Restaurangpoddens Josephine Palm och Therese Litzén guidar dig till smakupplevelser på Gotland.
En smak av Gotland
Mest läst i kategorin
Snart är det åter dags för politiker, företag och åhörare att samlas i ett av Sveriges mest historiska parkområden. Vid det äldsta tornet av ringmuren, intill den gamla medeltidshamnen samlar Region Gotland intresseorganisationer och föredragshållare till en vecka av debatt, politik och diskussion. Almedalsveckan, som internationellt blivit omtalat för sitt unika upplägg, där allmänheten kan möta och lyssna till partiledare och föredragshållare äger snart rum.
Vi själva hyser som ni förstår inget intresse i att tala i politiska eller slagkraftiga termer kring vare sig Brexit, terrorhot eller stundande Amerikanska val, men vi hoppas kunna uppmuntra till att du som befinner dig på Gotland i sommar i vart fall vill ta del av den matskatt som finns representerad på den lilla ön. Vi skulle såklart gärna se att lokala aktörer lyfts fram mycket mer och uppmärksammas för sitt gedigna arbete i att föra fram rena, närproducerade och smakrika produkter till våra kök och restauranger runt om i Sverige. Det är dock inte därför vi äter oss igenom landets krogar på jakt efter nya smakupplevelser. Nej, vi finns här för att du och alla andra skall få en fingervisning om vart den bästa maten serveras och för att kanske, kanske, på ett helt politiskt oberoende sätt kunna få bidra med en eloge till Sveriges alla duktiga bönder, krögare, kallskänkor och restaurangpersonal.
Har du som många andra planerat att besöka Gotland under sommaren så tycker vi att du ska ta dig lite tid till att njuta av de lokala delikatesser som serveras runtom ön och kanske ta en sväng till någon av alla härliga gårdsbutiker. En favorit är bland annat Lilla Bjers som ligger strax söder om Visby. En KRAV-certifierad gård som förutom en mysig butik även har en gårdskrog inhyst i ett prunkade växthus där Årets Kock-deltagaren Jonathan Kasche står för maten. Här serveras gårdens egenproducerade, ekologiska råvaror efter säsong och det är väl värt ett besök.
Gotland stoltserar även som bekant med en smakhistoria som präglats av dess viktiga plats som handelsstad. Saffran, lamm, sparris och ramslök är några av smakerna många förknippar med Gotland. Redan under 1100-talet förde munkar med sig medicinalväxter och kryddor, såsom saffran, som än idag känns som ett smaksignum för ön. Mest känd är kanske rätten saffranspannkaka som på riktigt vis skall serveras med salmbärssylt och grädde. Allra bäst avnjuts denna rätt på någon härlig Gotländsk restaurang eller café, såsom Petesgården. Här får du en inblick i hur gården såg ut på 1800-talet och i den lilla butiken kan du köpa med ätbara souvenirer, teer, saft och sylt. På Petesgården har man bevarat mycket av det gamla och vyerna runt gården är värda en extra tur för. Gillar du konst är det ett måste att titta in i Konståtervinningen där lokala konstnärer har verk till försäljning.
Vill du avsluta en riktigt solig dag med en härlig middag på tur så kan det vara läge att boka ett bord på Bungenäs Matsal. Menyn ändras från dag till dag och en trerätters går loss på väl under 500-lappen. Vi vill dock flagga för att turen ut till denna pärla på Gotlands norra del inte är helt lättillgänglig, så ta lite extra god tid på dig samt ladda för en mysig cykeltur från parkeringen så kommer du inte att bli besviken. Lyckas du dock inte få ett bord på Bungenäs så finns närliggande Kalkladan där ingen bokning behövs. Här kan du avnjuta à la carte tisdag till lördag eller såsa bort en söndagskväll med tacos, ostron och Hallands Fläder.
Är fine dining din melodi så måste vi ändå tipsa om magnifika Fabriken Furillen. Platsen och naturen runt denna toppenkrog är rentav magisk och det är ett fantastiskt område att besöka oavsett om du skall äta eller ej. Bäst är hela upplevelsen om du också bokar en natt på det designsnygga och nordiskt inredda hotellet men det kan vara svårt att få rum. Då restaurangen faktiskt har ett par drop-in-platser så kan du med lite tur köra en spontanare. Glöm dock inte att ta med kameran då naturen här er ett magiskt skådespel!
Oavsett du vill uppleva historia, politik eller den vackra naturen på Gotland så finns här något för alla. Vare sig du tänkt besöka Gotland nu, senare, eller inte alls så vill vi gärna bjuda in dig till att lyssna på ett fullspäckat och rykande färskt avsnitt av Restaurangpodden där vi tipsar vidare om några andra härliga ställen på Gotland att avnjuta en middag på.
Sist men inte minst önskar vi er en riktigt smakfylld och händelserik sommar! Vi hoppas att vi ses när solen börjar gå ner, på någon härlig restaurang där vi kan skåla för allt det fina och goda som Svenska bönder och krögare bidrar med. Och skulle du nu vara politiker och läsa dessa rader så kan du väl också höja glaset för dessa mathjältar i en gest att sätta deras värdefulla arbete på kartan och hylla måltiden som språk för allmän gemenskap.
Josephine Palm och Therese Litzén, Restaurangpodden