

ANNONS

 

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS