Realtids Torbjörn Isacson skriver i en krönika om tre risktagare. Ola Serneke är en av dem.
"Enormt snabb tillväxt under hög risk"
Mest läst i kategorin
För Göteborgsprofilen Ola Serneke handlar det om enormt snabb tillväxt under hög risk och med svaga marginaler i byggrörelsen. En del fastighetsklipp på senare tid, när juveler i beståndet sålts iväg, har visserligen stärkt balansräkningen. Men de senaste dagarna har det åter svajat till rejält.
För bara några veckor sedan såg det betydligt ljusare ut för Ola Serneke när han efter många om och men kunde presentera en lösning för sitt gigantiska prestigeprojekt Karlatornet, som ska bli Nordens högsta hus. På torsdagen skulle försäljningen av 80 procent av miljardbygget till amerikanska Oaktree Capital ha blivit klar. Men i tisdags eftermiddag fick Ola Serneke beskedet att Oaktree Capital skjuter affären på framtiden. Förutom den allmänna oron på marknaden har Oaktree stora byggprojekt i Spanien och Italien, de två än så länge värst drabbade länderna i Europa av Coronavisuset, som stängts ned helt.
Nyligen kunde Ekonomiekot också avslöja den hemliga köparen till lyxvåningen i tre våningar på 370 kvadratmeter högst upp i Karlatornet, som såldes för två år sedan för toppsumman 66 miljoner kronor. Den hemlighållna affären har setts som ett bevis på köpintresset för bygget.
Men nu tvingas Ola Serneke bekräfta vad som ryktats på den västsvenska marknaden ett tag; det är han själv som är köparen till våningen. Bortförklaringarna till varför han sålt till sig själv och i ett par år mörkat detta är inte helt övertygande.
Från toppnivåerna sensommaren 2017 har Serneke, som Ola Serneke kontrollerar till 27 procent, tappat nära tre fjärdedelar av sitt börsvärde.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.