TV4-journalisten Jens B Nordström sågar boken Girig-Sverige som har skrivits av Aftonbladets krönikör Andreas Cervenka. Enligt Nordström stämmer inte bokens huvudtes överens med fakta – men Cervenka slår tillbaka och menar att det är Nordström själv som idkar slapp research och killgissningar.
Ekonomijournalisterna Nordström och Cervenka fajtas om räknefel för miljardärer
Mest läst i kategorin
Boken Girig-Sverige har fått stort genomslag, bland annat på grund av att den lyfter fram tesen att antalet miljardärer växer lavinartat i Sverige, och att Sverige blivit ett av världens ekonomiskt minst jämlika länder. Problemet är bara att detta inte stämmer – det menar i alla fall TV4-journalisten Jens B Nordström.
Enligt Nordström gör Cervenka egna beräkningar som använder helt andra definitioner än vad exempelvis Veckans Affärer och Forbes har gjort, och att det är en av förklaringarna till att antalet svenska miljardärer, enligt Cervenka, har mer än fördubblats sedan 2019.
”Det som har hänt är att författaren uppenbarligen räknar annorlunda än Veckans Affärer. Det har inte blivit 330 nya miljardärer på två år i Sverige. I stället har Andreas Cervenka inkluderat flera personer som tidigare inte kommit med på listorna. Flera nya namn har exempelvis inte bott i Sverige i modern tid”, skriver Jens B Nordström i en debattartikel i branschtidningen Journalisten.
Den andra bärande tesen i boken Girig-Sverige är att Sverige blivit allt mer ojämlikt, något som Cervenka för fram genom en rapport från Credit Suisse. Men inte heller där håller resonemanget, enligt Nordström.
”Det här är inte första gången jag kritiserar Andreas Cervenkas journalistik. När jag skrev boken Tronstriden tvingades jag konstatera att många av de artiklar han skrivit om SCA var rejält problematiska. Detta är något som går igen – man vet inte om det Cervenka skriver stämmer”, skriver Nordström, som själv även har givit ut en bok om Falcon Funds.
Andreas Cervenka viftar dock bort kritiken och menar att det istället är Jens B Nordström som ägnar sig åt felräkning.
”Att boken Girig-Sverige fått stort genomslag bekymrar Jens B Nordström som tagit på sig uppgiften att varna landets samtliga journalister. Vad grundar sig då denna ödesmättade visselblåsning på? Slapp research och killgissningar”, skriver Cervenka i en annan debattartikel hos Journalisten.
Enligt Cervenka förbiser Nordström att det skiljer två år mellan miljardärslistorna, och det under en period där värderingarna för börsföretag, fastigheter och tech-bolag formligen exploderade.
”Uppskattningar av förmögenheter är av naturliga skäl behäftade med viss osäkerhet. Det vore närmast sensationellt om en bok så späckad av siffror och statistik som min inte skulle innehålla något enda fel, och jag hoppas att dessa isåfall uppmärksammas så att jag kan rätta. Min förhoppning med “Girig-Sverige” var att ge underlag till en seriös och faktabaserad diskussion. Glädjande nog är en sådan i full gång, bland ekonomer, på kultursidor, i affärspress, på tankesmedjor och hos ledarskribenter över hela Sverige. Att Jens B Nordström inte tillför särskilt mycket i en sådan debatt, eller i rollen som utvärderare av journalistik, torde härmed vara uppenbart”, skriver Cervenka.
Fotnot: Girig-Sverige går att köpa i Realtids shop för halva priset.