Realtid

EQT vill köpa telekom i Australien för 22 miljarder

Christian Sinding, vd på EQT.
Christian Sinding, vd på EQT.
admin
admin
Uppdaterad: 27 maj 2019Publicerad: 27 maj 2019

UPPDATERAD EQT har lagt ett bud på den australiensiska telekomoperatören Vocus, som värderar bolaget till 22 miljarder kronor. I EU-valet tappar Miljöpartiet stort i Sverige, medan motsvarande parti i Tyskland går kraftigt framåt. Dessutom ser bostadspriserna ut att gå upp, det är något av innehållet i måndagens morgonsvep.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

EQT-bud på telekombolag i Australien
Det australiensiska telekombolaget Vocus Group har tagit emot ett indikativt och icke bindande bud – ”förslag”, som Vocus kallar det – från det svenska riskkapitalbolaget EQT, skriver det i ett pressmeddelande.
Priset är 5,25 australiska dollar kontant per aktie. Det är en premie om 35 procent jämfört med fredagens stängningskurs. Värderingen på Vocus uppgår till 3,3 miljarder australiensiska dollar, skriver Reuters. Det motsvarar 21,83 miljarder kronor.
Budet är under förutsättning att en mängd villkor uppfylls, däribland en bolagsbesiktning, due diligence. Vocus styrelse har beslutat att låta EQT genomföra en sådan, för att därefter potentiellt kunna lägga ett bindande uppköpsförslag. 

Miljöpartiet tappar stort
När 5 984 av 6 305 valdistrikt är räknade är S största parti i EU-valet, följt av M och SD. Mätt i mandat är den stora förloraren Miljöpartiet, som tappar två mandat jämfört med 2014. I procentandel är tappet störst för L, som mer än halverar sitt resultat jämfört med 2014. Den största vinnaren är SD, som ökar 5,73 procentenheter jämfört med föregående val. Därefter följer C, som ökar 4,3 procentenheter och M, som ökar 3,2. Mätt i mandat innebär det mindre skillnader, vinnarna får var och en ett mandat mer än 2014.

Preliminärt resultat, EU-valet (Valmyndigheten):
Parti, resultat i år, resultat 2014 inom parentes.
M: 16,8% (13,6%), 4 mandat (+1)
C: 10,8% (6,5 %), 2 mandat (+1)
L: 4,1% (9,9 %), 1 mandat (-1)
KD: 8,7% (5,9 %), 2 mandat (+1)
S: 23,6% (24,19%), 5 mandat (-)
V: 6,7%: (6,3%),1 mandat (-)
MP: 11,4% (15,41%), 2 mandat (-2)
SD: 15,4% (9,67%), 3 mandat (+1)
FI: 0,8% (5,49%) , 0 mandat (-1)

EU-vänliga partier vinner mark
En diffus allians av EU-vänliga partier vinner mark över hela Europa, skriver Financial Times. De preliminära siffrorna från Europaparlamentet visar att traditionella mittenpartier tappar platser till gröna och liberaler. Euroskeptiska och högerradikala partier vinner måttligt. Den majoritet av center-vänster och center-höger som har bestämt sedan 1979 ser nu ut att behöva ge plats åt ett mer splittrat pro-EU-block.
I Frankrike vann Marine Le Pens Nationell samling med en procent över president Macrons parti, som fick 22,5 procent av rösterna.
I Tyskland gjorde de gröna ett historiskt genombrott med 20,7 procent av rösterna.

EU-valet ger måttlig börseffekt
Enligt Barclays seniora strateg Shin Kadota får resultatet av EU-valet inge större effekter på de globala börserna. På länge sikt är det mer osäkert. 
– Det är svårt att förutse vad som kommer att hända med brexit, den politiska situationen i Italien och valet i Grekland genom att bara titta på rösträkningen, säger han till Reuters.

Deutsche Bank kan tappa investmentbankchefen
Christian Sewing, chef för Deutsche Banks investmentverksamhet, sitter löst enligt källor till Financial Times. Vd:n Garth Ritchie ska vara orolig för att de radikala besparingar som Sewing föreslår ska slå slint. Dessutom mötte Sewing ett stort bakslag vid den senaste årsstämman där han bara fick stöd av 61 procent av aktieägarna.

Hälften tror att bostadspriset går upp
47 procent av hushållen tror att den egna bostadens värde kommer att stiga i värde under det kommande året. 7 procent tror på en en nedgång. Det visar en undersökning som Kantar/Sifo har gjort på uppdrag av SBAB.
Enligt SBAB:s chefsekonom Robert Boije är det en tydlig nedgång i andelen hushåll som tror på fallande bostadspriser.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS