Realtid

“En tillgångsklass som ökar i hela Europa”

Magnus Lindquist, Cordet Capital
Magnus Lindquist, Cordet Capital
Realtid.se
Uppdaterad: 14 apr. 2016Publicerad: 14 apr. 2016

Långivaren Cordet Capital Partners tar in 200 miljoner euro till sin fond i en första runda. Nu ska nordiska och brittiska småbolag kunna få tillgång till alternativ lånefinansiering lättare, när bankerna minskar finansieringsverksamheten.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Cordet Capital Partners gör en första stängning av sin första lånefond och plockar in 200 miljoner euro från internationella institutionella investerare. Bolagets Stockholmsbaserade partner Magnus Lindquist uppger för Realtid.se att Cordet hoppas att kunna ta in resterande 400 miljonerna snabbare än de 12 månader man avtalsmässigt har på sig att nå en "final close".

– Sånt är svårt att sia om men vi har stort intresse från hela världen. Det här är en tillgångsklass som växer intresse eftersom det genererar bra avkastning till en rimlig risknivå speciellt med tanke på det låga ränteläget vi har idag och de låga räntorna i andra räntebärande produkter som statsobligationer.

Det har talats om att alternativ långivning  ökar i Europa på grund av att bankerna blivit allt mer återhållsamma när det gäller utlåning och finansiering till bolag. Marknaden för finansiering sägs genomgå ett strukturellt skifte.

– Det är precis vad som sker.  Det här med private debt är en tillgångsklass som ökar i hela Europa, för att många som idag sitter på stora obligationsportföljer – pensionsfonder, stiftelser och försäkringsbolag –  får nästan ingen avkastning, man måste ha nya alternativ och allt kan man inte sätta i infrastruktur, fastigheter eller private equity. Och samtidigt så minskar även de nordiska bankerna sin utlåning relativt sett till företag och det kommer fortsätta, för bankerna har allt högre kapitaltäckningskrav och därmed även avkastningskrav idag, säger Lindquist.

Cordet Capital Partners fokuserar på det mindre bolagssegmentet, verksamheter vars intäkter ligger i spannet mellan 10 miljoner till 250 miljoner euro. Det tror Lindquist är något som särskiljer Cordet från andra aktörer i samma nisch, som ofta riktar sig mot större bolag.

– Obligationsmarknaden är inte tillgänglig för alla, speciellt inte de som kanske behöver lite mer unik finansiering. Obligationsmarknaden är mer standardiserad och det krävs att man har ett stabilt bolag  och så krävs villkor som alla förstår. Det här är mycket mer skräddarsydd finansiering för speciella händelser och det är allt från ägarskifte, generationsväxlingar, förvärv och expansion till nya länder och marknader. Då blir det ett nytt erbjudande i ett nytt område så det här erbjuder diversifiering även inom private debt-segmentet, säger han.

Fokuset på mindre mindre och medelstora bolag i Norden och Storbritannien har också att göra med att tillväxten är större i delområdet men även för att konkurrensen är större när man tittar på stora bolag.

– Där är banker, obligationsmarknaden och stora alternativa långivare redan väldigt aktiva.  Mindre bolag har mindre tillgång till finansiering, de kanske inte kan gå dit eftersom de är för små eller för okända. Kan de inte gå till baken heller s får de skjuta in egna pengar. Det finns ett helt annat behov i det här segmentet.

ANNONS

Det finns ingen brist på investeringsobjekt, enligt Lindquist. Tricket är att ha en solid kreditbedömningsprocess för att kunna bedöma när pengar ska lånas ut. Därmed minskar även risken, både för Cordet och för investerare i fonden.

– Det försöker vi minska genom att fokusera på traditionell bankutlåning (senior secured lending) till största delen i stället för mer modern högriskfinansiering. Sedan ska man ha den här gedigna kreditbedömningsprocessen och tittar man på vilka som är inblandade hos oss kan man se att vi har det. Alla har varit med länge och upplevt flera kreditcykler till exempel. Dessutom har vi lokal närvaro i våra huvudmarknader, säger Lindquist.

Exakt vilka som gått in med pengar i första rundan kan inte Lindquist avslöja, förutom British Business Bank som själva offentliggjort sitt åtagande i fonden om 38 miljoner euro.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS