Investors riskkapitalbolag EQT köper den svenska nischbanken Bluestep Bank. Säljer gör riskkapitalbolaget Bregal. Siktet är inställt på fortsatt tillväxt.
EQT köper Bluestep
Mest läst i kategorin
Det är EQT:s fond VII som står bakom köpet av banken, som har en sammanlagd låneportfölj på 13 miljarder kronor, varav bolån på cirka 11,1 miljarder kronor. Banken har cirka 18 900 bolånekunder, drygt 9 700 privatlånekunder och cirka 54 000 sparkonton, enligt årsredovnisningen 2016.
Huvudkontoret är placerat i Stockholm, med ytterligare kontor i Helsingborg och Oslo. Bluestep har cirka 200 anställda.
– Vi är imponerade av Blusteps verksamhet, resultat och ledning. Bolaget har skapat marknaden för nischlån i Norden, och har idag en marknadsledande ställning. Vi är övertygade om att EQT VII är den rätta partnern för att stötta utvecklandet av Blustep Bank genom ytterligare fokus och investeringar som syftar till tillväxt, säger Albert Gustafsson, partner på EQT Partners och investeringsrådgivare till EQT VII, i ett pressmeddelande.
Blustep Bank är specialiserade på bolån till lånekunder som ratas av de vanliga storbankerna. Det kan handla om att kunderna har en historia som ger dem svag kreditvärdighet som exempelvis kreditanmärkningar, avsaknad av fast jobb och därmed också fast inkomst, eller har med sig tidigare konkurser i bagaget.
Vinsten för Bluestep ligger i att banken tar en högre ränta av kunderna som kompensationen för detta, och för att balansera den ökade kreditrisken. I dagsläget handlar det om att Blusteps bostadslån ligger cirka 4 procent högre än normalt under det första året. Ett ränteläge som sedan kan sänkas framgent.
2016 beviljades det tidigare kreditmarknadsbolaget tillstånd av Finansinspektionen att bedriva bankrörelse, varefter bolaget bytte namn till Bluestep Bank.
Under fjolåret fick banken också en ny ledning. Öyvind Thomassen tillträdde som ny vd i juni 2016 och John Maltby som ny styrelseordförande i maj 2016. Thomassen har en bakgrund som vd för Skandiabanken i både Sverige och Norge, varifrån han rekryterades till chefsjobbet på Bluestep.
Bankens räntenetto 2016 uppgick till 548 miljoner kronor och resultatet till 163 miljoner kronor. Kärnprimärkapitalrelationen låg vid utgången av 2016 på 15,0 procent.
Affären kräver ett godkännande av svenska Finansinspektionen och förväntas vara fullt genomförd under fjärde kvartalet 2017. Något pris för köpet har inte angetts.
Realtid.se söker representanter för den nya ägaren.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.