Sökföretaget Eniro har tillsammans med sina långivande banker presenterat en plan för bolagets rekapitalisering. Planen innehåller en förändrad kapitalstruktur, nytt låneavtal, avskrivning av banklån och kvittning av banklån mot stamaktier.
Eniro rekapitaliseras
Mest läst i kategorin
Eniro har under flera år uppvisat minskande intäkter och rörelseresultat, samtidigt som bolaget i förhållande till intjäningsförmågan haft en hög skuldsättning. Det har i sin tur begränsat bolagets möjligheter att vända den negativa utvecklingen.
Vid årsstämman 2016 valdes en helt ny styrelse i Eniro. Den påbörjade direkt en analys av bolagets affärsmodell och kapitalstruktur och en ny företagsledning tillsattes.
Nu är planen för Eniros rekapitalisering färdig. Styrelsen föreslår att stämman beslutar att lämna ett erbjudande till preferensaktieägarna och innehavare av konvertibler om att byta ut dessa mot stamaktier. Samtidigt genomförs en nyemission av stamaktier för cirka 275 miljoner kronor i syfte att amortera banklån samtidigt som bankerna skriver av banklån med samma belopp. Därefter tecknar bankerna nya stamaktier för 150 miljoner kronor genom kvittning av banklån.
Bankernas medverkan i rekapitaliseringen förutsätter ett godkännanden i respektive kreditkommitté. Sammantaget minskar Eniros räntebärande lån med cirka 828 miljoner kronor om samtliga konvertibelinnehavare säger ja till uppgörelsen. Banklånen utgör 612 miljoner av den summan.
– Om uppgörelsen accepteras slipper Eniro sin tunga finansiella ryggsäck. Då bolagets underliggande rörelse är lönsam kan vår nya affärsmodell genomföras, säger Örjan Frid, vd för Eniro, i ett pressmeddelande.
– Jag är nöjd med uppgörelsen. De finansiella villkoren är skäliga, även om vi är många ganska hårt prövade aktie- och konvertibelinnehavare. Nu kan en kostsam och kapitalförstörande situation undvikas, säger Mats Arnhög, ägare till MGA Holding AB, med ett innehav motsvarande 9,2 procent av samtliga preferensaktier och 15,3 procent av utestående konvertibla skuldebrev, och fortsätter:
– Jag har fullt förtroende för bolagets ledning och dess förmåga att utveckla det i rätt riktning. Som blivande storägare stödjer jag ledningens plan för att utveckla bolaget.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.