Realtid

"En av de viktigaste egenskaperna för en affärsjurist är empati"

Michael Wigge brinner inte bara för transaktionsjuridik. Han är också mycket sportintresserad, inte minst av tennis och segling. Foto: Wigge & Partners.
Michael Wigge brinner inte bara för transaktionsjuridik. Han är också mycket sportintresserad, inte minst av tennis och segling. Foto: Wigge & Partners.
Miriam Istner-Byman
Uppdaterad: 22 dec. 2019Publicerad: 22 dec. 2019

För fyra år sedan startade Michael Wigge egen advokatbyrå efter att ha arbetat nästan 30 år på Vinge. Framgångarna förklarar han så här: Nyfikenhet, tajming och empati.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Spela klippet
Realtid TV

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024

Efter att ha jobbat 29 år på den affärsjuridiska advokatfirman Vinge (varav 11 år som managing partner, motsvarande vd), startade Michael Wigge tillsammans med kollegorna Bo Adrianzon, Patrik Forslund, Stefan de Hevesy och Henrik Wenckert för drygt fyra år sedan en egen advokatbyrå som fick namnet Wigge & Partners. 

– Affärsplanen var enkel. Det ska vara en byrå med positiva medarbetare, stor erfarenhet med djup kunskap inom transaktionsjuridik och vi ska ha klienter som vi trivs med. 

Att bli advokat var inte helt självklart när Michael Wigge gick ut gymnasiet och tog ett sabbatsår för att bygga en båt och segla runt Sverige. Väl hemkommen, började han på Stockholms universitet och tyckte till en början att det där med juridik inte var så roligt.

– Det var för akademiskt för min smak, men mycket tack vare att jag lärde känna några andra som studerade juridik, blev jag kvar. Vi brukade träffas på Kungliga Biblioteket och plugga, vi har rest tillsammans och haft mycket roligt under årens lopp. Vi ses fortfarande regelbundet och har alltid mycket att prata om, både vad gäller jobb och livet i största allmänhet.

Livet innehåller en hel del tennis för Michael Wigge. Hans föräldrar var mycket tennisintresserade och Michael började spela som sexåring. Somrarna fylldes av läger och turneringar runt om i Sverige och under tonårstiden spelade han på elitnivå. På gymnasiet fick han möjlighet att praktisera på GIH:s fysiologiska labb där han kom i kontakt med forskning om vad det är som ligger bakom en idrottsmans framgångar.

– Det var intressant att få en inblick i varför många som föddes på 1950-talet blev så duktiga idrottare.

För några år sedan vann Michael Wigge Streber Cup, en stiftelse som stöder svensk ungdomstennis, grundad av bland andra finansmannen Karl Bennet och styrelseproffset Caroline Sundewall. Idag tävlar han inte lika mycket men spelar regelbundet.

Under sina juridikstudier, arbetade Michael Wigge extra som tennistränare i Stockholm. Han menar att det gav honom en erfarenhet av att kunna möta olika människor, något som han har haft nytta av i sitt yrke som advokat. Både bland klienter och kollegor har det funnits ett stort intresse att spela tennis tillsammans.

ANNONS

– Juridik är verkligen en ”people’s business”, så det är viktigt att man har rätt inställning till yrket och att man kan hantera mänskliga relationer.

Advokatens viktigaste uppdrag är att se till att nå den lösning som klienten önskar, menar Michael Wigge. I många fall vill parterna fortsätta samarbetet och man gör klokt i att inte köra över varandra. Därför är det viktigt att hitta en god relation till motpartens ombud så att man gemensamt kan nå en framgångsrik lösning.

Under sin tingstjänstgöring i Göteborg på åttiotalet, var Michael Wigge general för det julspex som de nya notarierna anordnade för de äldre. Han skulle ansvara för att bjuda in alla tidigare notarier till evenemanget och det gjorde att han plötsligt fick ett väldigt stort kontaktnät. Advokatfirman Vinge fick upp ögonen för den unge juristen, och Michael Wigge blev erbjuden tjänsten som biträdande jurist på Göteborgskontoret. Några år senare, befann han sig på en byråkonferens i Danmark och där fick han frågan om han ville flytta till London och arbeta på Vinges kontor i några år.

– Det var en utmaning att träffa alla slipade brittiska advokater som ofta försökte få ett övertag genom att utmana mina då bristfälliga kunskaper i det engelska språket. Jag började skriva upp alla svåra ord på en lista som jag hade under mitt skrivbordsunderlägg och snart hade jag över hundra ord på listan. Så fort jag skulle skriva ett viktigt e-mail, tog jag fram min lista och det dröjde inte länge innan jag hade kommit in i språket.

Året var 1991 och det var bankkris hemma i Sverige när Michael Wigge återvände. Flytten gick till Vinges kontor i Stockholm och hans erfarenhet som bank- och finansjurist i London passade perfekt för att hjälpa till med statens rekonstruktion av Gota Bank. Det var en tuff och lärorik tid.

När Michael Wigge och hans fyra Vinge-kollegor startade sin nya byrå 2015, var det till stor del tanken att bygga upp något från grunden som lockade. Att få börja med ett vitt papper. Byrån gör inte anspråk på att vara en fullservicebyrå utan är en nischbyrå som inriktar sig mot M&A, fastighetstransaktioner, bank och finans, alternativa investeringar och fondetablering.

– Jag trivs väldigt bra med mitt jobb, säger Michael Wigge som har en blandad klientlista med såväl personer inom private equity som idrottsmän och musiker.

Sina framgångar förklarar han så här: Nyfikenhet, bra tajming och empati.

ANNONS

– Man måste våga anta nya utmaningar och inte ha en dold agenda. Då får man både bra kollegor och intressanta klienter.

Läs mer från Realtid - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Spela klippet
Börs & finans

EU:s djärva drag för ekonomin – en delikat balansgång

20 nov. 2024
Spela klippet
Realtid TV

Vanliga norrmän får inflytande över oljefondens framtid

20 nov. 2024
ANNONS