Premiärminister Boris Johnson och hans regering har åkt på ett nytt bakslag i parlamentet i Westminster. – Allt talar för att brexit skjuts upp igen. Det säger brexitexperten Rickard Ydrenäs till Realtid.
"En ohelig allians blockerar Johnsons nya deal"
Mest läst i kategorin
Boris Johnsons färska brexitavtal, som skulle lösa den knepiga gränsfrågan på Irland, kom inte ens upp till omröstning.
Omröstningen ställdes in sedan ett förslag lades fram av ledamoten Oliver Letwin, som tidigare sparakats ur partiet av premiärministern. Tillägget omöjliggör ett fullständigt godkännande av brexitavtalet förrän all lagstiftning som krävs för att genomföra utträdet godkänts av parlamentet.
Med siffrorna 322 mot 306 röstade ledamöterna för att först godkänna all lagstiftning som rör nya avtalet, sedan kan de godkänna avtalet i sin helhet. I och med detta blir regeringen bakbunden av ett annat beslut som parlamentet tagit: finns inget godkänt avtal den 19 oktober måste regeringen begära hos EU att skjuta upp brexit.
Det knappa, men för brexitprocessen enormt viktiga stödet för ledamoten Letwins tillägg till brexitavtalet innebär att ett fullständigt godkännande av brexitavtalet inte kan ske förrän all annan lagstiftning som krävs för att genomföra utträdet godkänts av parlamentet. Det talas i brittisk media om att parlamentet redan på tisdag kommer att rösta om lagstiftning.
– Min analys är att det blir mycket svårt för Boris Johnson att få stöd för sitt nya brexitavtal på tisdag. Resultatet av omröstningen om Letwins tillägg ger en fingervisning om att inte heller detta avtal inte kommer att få stöd av brittiska parlamentet på tisdag. Det säger brexitexperten Rickard Ydrenäs till Realtid.
– En ohelig allians bestående av Labour, Libdems, avhoppade Tories samt nordirländska nationalister i DUP blockerar Johnsons nya deal. Johnson får stryk, på samma sätt som May tre gånger fick stryk, i parlamentet.
Det har också tagits fram en lagstiftning som bakbinder Boris Johnson. Han måste skriva ett brev till EU och begära en förlängning om han inte får igenom sitt avtal och han kan inte tvinga fram en avtalslös brexit den sista oktober. I så fall kan parlamentet gå till högsta domstolen.
– Allt talar för att brexit skjuts upp igen. Frågan är hur EU reagerar och hur lång förlängning som är möjlig. Några veckor om det blir en deal, men minst till årsskiftet om det inte blir en deal. En till runda av förhandlingar om avtalet kommer inte EU gå med på. Det var svårt nog att återöppna det redan överenskomna avtalet. Grundproblemet kvarstår. Torypartiet har ingen egen majoritet i parlamentet. Och Labour vill inte framtvinga nyval om eftersom man riskerar att förlora stort till den folklige och retoriskt skicklige Johnson. Fortsatt stor osäkerhet väntar.
Compricer är Sveriges största jämförelsetjänst för privatekonomi. Klicka här för att jämföra courtage.