Realtid

"En kriminell handling från början till slut"

Sara Johansson
Uppdaterad: 06 aug. 2008Publicerad: 06 aug. 2008

Bouppteckningen visar skulder på 20 miljoner kronor för sexrådgivaren Katerina Janouch. "En kriminell handling från början till slut", säger en av leverantörerna till Realtid.se.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Den 15 april i år gick sexshopen Ooups International AB i konkurs.

Bakom sexkedjan ligger Expressens och Amelias sexrådgivare Katerina Janouch och hennes man Robert Bohman som registrerade bolaget i december 2005.

Konkursbouppteckningen som nu har redovisats visar på stora miljonförluster för sexkedjan.

Den största aktieägaren i bolaget var Hordur Bender som också sitter som styrelseordförande i Folkia AB. Han förlorar nu nära 2,5 miljoner kronor. Pengarna investerades 2006 från hans isländska bolag Interactive a Islandi.

Hordur Bender blir förvånad när Realtid.se ringer upp mitt i ett möte. Han berättar att han var en av de första investerarna i bolaget, men informationen om hur det gått för bolaget sedan han satte in pengar har varit dålig.

– Jag fick reda på att bolaget skulle gå i konkurs nu tidigt på våren. Innan var de på mig om att jag skulle gå in med mer kapital men jag var inte intresserad. Jag vet inte vad som hände, varför det gick i konkurs, säger Hordur Bender.

Varför investerade du i Ooups International?

– Jag tyckte att det var ett bra koncept, att man skulle sätta en schysst stämpel på den här typen av produkter som apoteket har gjort nu. Det är annorlunda och modigt. Grundprincipen och konceptet tror jag fortfarande på. I Tyskland och England fungerar det jättebra.

ANNONS

Vad säger du om konkursen nu?

– Det är hopplöst och hemskt att det har gått den här vägen. Jag visste inte att det hade dessa skulder. Jag hörde talas om en leverantörsskuld på sju miljoner kronor, det här var en nyhet för mig, säger Hordur Bender.

Leverantörsskulderna uppnår enligt konkursbouppteckningen till drygt 17 miljoner kronor. De största smällarna har sexbutikerna Adam & Eva och Beate Uhse Max´s AB tagit som förlorat cirka 2 miljoner kronor var.

– Enligt mitt sätt att se på detta så har det varit ett bedrägligt förfarande, en kriminell handling, från början till slut. Det har inte varit meningen att företaget ska betala några räkningar, de har inte ens funderat på det. Nu pågår en utredning och jag hoppas att de ställer dem personligt ansvariga för det här, säger Michael Jutterström, vd och styrelseordförande för Beate Uhse Max´s AB som tog den allra största smällen.

Michael Jutterström och hans bolag hjälpte till när Ooups startade. Han tyckte att idén och upplägget var bra.

– Men när de slutade att betala så slutade vi att leverera. I och med att vi slutade att leverera så gick det i konkurs.

I december förra året märkte Michael Jutterström att fordringarna började bli alldeles för stora. Ooups ville dessutom köpa upp mer inför julen. Men då sa Beate Uhse Max´s AB nej.

Enligt Ulf Mullo som är konkursförvaltare pågår just nu en granskning av Ooups International AB:s bokföring och orsaken till varför bolaget hamnade på obestånd.

ANNONS

Bolaget har sammanlagt 20,2 miljoner kronor i skulder. Drygt 17 miljoner är som tidigare skrivet fordringar till leverantörer, 2,2 miljoner är skulden till Handelsbanken och drygt 200.000 är skulden till staten för de löner som skatteverket kommer betala ut.

Aktieägarna förlorar nära 3,8 miljoner kronor. Katerina Janouch själv, genom sitt bolag Gerpla AB, förlorar nära 1,2 miljoner kronor.

– Varför man själv inte har begärt sig i konkurs är för att bolagets styrelse trodde att man skulle få in ännu mer pengar från aktieägarna och på så sätt rädda situationen. Externt är det heller ingen som har begärt bolaget i konkurs av bolagets leverantörer eller andra borgenärer, säger Ulf Mullo.

Dessa uppgifter bekräftas av både den största aktieägaren Hordur Bender som fick förfrågan att sätta in mer pengar och leverantören Michael Jutterström.

– Jo, det var vad man sa hela tiden när det dröjde med betalningarna att de skulle skjuta till extra i aktiekapitalet men det blev aldrig något av med det, säger Michael Jutterström.

Men istället förlorar alltså både leverantörerna och aktieägarna sina pengar.

– Det kommer inte bli någon utdelning som medför att det blir några pengar till aktieägarna eller till leverantörerna. De enda som möjligen kan få utdelning är bokföringsbyrån som har förmånsrätt. Personalen får sina fodringar täckta av staten genom den statliga lönegarantin, säger konkursförvaltaren Ulf Mullo.

Strax innan konkursbelutet i april överlät Ooups international AB sin webbshop och sitt varumärke till lagerbolaget Avstampet nr 8516 AB, som registrerades i slutet av mars i år. Lagerbolaget bytte snart efter överlåtelsen namn till Nordisk butikskonsult AB, där riskkapitalisten Anna-May Wester sitter som styrelseordförande. I mitten av april var hennes riskkapitalbolag Kopparberg Invest AB majoritetsägare i Nordisk butikskonsult med 10.000 av 15.000 aktier.

ANNONS

Ooups International AB ville även överlåta tre av sina butiker till lagerbolaget men där sa hyresvärdarna stopp.

Enligt tidigare artiklar om konkursen kommer Katerina Janoch och hennes man att stanna kvar som delägare i det bolag som köper rättigheterna till Ooups International AB.

Realtid.se har förgäves försökt att nå Katerina Janouch och hennes man Robert Bohman.

Under september månad kommer konkursutredningen att presenteras i förvaltningsberättelsen.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS